Τα 140 χρόνια της Λέσχης Πλωμαρίου

02/10/2018 - 11:57

Πέντε μήνες μετά την έναρξή τους ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 140 χρόνια από την ίδρυση της Λέσχης Πλωμαρίου ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1878 ως Αναγνωστήριο Βενιαμίν και συνέχισε με την σημερινή της επωνυμία.

Στη διάρκεια αυτού του διαστήματος είχαμε θέατρο από την ΘΕΣΙΣ, εκθέσεις ζωγραφικής από την ΕΤΑΛ, νησιωτών ζωγράφων, από το μουσείο ΤΕΡΙΑΝΤ, που για πρώτη φορά ήρθε στο Πλωμάρι, τον σύλλογο ΘΕΟΦΙΛΟΥ, παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής Πλωμαρίου από τον προϊστάμενο της εφορείας αρχαιοτήτων Λέσβου, εκθέσεις ζωγραφικής Πλωμαριτών που ασχολούνται με την τέχνη αυτή, συναυλία του συγκροτήματος Ζερβουδάκη-Κανά, αλλά και βυζαντινής μουσικής από την χορωδία Γιώργου Μιχαλέλλη, παρουσίαση των μουσικών αρχείων του Παναγιώτη Παντελέλη από το Παλαιοχώρι με τους μουσικολόγους καθηγητές Πάνο Πούλο, Νίκο Ανδρίκο και την ορχήστρα του, διημερίδα για την «θρεπτική και διατροφική αξία του ελαιολάδου» με τους πιο έγκυρους πανεπιστημιακούς που ασχολούνται με τον ελληνικό χρυσό, αλλά και ημερίδα για την «διαχρονική αξία του επιστημονικού και φιλοσοφικού έργου του Βενιαμίν Λεσβίου» με προσωπικότητες απ’ όλη τη χώρα, που ασχολούνται, σε αντίθεση με μας, με την εκρηκτική προσωπικότητα του Βενιαμίν. Για όλους αυτούς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος η διοίκηση της Λέσχης είναι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν ή γράφτηκαν, ποτέ στο Πλωμάρι δεν έγινε μια τόσο οργανωμένη και πολυδιάστατη παρουσίαση καλλιτεχνικών αλλά και επιστημονικών γεγονότων, τα οποία δυστυχώς δεν ήταν ικανά να συγκινήσουν τον άρχοντα του εν Λέσβω πολιτισμού, τον αντιδήμαρχο κύριο Αστυρακάκη για να εντάξει κάποια απ’ αυτές στο υπό την μπαγκέτα του Λεσβιακό Καλοκαίρι. Έτσι το αρχαιότερο πολιτιστικό σωματείο της Λέσβου, έμεινε με μια επιχορήγηση του Ν.Π. Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, η οποία δεν έχει καταβληθεί ακόμα και είναι άγνωστο αν και πότε θα καταβληθεί.

Η μόνη ουσιαστική βοήθεια από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η κάλυψη των δύο επιστημονικών εκδηλώσεων (ελαιόλαδο και Βενιαμίν) από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Βαλσαμίδη.

Κατά τα άλλα ουδείς σκέφθηκε να τιμήσει αυτές τις εκδηλώσεις και για μόνο ακριβώς τον λόγο ότι σ’ ένα μικρό τόπο, κάποιος σύλλογος προσπαθεί να τον βγάλει από τον λήθαργο. Ο Δήμος απουσίασε ολοκληρωτικά και διά του τοπικού αντιδημάρχου, με εξαίρεση την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κυρία Λίτσα Βάμβουρα, η Περιφέρεια μάλλον δεν αντιλήφθηκε την σημασία της διημερίδας για το ελαιόλαδο, που είναι υπόθεση ζωής για το νησί, αντιπροσωπευόμενη από έναν εξαιρετικό γεωπόνο, αλλά υπάλληλο κι όχι πολιτικό της εκπρόσωπο, ούτε τεράστια σημασία του επιστημονικού κεφαλαίου του νησιού μας που λέγεται Βενιαμίν. Στις απουσίες κατά την διημερίδα για το ελαιόλαδο, που σίγουρα αφορούσε ολόκληρη τη Λέσβο, σημειώθηκαν οι απουσίες της Ένωσης Συνεταιρισμών Λέσβου, του Συνδέσμου Ελαιουργείων Λέσβου, της Μοδούσας, όλων των ασχολούμενων με την ελαιουργία, πλην των εκπροσώπων των Συνεταιρισμών Παλαιοχωρίου και Ακρασίου και του ελαιουργού Κώστα Πρωτούλη. Ούτε βέβαια έκαναν τον κόπο να ακούσουν για ένα λεπτό τους μελετητές του έργου του Βενιαμίν όλοι αυτοί που υπεραμυνόμενοι της μνήμης του, επιμένουν να τον γιορτάζουν κάθε 23 Αυγούστου με τραγούδια και χορό, αυτόν που δεν ήξερε τι θα πει οινόπνευμα και μέθη. Αυτές τις εκδηλώσεις τις ενισχύει πρόθυμα ο θεματοφύλακας του πολιτισμού μας, που επιμένει εκτός των άλλων να περιλαμβάνει στο Καλοκαίρι του, γιορτές του τραχανά, σ’ έναν τόπο που αποκαλεί αυτό το υπέροχο φαγητό τραχανό. Επειδή και η διατήρηση της τοπικής διαλέκτου είναι ένα από τα ουσιώδη στοιχεία του πολιτισμού του.

Η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, που βεβαίως βρίσκονταν σε διακοπές, βρέθηκε όμως ταυτόχρονα μακριά από τις δραστηριότητες αυτές, που κανονικά θα έπρεπε να την αφορούν άμεσα.

Παρ’ όλ’ αυτά οι εκδηλώσεις θεωρούνται επιτυχημένες, λόγω της παρουσίας σ’ αυτές μεγάλου αριθμού παρεπιδημούντων Πλωμαριτών, αλλά και πολλών ημιμονίμων κατοίκων προερχόμενων από τις Σκανδιναβικές χώρες, που διαθέτουν κατοικίες στο Πλωμάρι και αντιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό την ελληνική γλώσσα.

Στις επόμενες δραστηριότητες του σωματείου περιλαμβάνονται οι προβολές του Aegeandoc (1-6) Οκτωβρίου, η έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με ομιλία του διευθυντή του καθηγητή Νίκου Ζούρου, στις 7 Οκτωβρίου, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Λεσβιακής Φάλαγγας, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και την κυρία Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή, στις 10 Νοεμβρίου, για να ακολουθήσει η κανονική ζωή του πολιτιστικού σωματείου με κινηματογραφικές προβολές κάθε Παρασκευή, μαθήματα σκάκι κάθε Δευτέρα, μαθήματα μουσικής κάθε Πέμπτη, μαθήματα πληροφορικής και μαθήματα χορού δύο φορές την εβδομάδα.

Με την ελπίδα ότι ο φάρος αυτός πολιτισμού θα μπορέσει να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey