Οι «Εφτά και κάτι νύχτες» στο «Book and Art»

Όλη η «επταετία» σε ένα απόγευμα!

27/09/2017 - 13:54

«Σ’ ευχαριστώ για το ότι διηγήθηκες την παντοτινή αλήθεια του καιρού μας. Ακούμπησες με το ταλέντο σου, που δεν ξέρω από πού το κληρονόμησες, την αλήθεια του καιρού μας. Η αλήθεια του καιρού μας, με το βιβλίο σου, ακούμπησε το “νεύρο του καιρού” μας. Το δικό μας νεύρο. Σ’ ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Με τα λόγια αυτά έκλεισε την τοποθέτηση για το βιβλίο του Ξενοφώντα Μαυραγάνη «Εφτά και κάτι νύχτες» των εκδόσεων «Νησίδες» της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Book and Art» της Μυτιλήνης σε ένα ακροατήριο που συγκέντρωσε σημαντικούς ανθρώπους της γραφής και της τέχνης του νησιού ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Στρατής Μπαλάσκας. Για να πει λίγο πρωτύτερα:

«Η λογοτεχνία είναι η διαρκής αναζήτηση ενός παρόντος πιο αληθινού από το παρόν στο οποίο ζούμε. Είναι μια αναζήτηση σε μια άλλη γλώσσα, και γι’ αυτό μπορείς να τη διαβάσεις έπειτα από πολλά χρόνια, παραμένοντας πάντα ζωντανή και προξενώντας πάντα τις ίδιες συγκινήσεις, αλλά και εκφράζοντας την αλήθεια του καιρού μας. Αυτή την αλήθεια με τις πολλές μεταβλητές της καταθέτει στο καινούργιο του βιβλίο ο Ξενοφών Μαυραγάνης».

Πολιτικά φορτισμένη ήταν η εισήγηση του γιατρού, φυσιοδίφη και συγγραφέα Μάκη Αξιώτη, που χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ιστορικό το οποίο «καταγράφει τη δική μας εποχή», υπογράμμισε μια παράγραφο του βιβλίου που μιλά για έναν δημοσιογράφο «ως πρώην αριστερό, ιδιότητα που την απέκτησαν πολλοί κατά τη διάρκεια των μεγάλων ιστορικών κλυδωνισμών της χώρας μας, άλλοι δικαίως κι άλλοι αδίκως, χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί πόσοι μπορούν να “στεγάζονται” κάτω απ’ αυτήν τη λέξη. Τη μαγική αλλά και αδιευκρίνιστη, που κάλυπτε όλη τη λεγόμενη ή αυτοαποκαλούμενη αριστερά».

Ο ομιλητής αναφερόμενος σε ιστορικά γεγονότα της επταετίας τόνισε: «Η αποκάλυψη για μένα ήταν όχι το λογοτεχνικό ταλέντο, όσο οι πολιτικές διαδρομές σε άπταιστη καθαρή και ελεύθερη γλώσσα, κάτι απόψεις που κατάφεραν να κινήσουν μέσα μου χορδές που έπαιζαν ακριβώς τον ίδιο σκοπό». Προσθέτοντας πως «ίσως να υπήρξε κάποια ανάσα το 1981, αλλά το ξέπλυμα των περγαμηνών των πρωταιτίων με θώκους και υλικό κέρδος, μας οδήγησε σ’ αυτή την τραγική κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης και νεοαποικισμού που ζούμε τώρα».

Κλείνοντας τη βραδιά ο συγγραφέας σημείωσε πως το βιβλίο είναι αφιερωμένο «στη μνήμη των Θωμά Βασιλειάδη και Μιχάλη Σπυριδάκη (στελεχών του ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ και της ΚΝΕ αντίστοιχα) και σ’ όσους πάλεψαν με πίστη χωρίς να εξαργυρώσουν», τονίζοντας αυτό το τελευταίο που γι’ αυτόν είναι και το απογοητευτικό σημείο της όλης ιστορικής διαδρομής.

Την παρουσίαση τίμησαν οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, φιλόλογος-συγγραφέας, Αριστείδης Καλάργαλης, περιφερειακός διευθυντής παιδείας βορείου Αιγαίου-συγγραφέας, Παναγιώτης Σκορδάς, φιλόλογος-διευθυντής, συγγραφέας του «Λεσβιακού Ημερολογίου», Τάσος Περιμένης, γενικός διευθυντής της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου και ζωγράφος, Γιώργος Ζορμπάς, δάσκαλος-πρόεδρος του Παγγεραγωτικού πολιτιστικού συλλόγου, Θράσος Αβραάμ, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου (ΣΕΜΜΕΛ), Όλγα Αναστασιάδου, φιλόλογος-συγγραφέας, Ηρακλής Πιτσιλαδής, αρχιτέκτονας, και Δημήτρης Μάντζαρης, πολιτικός μηχανικός, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατσαρός, γλύπτης, Δήμος Καρατζόγλου, ερευνητής, Αναστασία Σπυριδάκη, διευθύντρια της ΕΡΤ-Αιγαίου, και πολλά άλλα μέλη της πνευματικής Μυτιλήνης, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά εκ μέρους του βιβλιοπωλείου η Βάλια Μπαρμπαριώτη, της οποίας η δημιουργία κρίθηκε από το αναγνωστικό κοινό ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας. 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey