Και η τιμητική διάκριση στην σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή

Τα βραβεία του 10ου AegeanDocs

07/10/2022 - 08:30 Ενημερώθηκε 07/10/2022 - 09:05

Με έντεκα αίθουσες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πρεμιέρες, το AegeanDocs - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, σάλπαρε για τη Δέκατη πανηγυρική διοργάνωσή του. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Λήμνο, Σάμο, Χίο, Ικαρία, Φούρνους, Ψαρά, Οινούσσες, Άγιο Ευστράτιο ενώ στη Λέσβο ο κύκλος των εκδηλώσεων άνοιξε στις 29 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου.
Τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ είναι ο Δανός Tue Steen Muller, ιδρυτής του European Documentary Network και πρώτος διευθυντής του StoryDoc, του κινηματογραφικού ινστιτούτου, το οποίο διοργανώνει το AegeanDocs. Δεκάδες σκηνοθέτες, παραγωγοί και κριτικοί κινηματογράφου θα συζητήσουν τις ταινίες με το κοινό των νησιών πρόσωπο με πρόσωπο στις δίδυμες έδρες του Φεστιβάλ, τη Λήμνο και τη Λέσβο και σε απευθείας σύνδεση με τους θεατές στα υπόλοιπα νησιά.
Τα βραβεία

To βραβείο καλύτερης Ξένης ταινίας, αξίας 1.000 ευρώ μοιράζεται εξ ίσου στις ταινίες Maija Isola (Φινλανδία), Leena Kilpelainen & Looking for Horses (Ολλανδία/Βοσνία-Ερζεγοβίνη/ Γαλλία), Stefan Pavlovic.

Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας, αξίας 1.000€ με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου απέσπασε Το στοίχημα (Ελλάδα), της Μαρίας Λεωνίδα. Βραβείο καλύτερης παραγωγής αξίας 500 ευρώ απονέμεται στην Ksenia Gapchenko από Ρωσία για την ταινία «How to Save a Dead Friend» (Σουηδία/Νορβηγία/ Γαλλία/Γερμανία της σκηνοθέτιδας Marusya Syroechkovskaya    

Ksenia Gapchenko: «Ελπίζω για ειρήνη στην Ουκρανία και ελευθερία για τη Ρωσία».

H Ksenia Gapchenko μας είπε: «Στις 24 Φεβρουαρίου, μια χώρα όπου γεννήθηκε η μητέρα μου και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια, δέχτηκε επίθεση από τη χώρα του πατέρα μου. Για μένα είναι μεγάλη τραγωδία. Αποφάσισα να φύγω από τη Ρωσία. Από τον Απρίλιο δεν ζω στη Μόσχα, την πόλη που αγάπησα πολύ κάποτε. Καταδικάζω τη βία και τον πόλεμο. Προσπαθώ να ξεκινήσω τη ζωή μου στην Ευρώπη με την κόρη μου που είναι το στήριγμα, η αγάπη και η καλύτερη σύντροφός μου. Ελπίζω για ειρήνη στην Ουκρανία και ελευθερία για τη Ρωσία».

Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους αξίας 500€ απονέμεται στην ταινία Menores (Ισπανία) του Juan Trueba.

Τιμητική διάκριση «10 χρόνια AegeanDocs»

Η κριτική επιτροπή του AegeanDocs απονέμει την τιμητική διάκριση «10 χρόνια AegeanDocs» στην σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή για την πολύτιμη συμβολή της στην καθιέρωση του Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα.

Τιμητικές διακρίσεις απονέμονται επίσης στους σκηνοθέτες της ταινίας Μια Εβραϊκή Ζωή (Αυστρία) Christian Kermer & Christian Krienes, για την συμβολή τους στη διάσωση της μνήμης του Ολοκαυτώματος καθώς και στον Γιώργιο Μουτάφη για την ταινία του «To Άλλο Μισό» (Ελλάδα), για την αφοσίωσή του στην έρευνα και την καταγραφή του δράματος των προσφύγων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey