Λεσβιακό βιβλίο 30-07-22

31/07/2022 - 13:00

Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Και ο Παπαλουκάς της Λέσβου στη μεγάλη αναδρομική έκθεση

«Σπύρος Παπαλουκάς. Ερευνητής του Αινίγματος της Ζωγραφικής. Γνωστά και Άγνωστα Έργα» είναι ο τίτλος της έκθεσης-αφιέρωμα που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί μας, αφού όπως είναι γνωστό ο Παπαλουκάς πέρασε από τη Λέσβο και ζωγράφισε πολλούς πίνακες με θέματα παρμένα από τη Λέσβο. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελίζα Πολυχρονιάδη, συντηρήτρια έργων τέχνης και μουσειολόγος πραγματοποίησε επισκέψεις στη Μυτιλήνη, στην Αγιάσο και αλλού με σκοπό να ταυτοποιήσει μια σειρά από πίνακες του Παπαλουκά.

Στον σχετικό κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση η Ευθυμία Γεωργιάδου - Κούντουρα, επιμελήτρια γράφει ανάμεσα στα άλλα: « Κατά την εξάμηνη παραμονή του στη Λέσβο το 1925 ο Παπαλουκάς ζωγράφισε μεγάλο αριθμό τοπίων, απόψεων χωριών, δρόμων, καφενείων και προσωπογραφίες, προεκτείνοντας στα άκρα τα πορίσματα που είχε αποκομίσει από τις αγιορείτικες εμπειρίες, σε συνδυασμό με τις αρχές των κινημάτων του ευρωπαϊκού Μοντερνισμού. Πειραματίστηκε με τη διαμόρφωση ενός ιδιότυπου ζωγραφικού χώρου ταυτισμένου με την επιφάνεια του πίνακα, όπου το πρώτο πλάνο απομακρύνεται με τη χρήση ψυχρών χρωμάτων και το τελευταίο διογκώνεται και έρχεται εγγύτερα με τη εφαρμογή θερμών χρωμάτων. Άλλοτε πάλι οι σχηματοποιήσεις των τοπίων γίνονται έντονες και οι περίκλειστες χρωματικές ενότητες θυμίζουν βυζαντινά σμάλτα».

Σε άλλο σημείο διαβάζουμε: Οι τόποι που κατά καιρούς έμεινε και ζωγράφισε, Αίγινα, Λέσβος, Σαλαμίνα, Παρνασσός, Πάρος, Ύδρα, δημιουργούν διακριτές τεχνοτροπικά ενότητες, που ανταποκρίνονται κάθε φορά στα αιτήματα της εποχής, με πρωταρχικό αξίωμα ότι «η ζωγραφική πρέπει να συγκινεί με τα υλικά της μέσα και όχι με το θέμα». Παράλληλα, ζωγράφισε πορτρέτα, γυμνά, νεκρές φύσεις και ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και την εικονογράφηση βιβλίων.

Βασικός στόχος της έκθεσης του Ιδρύματος Θεοχαράκη είναι η ανάδειξη της καλλιτεχνικής πορείας του Παπαλουκά, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχή και μεθοδική αναζήτηση της προσωπικής του ζωγραφικής έκφρασης, όπως αναδεικνύεται από τα πολλαπλά σχέδια και τις σπουδές της προετοιμασίας ως την επιτέλεση του τελικού πίνακα. Είναι μια πρόκληση για τον θεατή, να έχει την αίσθηση πως βρίσκεται στο εργαστήριο του ζωγράφου και παρακολουθεί τις διαδοχικές φάσεις της δημιουργίας ενός πίνακα, ενώ συγχρόνως διαπιστώνει τις μεταλλάξεις του τεχνοτροπικού του ύφους, από τα αχνά τοπία της Αίγινας στις αυστηρά δομημένες συνθέσεις του Όρους, στους έντονους χρωματικά και σχηματικά πίνακες της Σαλαμίνας ως τις αφαιρετικές απόψεις της Πάρου και τα λιτά εκθαμβωτικά στιγμογραφικά έργα της τελευταίας περιόδου. Παράλληλα, στις μακέτες των μνημειακών του θρησκευτικών και κοσμικών εικονογραφήσεων, αναδεικνύεται η πρωτοτυπία του προσωπικού του ύφους, με σεβασμό πάντα στην παράδοση και στη λειτουργικότητα των χώρων.

Διάρκεια Έκθεσης: 12 Ιουλίου 2022 - 16 Οκτωβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00

 

 

Μαρία Ζαφειρίου: Μια Σκιαχτροπολιτεία (εικονογράφηση: Προκόπης Χατζηφώτης), Εκδόσεις Αγγελάκη, Αθήνα 2022, σελ. 30

«Το συγκεκριμένο παραμύθι ερείδεται στην κοσμοθεωρία της ανθρωπιάς, του σεβασμού στα δικαιώματα, όχι μόνο των ανθρώπων αλλά κυρίως της φύσης και του πολιτισμού» γράφει η συγραφέας Μαρία Ζαφειρίου, φιλόλογος του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης.

