Λεσβιακό βιβλίο 13-05-23

14/05/2023 - 13:00

Αγγελική Ράλλη: Μορφολογία. Μια αναθεωρημένη έκδοση, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2023, σελ. 430 

Η συμπατριώτισσα μας, Αγγελική Ράλλη είναι ομότιμη καθηγήτρια γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2013 μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Αcademia Europaea). Ασχολείται ερευνητικά με τη μορφολογία, τη σχέση της μορφολογίας με τη γλωσσική επαφή και τη μορφολογία των νεοελληνικών διαλέκτων. 

«Μορφολογία» είναι και ο τίτλος του νέου της βιβλίου που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Πατάκη». Το βιβλίο είναι μια ξενάγηση στο χώρο της περιγραφής και ανάλυσης της μορφολογίας της νέας ελληνικής γλώσσας σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της γλωσσολογικής θεωρίας. Δίνονται πληροφορίες για τον ορισμό και τη δομή των λέξεων, τον εντοπισμό των επιμέρους συστατικών και των βασικών τους χαρακτηριστικών, τους κανόνες και τις αρχές σχηματισμού λέξεων, τα χαρακτηριστικά των τριών μορφολογικών διαδικασιών, της κλίσης, της παραγωγής και της σύνθεσης, καθώς και τη σχέση της μορφολογίας με τους τομείς του λεξικού, της φωνολογίας και της σύνταξης. Με σκοπό τη διαμόρφωση μιας βασικής προσέγγισης για τη μελέτη της μορφολογίας της Ελληνικής αναφέρονται οι σημαντικότερες θεωρητικές θέσεις που έχουν κατά καιρούς προταθεί από Έλληνες και ξένους γλωσσολόγους. Αντιμετωπίζοντας με κριτικό πνεύμα τις διάφορες απόψεις, υιοθετούνται ή απορρίπτονται συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας γραμματικής θεωρίας της ανάλυσης των λέξεων, ικανής να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της γλώσσας. Το βιβλίο προορίζεται τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους στην περιγραφή και τη θεωρία της μορφολογίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο για μαθήματα γλωσσολογικής θεωρίας και μελέτης της Eλληνικής. Οδηγεί τον αναγνώστη από τις βασικές αρχές της εσωτερικής δομής των λέξεων στα εξειδικευμένα θέματα της μορφολογικής ανάλυσης, μερικά εκ των οποίων αποτελούν ακόμα αντικείμενο συζητήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις δίνονται παραδείγματα από άλλες γλώσσες προκειμένου να διασαφηνιστούν καλύτερα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της Eλληνικής και να γίνει κατανοητό πώς εντάσσεται η γλώσσα στο γενικότερο γλωσσικό σύστημα. Για καλύτερη κατανόηση της μορφολογικής θεωρίας το κάθε κεφάλαιο συμπληρώνεται με ασκήσεις. 

Ανδρέας Μπάλλας: Σαν ξυπνήσαν τα μουλάρια και πετάξαν τα σαμάρια. Το αντιστασιακό κίνημα στη Λέσβο (1941 - 1945), Πρόλογος: Προκόπης Παπαστράτης, Εκδόσεις ΚΨΜ, Αθήνα 2022, σελ. 193 

Στο βιβλίο επιχειρείται η σκιαγράφηση της περιόδου της κατοχής και της ΕΑΜοκρατίας στη Λέσβο (1941-1945), καθώς και η ερμηνεία της μεγάλης επιρροής του ΕΑΜ στο νησί. 

Παρουσιάζονται οι γεωγραφικές, οικονομικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες του νησιού που το καθιστούν ειδική περίπτωση μελέτης, εξετάζεται η πρόσφατη ιστορία του για να εντοπιστούν οι κοινωνικές δυνάμεις και οι ιδεολογικές τάσεις που έπαιξαν αργότερα ρόλο στην Αντίσταση και περιγράφονται οι διαδικασίες συγκρότησης του αντιστασιακού κινήματος και η εξέλιξη της δράσης του. 

Ξεχωριστή θέση στην αφήγηση έχει η σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια -όχι όμως και χωρίς αντιφάσεις- που επιχείρησε η τοπική εαμική διοίκηση μετά την απελευθέρωση του νησιού, ξεπερνώντας συχνά τα όρια της συναίνεσης στο πλαίσιο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Χαρακτηριστικό συμβάν που αποτυπώνει τη δυναμική του εαμικού κινήματος στη Λέσβο υπήρξε η μεγάλη κινητοποίηση των Χριστουγέννων του 1944, το περίφημο «GO BACK», κατά την οποία εμποδίστηκε η αποβίβαση των βρετανικών στρατευμάτων στο νησί.  

Αναλυτικά οι τίτλοι των κεφαλαίων έχουν ως εξής: Η Λέσβος από το 1912 έως το 1940, Η Μυτιλήνη των αστών, Η «Λέσβος» του Βενιζελισμού, Το «κόκκινο» νησί, Η «λεσβιακή άνοιξη», Κατοχή και αντίσταση, Οι Γερμανοί στη Λέσβο και η οργάνωση της κατοχής, Οι κοινωνικές συνέπειες της κατοχής, Η δράση των βρετανικών υπηρεσιών και οι διαφυγές,  
Η ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και η ίδρυση αντιστασιακής οργάνωσης, Η σύνδεση με το ΕΑΜ και η ανοιχτή αντιστασιακή δράση, Προβλήματα της τοπικής ιστοριογραφίας και εσωτερικές αντιθέσεις, Η εαμοκρατία στη Λέσβο, Η Λέσβος ελεύθερη,  
Η εαμική εξουσία στη Λέσβο (α) Τάξη και ασφάλεια, β) Αρχές και Διοίκηση, γ) Δικαιοσύνη, δ] Επισιτισμός, κοινωνική πολιτική και πρόνοια, ε) Εργασία και οικονομική ανάπτυξη, στ) Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία), Η εγκατάσταση της εθνικής κυβέρνησης και η συγκρότηση της αντιεαμικής αντιπολίτευσης, Κρίση της δυαδικής εξουσίας και πολιτικοί ανταγωνισμοί,  
Ένας άλλος Δεκέμβρης, Αποχαιρετισμός στα όπλα,  
Συμπεράσματα - Επίλογος 

Ο Ανδρέας Μπάλλας γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ και έκανε το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, διεύρυνε τον κύκλο των σπουδών του, φοιτώντας στο τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ. 

Από το 2005 εργάζεται ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρώτα στη Λέσβο και από το 2016 στην Αθήνα. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey