Έκδοση: ΜΥΘΟΣ. Επιμέλεια: Π. Σκορδά. Σελ:430

«ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2023» Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός

29/01/2023 - 17:00

Ο ευγενής θεσμός των «ημερολογίων» έχει τη μακρά του ιστορία στην ελληνική γραμματεία, η ωραία προσπάθεια που οι ρίζες της βρίσκονται σε πολύ παλιούς καιρούς. Παραγωγή προσεγμένων βιβλίων-ημερολογίων, συχνά βιβλιοδετημένων με καλαισθησία και πολυτέλεια, με έντονα χαρακτηριστικά την ποιοτική εκδοτική απόδοση, το φιλολογικό πνεύμα, την παρουσίαση επίλεκτης λογοτεχνικής ύλης. Βιβλία καλοφτιαγμένα, εκτεθειμένα επί ένα χρόνο στη διάθεση του αναγνώστη, πρόσφεραν ευκαιρίες για απόλαυση και απόκτηση γνώσης μιας και τα ημερολόγια αυτά αποτελούσαν επί πλέον και το «βήμα» νέων συγγραφικών τάσεων και φιλολογικών αποδράσεων. Όπου σ’ αυτά συναντούσε κανείς κείμενα πρωτότυπα, αντιπροσωπευτικά μιας κάποιας νεοφανούς ίσως συγγραφικής σχολής. 

Ιστορικά, ονομαστό υπήρξε το «Εθνικόν Ημερολόγιον» του λογογράφου Κ. Σκόκου το οποίο για τριάντα και πλέον χρόνια (1886-1917), από τα τέλη του περασμένου και κατά την πρώτη εικοσαετία του αιώνα μας, υπήρξε ο πομπός της λογοτεχνικής ενεργοποίησης πολλών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών μας ενώ σε τοπικό επίπεδο, λεσβιακό, κατά τη δεκαετία του ’50 ξεχώρισε το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» του διακριτού φιλόλογου καθηγητή Π. Σαμάρα. 

Η συνήθεια αυτή κράτησε μέχρι τώρα ζωντανή και εξακολουθεί δυναμικά με το «Λεσβιακό Ημερολόγιο» του Π. Σκορδά συνέχιση κατά μία άποψη της ιδέας που μόλις προαναφέρθηκε. Ανέκαθεν η επιδίωξη του παραλληλισμού αυτού, μεταξύ του δωδεκάμηνου και της ανθρώπινης αναζήτησης υπήρξε συνεχής, αδιάσπαστη και προπαντός καρποφόρα. 

Φέτος, έτος 2023, έκανε την εμφάνισή του, ήταν αναμενόμενη και πάντα με ακρίβεια στον προορισμό του το ημερολόγιο των εκδόσεων «Μύθος», επιμέλειας Σκορδά. 

Ως είθισται, το ημερολόγιο προλογίζουν και χαιρετίζουν ο Σ. Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιακωβος, ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης και οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου αντίστοιχα κ.κ. Ευστράτιος Κύτελης και Ταξιάρχης Βέρρος. 

Τα περιεχόμενα του τόμου: Η Λέσβος του Δημήτρη Καλαντζάκη, Πρώτη γραφή-πρώτη ανάγνωση, Γραμματολογία, Ανθρώπων έργα, Τέχνες Εικαστικά, Τέχνες Μουσική, Γλωσσικά, Θέατρο Σκιών, Ιστορία αλλιώς, Πρόσωπα, Η φύση της Λέσβου, Εκκλησιαστική Ιστορία, Περιηγητικά, Αφιέρωμα- Παναγιώτης Πολυχρόνης, Η Λέσβος, οι άνθρωποι, ο χρόνος, οι ιστορίες τους και τέλος τα βιογραφικά των συνεργατών-συγγραφέων, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες τις οποίες ο αναγνώστης του ημερολογίου θα ανακαλύψει και θα απολαύσει όταν το πάρει στα χέρια του! 

Το έργο τούτο αναδίδει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λεσβιακή οσμή, προβάλλει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου και τούτο υπογραμμίζει την πραγματικότητα ότι η νήσος Λέσβος διαθέτει γερό απόθεμα γραμματολογίας. 

Μια άλλη επίσης διαπίστωση, το ημερολόγιο φιλοξενεί αρκετά ονόματα νεοφανών δημιουργών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο χώρος μας δεν κινδυνεύει από έλλειψη ποιοτικής ύλης και συγγραφικής παραγωγής. 

Τέλος δε, πιστεύω και το σπουδαιότερο, ανάμεσα στην ευχαρίστηση της ανάγνωσης και του προβληματισμού της σκέψης, δίνεται η άνεση της ευκαιρίας ο αναγνώστης να αφήσει τη σκέψη του να ανατρέξει σε περιόδους παλιές και να αναλογιστεί και να ζυγίσει τι αξίες κουβαλά η Λέσβος η Ιμερτή! 

Θα ήθελα να εκφράσω στο φίλο εκδότη Αγγ. Μουζάλα και τον δραστήριο, ακαταπόνητο φιλόλογο Παν. Σκορδά τα ειλικρινή και θερμά συγχαρητήριά μου για τη δημιουργία του «Λεσβιακού Ημερολογίου 2023» με την ευχή να εξακολουθήσουν με κέφι την διαχρονική παραγωγή του. Και οι δυο επιτελούν δουλειά πολύ σημαντικής αξίας! 

Στρατής Αλ. Μολίνος 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey