FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό Βιβλίο

Π. Αθανάσιος Γιουσμάς

«Λάθη και αμαρτίες Αγίων!»

Μυτιλήνη 2017, σελ. 254

 

«Ο τίτλος αυτού του βιβλίου είναι όντως παράξενος έως και σκανδαλιστικός. Πολύ περισσότερο, το θέμα το οποίο πραγματεύεται: : Λάθη και αμαρτίες Αγίων! Πρωτότυπο μεν, αλλά θεωρώ τολμηρό. Δεν είναι ευγενικό, ούτε επιτρεπτό ένας χωματένιος άνθρωπος σαν κι εμένα, που “εγεννήθην εν αμαρτίαις όλος” και που συμπορεύεται με τα πάθη του, να τολμά να ανιχνεύει αμαρτίες και λάθη αγίων μορφών, που σήμερα “αγάλλονται εν ουρανοίς”, ζουν στη Βασιλεία των Ουρανών και τιμώνται από την Αγία μας Εκκλησία…

Ίσως κάποιος, διαβάζοντας μόνο τον τίτλο του βιβλίου, να θελήσει να μου απευθύνει και καλά θα κάνει εκείνο που ο είπε ο Χριστός: “Υποκριτή, βγάλε, πρώτα το δοκάρι από το μάτι σου, και τότε με καθαρότερα μάτια προσπάθησε να βγάλεις το καρφί από το μάτι” των Αγίων μας. Το αποδέχομαι. Το αποδέχομαι και εξηγούμαι.

Επειδή ακριβώς, θέλω να “εκβάλλω” το δοκάρι από το μάτι μου, να περιορίσω τα πάθη και τις αδυναμίες μου, γι’ αυτό αναζήτησα τα λάθη και τις αμαρτίες των αγίων μέσα από την Αγία Γραφή και τα συναξάρια. Ήθελα να νιώσω τους Αγίους πιο κοντά μου, πιο δικούς μου, πιο ανθρώπους. Κι έτσι να μην απογοητεύομαι κάθε φορά που πέφτω… Αλλά να ελπίζω… Να συνειδητοποιώ πως έχω Φιλάνθρωπο Πατέρα που “από μακρόθεν” καρτερεί της επιστροφής μου, τη μετάνοια μου».

Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του νέου βιβλίου του π. Αθανάσιου Γιουσμά, το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Από την Παλαιά Διαθήκη, Από την Καινή Διαθήκη, Από τα συναξάρια των Αγίων μας. Προηγούνται οι εισαγωγικές ενότητες: Φέρουμε ονόματα Αγίων!, Γενικά περί των Αγίων, Ήταν αναμάρτητοι οι Άγιοι;, Η αναμαρτησία της Θεοτόκου.

Π. Σ

 

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ

 

Παναγιώτης Σκορδάς

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018. Γράμματα. Τέχνες. Πολιτισμός

Εκδόσεις «Μύθος»

 

Με πλούσιο και ποικίλο περιεχόμενο και με πολλές εργασίες Λεσβιακού ενδιαφέροντος θα κυκλοφορήσει και φέτος μέσα στον Νοέμβριο από τις εκδόσεις «Μύθος» το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018. Γράμματα. Τέχνες. Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά. Ανάμεσα στα άλλα ο αναγνώστης θα διαβάσει:. Ευστράτιος Γ. Χατζηστυλιανού: Από τη Μεραρχία Αρχιπελάγους στην 98 ΑΔΤΕ «Αρχιπελάγους». 100 χρόνια ιστορίας, Αναστάσιος Στέφος: Λόγγος: Ποιμενικά κατά Δάφνιν και Χλόην, Γιάννης Κουρτζέλλης: Η επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στη δημιουργία του λεσβιακού πολιτισμού, Στρατής Χαραλάμπους: Το κατάστιχο του κεφαλικού φόρου της Λέσβου του έτους 894 (1488/1489), Γιάννης Κολοκοτρώνης: Ένας Τεριάντ πάντα επίκαιρος, Στρατής Αναγνώστου: Η Μήθυμνα και ο σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων «Η Αγάπη» στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης και του Μεσοπολέμου, Αθανάσιος Φραγκούλης: Το παιδικόν «συσσίτιον» Σκουτάρου, Μαρία Γ. Μόσχου: Εικόνες της Λέσβου και άλλοι φορητοί πίνακες της Αναστασίας Αρχοντή. Ανακινώντας τη συζήτηση για τη ζωγραφική των «αυτοδίδακτων», και πολλά άλλα. Εξώφυλλο-αφιέρωμα: Μαρία Καλλιπολίτη.

Ο τόμος θα συνοδεύεται με ψηφιακό δίσκο (CD) με τα Σαντούρια της Αγιάσου σε δώδεκα παραδοσιακούς σκοπούς της Αγιάσου, της Λέσβου και της Μικράς Ασίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top