Λεσβιακό βιβλίο 19-11-22

20/11/2022 - 13:00

Μαριάνθη Καραφύλλη: Σχολεία Μήθυμνας (Μολύβου) Λέσβου, Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2021, σελ. 89 

Η Μαριάνθη Καραφύλλη γεννήθηκε στον Μόλυβο ή Μήθυμνα Λέσβου, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Στη συνέχεια μετακόμισε με την οικογένεια της στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψε στο Μόλυβο μετά την συνταξιοδότηση της το 2013. Ειναι πτυχιούχος της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης των ΤΕΙ ,της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης της ΑΣΠΑΙΤΕ, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και του Μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών του Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με ειδίκευση στη Σχολική Παιδαγωγική. Υπηρέτησε για 37 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 24 χρόνια σε θέση Διοίκησης, έως τη συνταξιοδότηση της. Έχει συγγράψει 2 βιβλία με επαγγελματικό-ερευνητικό περιεχόμενο και άρθρα σε εκπαιδευτικά περιοδικά. Το παρόν βιβλίο είναι το τρίτο της βιβλίο. Σήμερα εκτελεί χρέη Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργ.Εφταλιώτης». 

Για το περιεχόμενο του πολύ ενδιαφέροντος και χρήσιμου αυτού βιβλίου διαβάζουμε; «Από διάφορες πηγές και μαρτυρίες διαπιστώνει κανείς εύκολα, ότι ο Μόλυβος ή η Μύθυμνα Λέσβου ήταν πάντα, και είναι ακόμα, κάτι το διαφορετικό, τόσο στην εξωτερική του μορφή, εύκολη η διαπίστωση από τον καθένα, όσο και εσωτερικά(η κοινωνία του, η ζωή του, η κουλτούρα του). Το σχολείο, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνίας. Για να γνωρίσουμε λοιπόν διαχρονικά και καλύτερα τον τόπο μας και την ταυτότητα του, προσπάθησα να συλλέξω και να ταξινομήσω πληροφορίες, που υπάρχουν διάσπαρτες σε διάφορες πηγές, από τις πρώτες μαρτυρίες για τη σχολική ζωή στην Μήθυμνα ή Μόλυβο, έως την μεταφορά του σχολείου στο νυν κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, στην είσοδο του χωριού, για το οποίο ασφαλώς υπάρχει αρχείο και η έρευνα για το μελλοντικό ερευνητή θα είναι ευκολότερη. Για τα κενά έγινε προσπάθεια να συμπληρωθούν με φωτογραφικό υλικό, με διάφορες πληροφορίες από ιστοσελίδες στο διαδίκτυο κα με προφορικές μαρτυρίες κατοίκων του Μολύβου». 

Οι τίτλοι των επιμέρους ενοτήτων έχουν ως εξής: Η Εκπαίδευση στην Μήθυμνα από την άλωση μέχρι το 1828, Σχολεία Μολύβου από το 1828 μέχρι το 1912 (Απελευθέρωση Λέσβου), Σχολεία Μολύβου από το 1912 μέχρι το 1958, Μεταφορά στο νέο (νυν) Σχολείο Μολύβου, Βιβλιογραφία, Παράρτημα (Πίνακες διδασκόντων και σχολείων, χρονογραμμή σχολείων, Χάρτης τοποθεσίας σχολείων). 

 
 
 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 

- Αλέξης Πανσέληνος: Λάδι σε καμβά (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2022, σελ. 224 

- Γεώργιος Βρασίδα Λαγουμίδης: Η Μικρή μας πόλη. Το Πλωμάρι που έζησα και άλλα διηγήματα, εκδόσεις Αιολίδα, Μυτιληνη 2022, σελ. 174 

- Γεώργιος Μαρκογιάννης: Η ζωή στη Λέσβο τον 19ο αιώνα και η ναυτική παράδοση, ( με τη συνεργασία των: Παναγιώτη Γούτο, Φάνη Καπαραλιώτη, Δημήτρη Κοτσιφάκο, Μυρσίνης Ματαράγκα, Κωνσταντίνο Μαρκογιάννη, Αχιλλέα Μπιθιζή, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, Παναγιώτη Σκορδά, Βασιλικής Φιλίππου), έκδοση Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης, Αθήνα 2022, σελ. 127 

- Η αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη. Πρακτικά Ημερίδας, Πλωμάρι Λέσβου, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, (Επιμέλεια έκδοσης: Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα), Έκδοση Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», Μυτιλήνη 2022, σελ. 143  

- Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη: Το κενό (νουβέλα), Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2022, σελ 120 

- Γιάννης Παπάνης: Σατιρικά Γυμνάσματα (γελοιογραφικά σκίτσα: Αντώνης Κυριαζής), Μυτιλήνη 2022, σελ. 199 

