Λεσβιακό βιβλίο 07-01-23

08/01/2023 - 13:00 Ενημερώθηκε 05/01/2023 - 17:20

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  

Ευστρατία Βουζούλια: Στις φλόγες του πολέμου και του έρωτα (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Μένανδρος, Αθήνα 2022, σελ. 505 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μένανδρος» του Αγιασώτη Μανώλη Τακιδέλλη και των παιδιών του σε μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση το ιστορικό μυθιστόρημα της επίσης Αγιασώτισσας κ. Ευστρατίας Βουζούλια με τίτλο : « Στις φλόγες του πολέμου και του Έρωτα». Το έργο προλογίζει κατατοπιστικότατα ο εξαίρετος Λέσβιος Ποιητής, κριτικός και δοκιμιογράφος κ. Δημήτριος Νικορέτζος. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο , που αναφέρεται στα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής και επικεντρώνεται στα γεγονότα και τις επιχειρήσεις ,που αφορούν στο εκστρατευτικό σώμα της Ελλάδας και κυρίως στην ηρωική προσφορά του επονομαζόμενου «Ιερού Λόχου». Μια πρώτη πηγή πληροφόρησης για τη συγγραφέα είναι οι διηγήσεις του Ιερολοχίτη πεθερού της κ. Π. Περγάμαλη και φυσικά από κει και πέρα ακολουθεί από μέρους της μια κοπιαστική έρευνα ακόμα και στα αρχεία του Ελληνικού στρατού , για μια όσο το δυνατόν πληρέστερη και αντικειμενική εξιστόρηση των γεγονότων. 

Η δασκάλα κ. Βουζούλια Ευστρατία δεν είναι άγνωστη στα λογοτεχνικά δρώμενα , αφού έχει ήδη κυκλοφορήσει μια ποιητική συλλογή και έχει δημοσιεύσει και διάφορα άλλα σκόρπια ποιήματα της , όμως για πρώτη φορά καταπιάνεται με το δυσκολότατο είδος του ιστορικού μυθιστορήματος , ένας τομέας της λογοτεχνίας , που αποτελεί σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση ανδρών- συγγραφέων. Και από εδώ ακριβώς και πέρα αρχίζουν οι ευχάριστες εκπλήξεις. 

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα , που τραβάει αμέσως την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη , με την αληθοφάνεια του , τις εξαιρετικές περιγραφές σκηνών και εικόνων της καθημερινής ζωής των στρατιωτών καθώς επίσης και τις λυρικότατες περιγραφές τοπίων της περιοχής των επιχειρήσεων , που φυσικά η συγγραφέας δεν τις έχει δει , εξ όσων γνωρίζω, από κοντά και δεν προσομοιάζουν καθόλου με τα γνωστά τοπία της χώρας μας. Και το σημαντικότατο: Ενώ εκείνη , ως γυναίκα και ως εκπαιδευτικός , δεν έζησε ποτέ στιγμές στρατιωτικές με την καθημερινότητα των ανδρών σε στρατόπεδα και στρατιωτικές μονάδες , καταφέρνει να μπει στο πνεύμα και στη νοοτροπία της στρατιωτικής ζωής και να περιγράφει γεγονότα και καταστάσεις με τόση ενάργεια , που νομίζεις ότι συμμετέχει ζωντανά η ίδια - μέσω του κεντρικού ήρωα της του « Παναγιώτη»- στην καθημερινότητα ενός στρατοπέδου ή ακόμα περισσότερο στην διεξαγωγή μιας μάχης με τις σκληρές στιγμές και τα ανθρώπινα συναισθήματα , που προκαλούν τέτοιες φριχτές πολεμικές συγκρούσεις. Και φυσικά στις λυρικότατες περιγραφές ερωτικών στιγμών και συναισθημάτων , είναι αξεπέραστη η δυναμική των εικόνων και των καταστάσεων μια και όλα αυτά προσιδιάζουν καλύτερα στον ψυχικό κόσμο των γυναικών. 

Όσον αφορά τώρα στον ιστορικό καμβά των γεγονότων και των εξελίξεων , ο κεντρικός της ήρωας κρατά μια εντελώς ουδέτερη και πατριωτική στάση απέναντι στα τεκταινόμενα με τις θλιβερότατες εικόνες των εσωτερικών αντιθέσεων και των πολιτικών διαφορών , που είχαν ξεσπάσει ανάμεσα στο Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα και που οδήγησαν , ως συνήθως στον εθνικό διχασμό με τις γνωστές θλιβερές συνέπειες (διώξεις, εγκλεισμοί σε συρματοπλέγματα μερίδας του στρατού, φυλακίσεις , βασανιστήρια ,στρατοδικεία κλπ. γνωστά από άφθονα ιστορικά αναγνώσματα εκείνης της εποχής). 

Και ,δυστυχώς για μας , όπως πολύ εύστοχα γράφει ο μεγάλος Ιρλανδός συγγραφέας George Bernand Shaw : « ο Hegel είχε δίκιο , όταν έλεγε ότι το μόνο που μας μαθαίνει η Ιστορία είναι ότι δεν μπορούμε να μάθουμε τίποτα από την … Ιστορία» ! 

Για να δικαιώσουμε τέλος και τον επιτυχέστατο τίτλο του βιβλίου «Στις φλόγες του Πολέμου και του Έρωτα» , θα παραθέσουμε την άποψη του Bertolt Brecht για τις πολεμικές συγκρούσεις : « Ο πόλεμος είναι σαν τον Έρωτα. Βρίσκει πάντα τρόπο!» Σε μια γενική θεώρηση τώρα του όλου πονήματος της κ. Βουζούλια , μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ζωντανή και ρέουσα γλώσσα της διήγησης , με περιορισμό των καλολογικών στοιχείων στα εντελώς απαραίτητα σε ένα τέτοιου περιεχομένου βιβλίο , στη φυσική ροή των εξελίξεων και των γεγονότων χωρίς κενά και νοητικά χάσματα και κυρίως στην συναρπαστική αφήγηση , που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι και την τελευταία σελίδα. 

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην άξια συγγραφέα και συμπατριώτισσα εξ Αγιάσου κ. Βουζούλια και συνιστώ ανεπιφύλακτα την ανάγνωση του βιβλίου όχι μόνο για την, όσο είναι δυνατόν, αντικειμενική θεώρηση των έντονων πολιτικών παθών της εποχής αλλά κυρίως για την εκπληκτικά συνταρακτική διήγηση και περιγραφή στρατιωτικών γεγονότων και καταστάσεων , που δεν προσιδιάζουν άλλωστε στην ψυχοσύνθεση των γυναικών- συγγραφέων. 

Γιάννης Δ. Παπάνης 

Φιλόλογος, μέλος της εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών 

 
 
 

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 

- Γεωργία Ανδριώτου: Ψυχές και χρώματα (διηγήματα), Εκδόσεις Νίκας, Αθήνα 2022, σελ. 176 

- Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης (επιμέλεια): Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες, Ελληνοεκδοτική, Αθήνα 2022, σελ. 207 

Ο συλλογικός τόμος «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες» συγκεντρώνει ανέκδοτα χριστουγεννιάτικα διηγήματα γραμμένα από τριάντα τέσσερις γνωστούς Έλληνες συγγραφείς. Πρόκειται για κείμενα που «ζωντανεύουν» στιγμές και εικόνες των εορταστικών ημερών και διαπνέονται από βαθύ ανθρωπισμό. Γράφτηκαν για να μεταδώσουν στους αναγνώστες το πνεύμα των Χριστουγέννων καθώς και τη θρησκευτικότητα και τη μυσταγωγία των ημερών. 
Τα μηνύματα που κρύβονται σε αυτές τις ιστορίες αναδύονται μέσα από τις συγκινήσεις και τα πάθη των ηρώων τους, αλλά πρωτίστως αποκαλύπτουν την ευαισθησία των δημιουργών τους. Στον συλλογικό τόμο έγραψαν ανάμεσα στους άλλους οι συγγραφείς: 
Γιώργος Γκόζης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γεράσιμος Δενδρινός, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Ελένη Σαραντίτη, Μαρία Σκιαδαρέση, Θανάσης Σκρουμπέλος, Χρύσα Σπυροπούλου, Αλέξης Σταμάτης, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Τότσκα, Μάκης Τσίτας, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης, κά 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey