FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Βιβλιοπαρουσίαση τη Δευτέρα στο «Book and Art»
«Όταν η Παιδεία νοσεί, η χώρα πεθαίνει»

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο «Book and Art» (Κομνηνάκη 5) θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Παπαγεωργίου «Όταν η Παιδεία νοσεί, η χώρα πεθαίνει». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δρ. και διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης Παναγιώτης Σκορδάς, η δρ θεατρολογίας και δημοσιογράφος Νάσια Δαφιώτη αλλά και ο συγγραφέας.

Μέσα από μια σειρά μικρών ευκολοδιάβαστων κειμένων, χωρίς σύνθετες και περίπλοκες έννοιες και αναλύσεις, με τρόπο κατανοητό, ο Ηλ. Παπαγεωργίου παρουσιάζει την πορεία της παιδείας και την πτώση της σε πολλούς τομείς, με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους πολίτες, την πολιτεία, την κοινωνία, είτε πρόκειται για το οικογενειακό περιβάλλον, είτε για το σχολικό ή τον επαγγελματικό περίγυρο. Είναι κείμενα που, όπως λέει ο ίδιος, έχουν γραφτεί στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Κείμενα διαχρονικά, με σκοπό την καταγραφή της εκπαιδευτικής κατάστασης στην Ελλάδα εκείνης της εποχής, όπως τη βίωσε ως εκπαιδευτικός και σχολικός σύμβουλος, ως Δ/ντής και Επιμορφωτής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Μυτιλήνης.

Μέσω των κειμένων αυτών, δίνεται έναυσμα για προβληματισμό σε εκπαιδευτικά κυρίως ζητήματα και κατά συνέπεια πιθανή βελτίωση των τρωτών σημείων της περιόδου στην οποία συντάχθηκαν και στην οποία αναφέρονται. Ζητήματα που τέθηκαν στο παρελθόν, αλλά ενίοτε διατηρούν τη διαχρονικότητά τους, καθώς δεν έχουν επιλυθεί ή βελτιωθεί και αποδίδονται με ομαλή ροή λόγου, που μέσα από παραδείγματα καθημερινά προσεγγίζουν την κοινωνία, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.

Ο Ηλ. Παπαγεωργίου εστιάζει στην ουσία της Παιδείας, υπογραμμίζοντας το πρακτικό της αποτέλεσμα, αυτό καθεαυτό: «Μέσα από τα 100 κείμενα αυτού του βιβλίου, γίνεται προσπάθεια να αποδειχτεί ότι η γενική κατάσταση της χώρας μας και κάθε χώρας είναι αποκλειστικά υπόθεση Παιδείας. Η σωστή Παιδεία θα παράγει τους ικανούς τεχνικούς, τους άριστους επιστήμονες, τους ισορροπημένους πολίτες, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, τους συνεπείς πολιτικούς, τους ολοκληρωμένους, γενικά, πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες της χώρας, για να την κάνουν σεβαστή στους φίλους και φοβερή στους εχθρούς. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή η Παιδεία ασθενεί, όταν λειτουργεί κατά τη διάθεση του κάθε εκπαιδευτικού, του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας και χωρίς εθνική στρατηγική, τότε οδηγούμαστε στο θάνατο της χώρας».

Η πείρα που αποκτήθηκε από την πολυετή διδακτική και διοικητική εμπειρία του Ηλ. Παπαγεωργίου περικλείεται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του στο κεφάλαιο «Οδηγίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς». Μέσα σε έξι σελίδες παραθέτει πρακτικές, διαχρονικού και παγκόσμιου εκπαιδευτικού κύρους, που πρέπει να εφαρμόζονται εάν επιθυμούμε να διαμορφώσουμε ισορροπημένους ανθρώπους και ενεργούς πολίτες τόσο για το ατομικό όσο και το γενικότερο συμφέρον.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top