FOLLOW US

Πολιτισμός

Ταξίδεψαν στα «αταξίδευτα όνειρα» της Πέρθας Καλέμη

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου κάτω απ’ το άλικο μισοφέγγαρο, ανάμεσα στα τρεμίσματα απ’ το φως των κεριών, στην κατάμεστη αυλή από κόσμο της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου της Πέρθας Καλέμη «Αταξίδευτα όνειρα», παρουσία προσωπικοτήτων του πολιτικού, επιστημονικού, κοινωνικού, θρησκευτικού και πνευματικού κόσμου του νησιού. Για άλλη μια φορά κυμάτιζαν τα οδηγικά μαντήλια των Στελεχών του Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, που τίμησαν την ποιήτρια και πάνω απ’ όλα την Οδηγό με την παρουσία τους και όχι μόνο.

Στην λογοτεχνική εκδήλωση χάρισαν μια ωραία βραδιά σ’ όλους μας οι εκλεκτοί ομιλητές: Αθανάσιος Καλαμάτας, Θεολόγος (Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ), Δημήτρης Κίνδερλης, Δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Δημήτρης Πατίλας, Φιλόλογος (Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας). Η βραδιά φορτίστηκε συναισθηματικά απ’ τις τρυφερές απαγγελίες της Εύας Γιαννίκου, Ντέσσυς Κομνηνού και Άσπας Χατζέλη. Τραγούδια γύρω απ’ το φεγγάρι μοίρασε νότες σ’ όλους μας η κιθάρα του μουσικοδιδάσκαλου Νίκου Αλγιαννάκη που ερμήνευσε η ξεχωριστή φωνή της θεατρολόγου-ηθοποιού Αθανασίας Δαφιώτη. Το μελοποιημένο ποίημα «Αταξίδευτη βάρκα» απ’ τον Παναγιώτη Πελεκάνο μίλησε με τη μελωδία του σ’ όλους μας, σκορπίζοντας ανάσες στο φεγγαρόφωτο! Τον συντονισμό της βραδιάς κράτησε στα χέρια του ο Δημήτρης Μπούμπας (Δρ. Ευρωπαϊκών Σπουδών Παν. Αιγαίου). Την ποιητική βραδιά τίμησαν με τους χαιρετισμούς τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης. Με την παρουσία της τίμησε την εκδήλωση η περιφερειάρχης Λέσβου Β. Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, που μίλησε με φιλόφρονες λόγους για την ποιήτρια.

 

Η εικονογράφηση

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Αττικής κ. Καίτη Μεσσηνέζη. Η αισθαντική ζωγράφος που εικονογράφησε καταπληκτικά τα «Αταξίδευτα Όνειρα» δώρισε στην ποιήτρια μια λιθογραφία με θέμα απ’ την εικονογράφηση του βιβλίου σε 40 αριθμημένα αντίτυπα, τις οποίες η ποιήτρια διέθεσε στους συντελεστές της εκδήλωσης και θα διαθέσει σ’ όλα τα μουσεία της Λέσβου. Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν σ’ όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους οδηγούς γιατί χάριν σ’ αυτούς εστέφθη η όλη λογοτεχνική εκδήλωση με επιτυχία. Θερμά συγχαρητήρια και στον πολυβραβευμένο Λέσβιο ποιητή δοκιμιογράφο και κριτικό λογοτεχνίας καθηγητή Δημήτρη Νικορέτζο για τη ματιά του --αξονικού τομογράφου-, με την οποία διέτρεξε πλειστάκις τα δοκίμια των ποιημάτων.

Τη λογοτεχνική βραδιά συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Αιολικών Μελετών, η Λεσβιακή Παροικία Αττικής και οι εκδόσεις «Αστερίας» και τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Εκκλησιαστικός Εκπρόσωπος, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Πόπη Πρωτογεράκη-Γόμου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Β. Αιγαίου Γιώργος Καμπούρης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Αγγελική Σαραντινού, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη, ο Δασάρχης Λέσβου Φώτης Κράλλης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κυριάκος Πετρέλλης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου Άρης Καλάργαλης, ο Δημήτρης Χαλκιώτης, πρώην Γ. Γ. Αιγαίου και Νησ. Πολιτικής, ο Δημήτρης Βουνάτσος, πρώην Δήμαρχος, ο Λίνος Κουντουράς, γιος του μεγάλου μας Εκπαιδευτικού Μίλτου Κουντουρά, ο Δημήτρης Νικορέτζος και άλλα μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Περικλής Μαυρογιάννης, πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης, ο Μαρίνος Ζαχαρίου, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, η Πρόεδρος του Τ.Τ Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο) Μαριάνθη Βέτσικα, η Τοπική Έφορος του Σ.Ε.Ο Βικεντία Τριβουλίδου, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Στρατής Μπαλάσκας και πλήθος από γνωστούς και φίλους.

 

 

 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top