- Γιάννης Παττακός - Δημήτρης Τζεφάλης: Στον δρόμο για το Καλλιμάρμαρο. Μια ιστορία απόστασης, Εκδόσεις SportBook, Αθήνα 2022, σελ. 176 (Ένας προπονητής δίνει οδηγίες, ένας αθλητής προσπαθεί να τερματίσει τον "Αυθεντικό" μαραθώνιο κι ένας αναγνώστης ψάχνει να βρει τα ίχνη ενός χαμένου περιοδικού. Τρία πρόσωπα συνομιλούν στον δρόμο για το Καλλιμάρμαρο και μέσα σε σαράντα δύο κεφάλαια προσπαθούν να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλον. "Γιατί η απόσταση του μαραθωνίου δεν είναι μόνο από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά, κυρίως, η διαδρομή της απόστασης μέσα μας". 
Εστίασε στην τεχνική και στη γοργή κίνηση των χεριών. Τρέξε χαμηλά και οικονομικά. Κάθε διασκελισμός να σε ωθεί μπροστά. Ζόρικα χιλιόμετρα είναι τα: 16ο, 20ό, 21ο, 22ο, 25ο, 26ο, 28ο και 31ο. Να θυμάσαι ότι το πεντάρι, από το 20ό μέχρι το 25ο, είναι το δυσκολότερο της διαδρομής από πλευράς συνολικής ανάβασης, καθώς κερδίζει 89 μέτρα στο σύνολό του. Ηρεμία, κι ας πέφτει ο ρυθμός αρκετά. Στον σταθμό, στο τέλος του χιλιομέτρου, είναι ευκαιρία για μερικές γουλιές νερό, ακόμη κι αν έχει κρύο ή βρέχει. Πάρε κι ένα ενεργειακό τζελ, αν δεν πήρες στα τελευταία επτάμισι χιλιόμετρα. 
"Ότι κι αν γίνει σήμερα, θα τερματίσω", λέω μέσα μου, και πιάνω τη δεξιά πλευρά του δρόμου. Ο μαραθώνιος είναι μια διαρκής κατασκευή πείσματος. Πεισμώνεις απέναντι στην αγωνία σου, στην κόπωση που κάποια στιγμή έρχεται, στην ψυχολογία σου που δεν είναι πάντα όπως τη θέλεις. Πεισμώνεις στον χρόνο που μετρά χωρίς να λογαριάζει τίποτα, στον πόνο που σου χαλάει τη ροή, στον ρυθμό που θέλεις να σημαδέψεις και να κουμπώσεις. Στο τέλος πεισμώνεις ακόμα και στην αδυναμία σου να συνεχίσεις να πεισμώνεις. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ 

Ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει μέσα στον Δεκέμβριο το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2023. Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά με πάνω από 400 σελίδες, 40 περίπου εργασίες και γύρω στους 50 συγγραφείς και συνεργάτες. Το εξώφυλλο κοσμεί πίνακας του Δημήτρη Καλαντζάκη, στο εικαστικό έργο του οποίου υπάρχει εκτενές αφιέρωμα. Τα κοσμήματα είναι κεραμικά έργα του Στέλιου και της Μαρίνας Σταμάτη. Ανάμεσα στα άλλα ο αναγνώστης θα βρει: Ευαγγελία Καπετάνου: Ο αιρετικός και ερωτικός Μίλτος Κουντουράς, Κρεσέντσιο Σαντζίλιο: Τάκης Ελευθεριάδης: Ποιήματα, Αλέκος Κιουρέλλης: Βοτσαλωτά δάπεδα στη Λέσβο, Δημήτρης Αναγνωστής - Μάγδα Αναγνωστή: Οι Ζεϊμπέκηδες και ο Θεόφιλος, Αναστασία Αβούρη: Σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις (διάρκειας ενός διπλού καφέ). Η περίπτωση του ζωγράφου Δημήτρη Καραπιπέρη, Βίκυ Γκόλντμπεργκ: Δημήτρης Γέρος. Η επιμονή της ιστορίας, η εμμονή του χρόνου, Αθανάσιος Φραγκούλης: Το Λεσβιακό γλωσσικό ιδίωμα, Χρήστος Στανίσης: Ο Θεόφιλος στον μαγικό κόσμο του Καραγκιόζη, Γιάννης Χατζής: Δύο πεζογράφοι κι ένας καραγκιοζοπαίκτης. Η περίπτωση της Σαπφούς στο θέατρο σκιών, Μυρτώ Σταματοπούλου: Ο φωτογράφος, χαράκτης και ζωγράφος Παναγιώτης Πολυχρόνης, Μάκης Μπεκιάρης: Διεθνές Ράλι Λέσβου 1979, Μάκης Αξιώτης: Δρυς, το δένδρο θεών και ανθρώπων. Επιμέρους έρευνα στη Λέσβο και πολλά ακόμη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey