FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Θρησκευτική εκδήλωση στο Αμβούργο για μετανάστες-πρόσφυγες
Με «άρωμα» Λέσβου

Την περασμένη Κυριακή στην κεντρική εκκλησία του St. Jacobi του Αμβούργου, μία από τις μεγαλύτερες και κεντρικότερες της πόλης, ευαισθητοποιημένοι πολίτες όλων των θρησκειών και δογμάτων συγκεντρώθηκαν και ξεδίπλωσαν μπροστά στο ιερό την λίστα με τα ονόματα των 34.000 των νεκρών προσφύγων και μεταναστών που χάθηκαν πνίγηκαν , τα τελευταία χρόνια στα σύνορα της ΕΕ. Σούρουπο Κυριακής, ημέρα μνήμης έγινε και φέτος το Requiem για τους νεκρούς των ευρωπαϊκών συνόρων, οργανωμένο από την Diakonische Basis Gemeinschaft Brotund Rosen και με την συμμετοχή ιερέων από διάφορες θρησκείες και προσωπικοτήτων όπως: η Επίτροπος για πρόσφυγες της Nordkirche Dietlind Jochims, ο Σύμβουλος προσφύγων CARITAS verband Norbert Bezikofer, ο Ιμάμης Ercan Yüksekkaya, ο Πάστορας της εκκλησίας St. Jacobi Astrid Kleist, η Χορωδία της Ερυθραϊκής ενορίας Eimsbüttel και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων της πόλης όπως οι Zentrum für Mission und Ökumene Dietrich Gestner. Η Diakonische Gemeinschaft Brot und Rosen και οι μουσικοί Javad Sarempour (βιολί) και Rafi Bareghzi (Rubab).

Στις σύντομες ομιλίες τους όλοι αναφέρθηκαν στις διασωστικές ομάδες με πλοία στη Μεσόγειο, στους ανθρώπους που διασώζουν χιλιάδες ζωές, που όμως τώρα με τα πολύ αυστηρά εφαρμοζόμενα μέτρα των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, ενώ απαγορεύεται στα πλοία τους να παρεμβαίνουν σε διασώσεις.

Κίνημα υπέρ των διασώσεων

Ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης έχει ξεκινήσει στη Γερμανία με χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνει υπέρ των διασώσεων. Άνθρωποι οι οποίοι το 2015 είχαν ξαφνικά οργανωθεί με απίστευτο τρόπο για να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες, τώρα βρίσκονται πάλι στους δρόμους, αυτή τη φορά για να υπερασπιστούν τη διάσωση ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, διασχίζοντας θάλασσες. «Όσο οι πολιτικοί αγριεύουν και κατηγορούν τις οργανώσεις διάσωσης, τόσο ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους», ισχυρίστηκαν πάρα πολλοί απ’ τους συγκεντρωμένους στην εκκλησία πολίτες.

Όπως ανέφερε η ιερέας Dietlind Jochims, κατηγορούνται και κινδυνεύουν με φυλάκιση πολλών χρόνων, άνθρωποι που έχουν διασώσει χιλιάδες ζωές και μάλιστα με ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ συγχρόνως τα ευρωπαϊκά κράτη κλειδώνουν τα σύνορά τους ερμητικά και γίνονται συνυπεύθυνοι για τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στη θάλασσα.

Για το μνημείο της Λέσβου

Η χορωδία της ερυθραϊκής εκκλησίας του Αμβούργου έψαλε και δύο μουσικοί συνόδευαν με βιολί και rubab το άναμμα των κεριών στην μνήμη των νεκρών. Αυτή τη χρονιά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στο τέλος της λειτουργίας, προορίζονται για την αποκατάσταση του μνημείου των νεκρών προσφύγων, που έξι χρόνια πριν στήθηκε απ τους εθελοντές της «Welcome to Europe» και του «JOG youth with out borders» στη Λέσβο και υπέστη βανδαλισμούς.

Όμως η μνήμη των νεκρών δεν σβήνεται με βανδαλισμούς, η δε απόδοση τιμής στους νεκρούς αυτούς συνανθρώπους μας αποτελεί στοιχειώδη ανθρωπιστική πράξη, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά στην προσφυγική κρίση. όπου η μοίρα έλαχε να βιώνουμε τόσο έντονα στην εποχή μας, δήλωσε μεταξύ άλλων απ το Αμβούργο, η γνωστή και στη Λέσβο ελληνογερμανίδα ακτιβίστρια Μαριλύ Στρουξ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top