Η υπόθεση έχει ως εξής: « Ήταν μόνο ένα σκιάχτρο! Ένα όμορφο άσχημο σκιάχτρο γεμάτο δύναμη για ζωή. Αν και είχε αποστεωμένο, αχυρένιο σώμα, είχε πίστη στην αποστολή του, να διώχνει τα πουλιά και να φυλάσσει τη σοδειά. Ήταν ο θεματοφύλακας του μποστανιού του αφέντη του. Νύχτα μέρα φόβιζε τα πετούμενα τ’ ουρανού, τα τρωκτικά και τις αλεπούδες που δεν έχαναν την ευκαιρία να επιχειρούν στο χωριό μας αναζητώντας την τροφή τους. Αν και “δερνόταν” από τους αέρηδες και τη βροχή, που ήθελαν να το αφανίσουν, εκείνο αντιστεκόταν με σθένος γι’ αυτό και δίκαια το θεωρούσαν οι κάτοικοι του χωριού ως τον ακοίμητο φρουρό του κάμπου…».

Αξίζει να προσέξουμε το παρόν βιβλίο και για έναν ακόμη λόγο: για τη εξαιρετική εικονογράφηση που έχει κάνει ο Προκόπης - Μάριος Χατζηφώτης, μαθητής της Γ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, ο οποίος διδάσκεται σχέδιο και ακουαρέλα στο εργαστήριο του ζωγράφου Δημήτρη Καλαντζάκη.

«Ο μικρός μας μαθητής παρά το νεαρό της ηλικίας του, καταφέρνει με αξιοθαύμαστο τρόπο να μεταφέρει στον αναγνώστη το περιβάλλον και το κλίμα του παραμυθιού, υπηρετώντας έτσι τις μορφωτικές αρχές και την εκπαιδευτική του φιλοσοφία» γράφει Μαρία Παπαδανιήλ, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου στο προλογικό της σημείωμα.

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΕΝΤΥΠΑ

Σε πείσμα των καιρών και των ποικίλων μεγάλων δυσκολιών μερικοί ταμένοι συμπατριώτες μας επιμένουν να επιμελούνται, να συντονίζουν, να εκδίδουν συντοπίτικα περιοδικά υψηλού επιπέδου με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη.

- ΑΙΟΛΙΔΑ, τεύχος 82/Ιανουάριος - Μάρτιος 2022 και 83/ Απρίλιος - Ιούνιος 2022

Το περιοδικό της «Λεσβιακής Παροικίας» με υπεύθυνους τον Θεόδωρο Πλατσή και τον Στρατή Μολίνο.

- ΠΑΛΜΟΙ ΤΗΣ ΒΑΤΟΥΣΑΣ, τεύχος 97/ Ιανουάριος - Μάρτιος 2022 και 98/ Απρίλιος - Ιούνιος 2022

Το περιοδικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Βατουσαίων «Η Κοίμησις της Θεοτόκου» με υπεύθυνους τον Γιάννη Μανούκα και τον Βαγγέλη Γδοντέλλη.

- ΑΓΙΑΣΟΣ, τεύχος 247/Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2022 και 248/Μάρτης - Απρίλης 2022

Το περιοδικό του Φιλοπρόοδου Συλλόγου «Αγιασωτών» με υπεύθυνους τον Γιάννη Χατζηβασιλείου και τον Παναγιώτη Σταυρακέλλη.

Σημειώνουμε ότι ο Σύλλογος ψηφιοποίησε τους 16 βιβλιοδετημένους τόμους με τα 248 τεύχη του περιοδικού του και τα διαθέτει σ΄ένα στικάκι. Για όποιν θα ήθελε να το προμηθευτεί τηλ 6978332526.

- ΣΚΑΜΙΑ, φύλλο 200/ Ιανουάριος - Μάρτιος 2022 και 201/ Απρίλιος - Ιούνιος 2022

Η εφημερίδα του Συλλόγου Συκαμιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα» με υπεύθυνο τον Γιώργο Ευαγγέλου.

- ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΑΣ, τεύχος 155/Απρίλιος 2022, τεύχος 156/Μάιος 2022, τεύχος 157/Ιούνιος 2022

Η θαυμάσια από κάθε άποψη εφημερίδα του Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας που έχει ξεπεράσει τα 150 φύλλα και συνεχίζει χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Γιώργου Ζορμπά, της Μαρίας Τσουπή και των πολλών συνεργατών.

- ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ, τεύχος 284/ Ιανουάριος - Μάρτιος 2022

Το περιοδικό της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, ένα από τα παλιοότερα στο χώρο συνεχίζει να κυκλοφορεί με τη φροντίδα και την αγάπη του Μιχάλη Βαϊτη.

- ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ, τεύχος 156 - 157/Ιούλιος Δεκέμβριος 2021

Το περιοδικό της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με πλούσια ύλη και πολλά άρθρα μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε δύο: Νίκος Δάρδαλης: Η Μικρασιατική εκστρατεία και πώς την εντάσσουν τα σχολικά βιβλία στις συγκρούσεις συμφερόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και Γεώργιος Ορφανός: Ο Πρώτος Διωγμός του 1914 και οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey