FOLLOW US

Πολιτισμός

Λεσβιακό Βιβλίο

Ιωάννης Κ. Μουτζούρης

12 χρόνια μετά…

Αθήνα 2016, σελ. 345

 

«Το παρόν τεύχος για τον Ιωάννη Κωνσταντίνου Μουτζούρη, πατέρα και παππού μας, προέκυψε μετά από μακριά αναδίφηση στους πολλούς φακέλους που συστηματικώς δημιούργησε στη διάρκεια του βίου του και επιμελώς μας άφησε. Εντυπωσιαστήκαμε από την πληρότητά τους. Είμαστε βέβαιοι ότι αρκετά άλλα στοιχεία μας διέφυγαν, πάντως όχι πολλά. Θα ήμασταν χαρούμενοι, αν κάποιος από τους αναγνώστες μάς συμπληρώσει. Η καταγραφή των δημοσιεύσεων του, κατά πάσα πιθανότητα είναι πλήρης, δεδομένου ότι την ελέγξαμε με διαφόρους τρόπους. Το βιογραφικό του Ι.Κ.Μ. το παραθέτουμε όπως ο ίδιος, ιδιοχείρως, το κατέγραψε. Ταυτοχρόνως, το δίνουμε και όπως το κατέγραψαν και άλλοι 4 Λέσβιοι λόγιοι. Και σε διάφορα άλλα κεφάλαια περιλάβαμε χειρόγραφες σημειώσεις του, όταν κρίναμε ότι κάτι προσέφεραν. Τούτη η παρουσίαση του Ι.Κ.Μ., του ακάματου διανοούμενου και Λεσβολάτρη, ας είναι ένα πνευματικό μνημόσυνο του για τα 12 χρόνια από την έξοδό του. Ταυτοχρόνως, όμως είναι και ένα μνημόσυνο στην Χαρίκλεια Καμπάνη-Μουτζούρη, τη σύζυγο του, μητέρα και γιαγιά μας, χωρίς την οποία πολλά δεν θα είχαν επιτευχθεί».

Το παραπάνω εισαγωγικό σημείωμα υπογράφουν τα παιδιά και τα εγγόνια του Ιωάννη Μουτζούρη (Μεγαλοχώρι 1914 - Αθήνα 2004) και δημοσιεύεται στον τόμο με το πλουσιότατο εργοβιογραφικό υλικό έτσι όπως το είχε φυλάξει ο εκλιπών στο αρχείο του.

Ο Γιάννης Μουτζούρης, Δρ. Θεολογίας, συγγραφέας, ιστορικός, τ. γενικός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικούς και συστηματικούς μελετητές της Λεσβιακής Ιστορίας. Οκτώ αυτοτελείς τόμοι, πάνω από πενήντα μελέτες δημοσιευμένες σε συλλογικούς τόμους και εκατοντάδες άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, είναι ένα μέρος του πολύπτυχου έργου του. Τα βιβλία του «Η Λέσβος και η Ελληνική Επανάστασις», «Ο Μοναχισμός της Λέσβου. Συμβολή στην ιστορία και στη μοναστηριολογία», «Η Καλλονή της Λέσβου. Συμβολή στη μελέτη στη μελέτη της ιστορίας και της παιδείας της» θεωρούνται μελέτες αναφοράς.

Ο παρών τόμος συμβάλλει στην αποτίμηση του έργου και της προσφοράς του Γιάννη Μουτζούρη, που είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει τους νεότερους ερευνητές της τοπικής μας ιστορίας.

Π.Σ.

 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Δημήτρης Γιατρέλλης: «Η άρνηση της άρνησης» (αστυνομικό μυθιστόρημα), Εκδόσεις «Κέδρος», Αθήνα 2017, σελ. 364.

- Μάκης Αξιώτης, Ευάγγελος Αξιώτης: «Βιοποικιλότητα της μικροπανίδας και μικροχλωρίδας των γλυκέων υδάτων της νήσου Λέσβου», Μυτιλήνη 2017, σελ. 79.

- Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade: «Η επανέκθεση (μεγαλόσχημος κατάλογος)», Κείμενα: Στέλιος Δασκαλάκης, Άνη Κοντογιώργη, Κυριακή Μαυρομματάκη, Αλίνα Χατζησπύρου, Έκδοση Υπουργείου Πολιτισμού.

- Μεσοτοπίτικα Νέα: αρ. φύλλου 242/Μάιος-Ιούνιος 2017 (Έκδοση του Συλλόγου Απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου).

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 12:32
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top