Λεσβιακό βιβλίο

11/11/2019 - 16:01 Ενημερώθηκε 11/11/2019 - 16:03

Θεοτόκης Θεοδόλου-Γιάννης Κουρτζέλλης

Ενάλια Λέσβος. Το αρχαίο λιμενικό δίκτυο

Έκδοση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Μυτιλήνη 2019, σελ. 178

 

Με πρωτοβουλία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων το 2007 και με χρηματοδότηση του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, κατά το 2008 και 2009 πραγματοποιήθηκαν τρεις αποστολές στη Λέσβο στο πλαίσιο του προγράμματος «Αποτύπωση αρχαίου λιμενικού δικτύου Λέσβου». Η Λεσβιακή Πεντάπολη των κλασικών χρόνων περιλάμβανε τη Μυτιλήνη, τη Μήθυμνα, την Άντισσα, την Ερεσό και την Πύρρα, όλες πόλεις παράλιες στην περίμετρο του νησιού, οι οποίες διέθεταν λιμενικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των εμπορικών και μεταφορικών αναγκών τους σε τοπικό και υπερπόντιο επίπεδο. Είναι οι πόλεις αυτές που ανέπτυξαν επαφές, εγκαθίδρυσαν αποικίες, έλαβαν μέρος σε ναυμαχίες και η συνορεύουσα θάλασσά τους αποτέλεσε το θέατρο ιστορικών γεγονότων που καθόρισαν την ιστορική τους πορεία.

Στη διάρκεια του προγράμματος έγινε εφικτό να αποτυπωθούν φωτογραφικά τα λιμενικά κατάλοιπα και των πέντε πόλεων, καθώς και αντίστοιχα λείψανα σε άλλες θέσεις, όπως στο ακρωτήριο του Αγίου Φωκά της αρχαίας Βρίσας, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, στη Σκάλα Συκαμιάς, στο Μεσιτζίκι, στην Αποθήκα, στη Θερμή κ.α. Τοπογραφικά και αρχιτεκτονικά έγινε αποτύπωση στη Μήθυμνα, την Ερεσό, τον Άγιο Φωκά, ενώ ξεκίνησε η αποτύπωση στην Άντισσα. Δυστυχώς το πρόγραμμα δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα. Όμως οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν συστηματικά μπόρεσαν να αξιοποιηθούν στο έπακρο, διαφωτίζοντας την ιστορία των λιμανιών της Λέσβου.

Τα αποτελέσματα δεν είναι μόνο αρχαιολογικά. Η άριστη συνεργασία των δύο συγγραφέων, του Θεοτόκη Θεοδούλου, καταδυόμενου αρχαιολόγου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Γιάννη Κουρτζέλλη, αρχαιολόγου της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ανέδειξε τη δυναμική προοπτική που έχει «ο συνασπισμός» γνώσεων και ειδικοτήτων, καθώς και η συσχέτιση των ερευνητικών ερωτημάτων χερσαίων και ενάλιων συναδέλφων, για την αμφίπλευρη θεώρηση των ευρημάτων και την ένταξή τους στο ιστορικό πλαίσιο της κάθε εποχής.

Τα παραπάνω ανήκουν στην Παρή Καλαμαρά, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από το εξαιρετικό, ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο βιβλίο για την Ενάλια Λέσβο, που εξέδωσε το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.

Χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Λέσβος και θάλασσα (Ναυτική προϊστορία της Λέσβου, Θαλασσινοί θεοί και ήρωες της Λέσβου), Ναυτική δραστηριότητα των Λεσβίων (Ιστορική αναδρομή, Το Λεσβιακό ναυτικό στις αρχαίες πηγές, Ενάλια ευρήματα, θαλάσσιες μαρτυρίες, Λεσβιακοί αμφορείς, Ο θαλάσσιος κόσμος στα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα, Μια ιχθυοδεξαμενή ρωμαϊκών χρόνων στην παράκτια ζώνη της Μυτιλήνης), Τα λιμάνια της Λεσβιακής πεντάπολης (Το Βόρειο λιμάνι της Μυτιλήνης, Με αφορμή δύο γκραβούρες του Βόρειου λιμανιού, Η είσοδος του Ευρίπου και η αγορά, Ο μύθος για την πλακοστρωμένη λιμενολεκάνη, Το Νότιο λιμάνι της Μυτιλήνης, Εύριπος, Μήθυμνα, Το λιμάνι της Μήθυμνας, Οι αρχαίες λιμενικές κατασκευές της Μήθυμνας, Άντισσα, Το λιμάνι της Άντισσας, Τσαμούρ ή Καλό Λιμάνι, Ερεσός Το λιμάνι της Ερεσού, Πύρρα, Το λιμάνι της Πύρρας), Τα λιμάνια εκτός πόλεων(Ακρωτήριο Άγιος Φωκάς, Αποθήκα, Μεσιτζίκι, Σκάλα Μυστεγνών, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, Σκάλα Συκαμιάς, Καρά Τεπές).

Προλογίζουν ο Σπυρίδων Γαληνός, Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και ο Κυριάκος Πετρέλλης, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και οι δύο συγγραφείς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey