Η μορφή της Ίσσας

20/04/2018 - 17:29

Από τις ατέλειωτες περιηγήσεις της περιηγητικής μας ομάδας, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα, πως η Λέσβος είναι διάσπαρτη με απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών, από τότε που οι Πελασγοί αποίκησαν τον ευλογημένο αυτόν τόπο. Το μικρό αυτό οδοιπορικό, έχει στόχο να κάνει ευρύτερα γνωστή τη «Μορφή», που βρίσκεται στην περιοχή της Ίσσας, της πρώτης ίσως πρωτεύουσας του νησιού μας.

Αναζητώντας την Μορφή…

Το οδοιπορικό μας αρχίζει από την πλατεία Καλλονής, με κατεύθυνση τα Παράκοιλα1. Προσπερνώντας τις Εννιά Kαμάρες, βλέπουμε στα δεξιά μας την Ξηροκαστρινή2 και στο βάθος τον ορεινό όγκο της Ίσσας. Καλύπτουμε μια απόσταση 6.900 μέτρων και λίγο μετά τον Παχύ Άμμο, φθάνουμε στη θέση «Μάλαθρα». Ακολουθούμε δεξιά τον χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στον προορισμό μας. Ο δρόμος ανηφορικός, δύσκολος, απαιτεί ανθεκτικό αυτοκίνητο. Γι’ αυτούς που το λέει η καρδιά τους, η άλλη λύση είναι η πεζοπορία, που θα απαιτήσει περίπου 90 λεπτά.

Στο τέλος της διαδρομής3 και αφού αποφύγουμε την διακλάδωση προς τα δεξιά, το θέαμα που αντικρίζουμε μας αποζημιώνει.

Στο βάθος, 1260 μέτρα βορειοδυτικά, υψώνεται η κορυφή της Ίσσας4. Μπροστά μας προβάλει η πετρώδης έξαρση του Παλαιόκαστρου5 και στη βάση του, επιβλητική η «Μορφή της Ίσσας», δεσπόζει στο χώρο, καθώς ατενίζει αγέρωχη ολόκληρη τη λεκάνη μέχρι πέρα τον κόλπο της Καλλονής.

Πλησιάζοντας στη βάση της, η μορφή χάνει κάπως τον δυναμισμό της, αφού τώρα γίνονται ορατές οι ατέλειες που άφησε πίσω του ο χρόνος. Διακρίνονται οι λιτές, χωρίς λεπτομέρειες κόγχες των ματιών που κοιτούν προς το νοτιά. Ανάμεσά τους, λιγότερο έντονα, η μύτη και το στόμα και παρακάτω ξεκάθαρα το πηγούνι και ο λαιμός. Το ευρύ μέτωπο στεφανώνει προς τα δεξιά μια πέτρινη έξαρση, που προβάλει και σχηματίζει την κόμη της μορφής. Το δημιούργημα, παρ’ ότι λιτό και αυστηρό, δίνει την αίσθηση γυναικείου μάλλον προσώπου.

Μια εκτεταμένη ρωγμή στα δεξιά και 2-3 άλλες στα αριστερά, μας προειδοποιούν πως το θαύμα αυτό δεν θα υπάρχει για πάντα. Ακριβώς δίπλα και προς τα δεξιά, μια εσοχή, ανάλογων διαστάσεων, μοιραία μας βάζει στον πειρασμό να υποθέσουμε πως μια δεύτερη μορφή -ανδρική ίσως- κάλυπτε το φάτνωμα αυτό, πριν η φύση ή οι άνθρωποι το καταστρέψουν.

Γενική άποψη της Ίσσας. Στο κέντρο το Παλαιόκαστρο και στο βάθος αριστερά η κορυφή της Ίσσας, γνωστή ως «Καρύδι»

Το παράδοξο

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η πέτρινη μορφή της Ίσσας, παρά το γεγονός ότι είναι εύκολα ορατή από εκατοντάδες μέτρα μακριά, έγινε γνωστή, μόλις, πριν 15 χρόνια. Ήταν τότε που σε μια ανάβαση της ορειβατικής μας ομάδας, με στόχο την κορυφή της Ίσσας, φωτογράφησα και δημοσίευσα για πρώτη φορά το μοναδικό φαινόμενο της «Μορφής». Η μεγαλοπρέπεια και οι εντυπωσιακές της διαστάσεις, μαγνητίζουν το βλέμμα και προκαλούν ερωτηματικά, που φαίνεται θα συνεχίσουν να μας απασχολούν τα επόμενα χρόνια.

 

Το δίλημμα

Ποιός τελικά είναι ο δημιουργός της Μορφής της Ίσσας; Πρόκειται για ανθρώπινο δημιούργημα ή είναι απλά ένα φυσικό παράδοξο; Είναι ένα εμβληματικό μνημείο που ένας αρχαίος πολιτισμός δημιούργησε ή μήπως μια ακόμα παραξενιά της φύσης;

Το θέμα απασχολεί ήδη την επιστημονική κοινότητα. Αν τελικά πρόκειται για ανθρώπινο δημιούργημα, τότε ανοίγονται άλλες προοπτικές για την ιστορική έρευνα της Ίσσας. Όποια και να είναι η απάντηση στο ερώτημα αυτό, η «ΜΟΡΦΗ» δε θα πάψει ποτέ να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη της και να προκαλεί ερωτηματικά.

Μεγάλου μήκους, καλοδιατηρημένο πλακόστρωτο μονοπάτι, νότια του Παλαιοκάστρου, που οδηγεί στην περιοχή των Παρακοίλων

Το τέλος του οδοιπορικού

Το οδοιπορικό μας θα μπορούσε να τελειώσει εδώ. Για τον περιηγητή όμως που αναζητά την περιπέτεια, μόλις αρχίζει. Ακριβώς πάνω από το βραχώδη όγκο της Μορφής, βρίσκεται το Παλαιόκαστρο, με έναν εκτεταμένο ερειπιώνα και σημαντικά απομεινάρια πανάρχαιου πολιτισμού που άνθισε κάποτε εδώ. Βορειοδυτικά, η κορυφή της Ίσσας και νότια ένα μικρό σε έκταση οροπέδιο με έντονα κατάλοιπα οικιστικής ανάπτυξης.

Όποια και αν τελικά είναι η διαδρομή μας, η λεσβιακή φύση μας αποζημιώνει πλουσιοπάροχα, ακόμα και αν δεν δούμε τον μάντη Πρύλη, γιο της Νύμφης Ίσσας και του Ερμή, να ανεβαίνει τα 10 σκαλιά που οδηγούν στον αρχαιολογικό χώρο ακριβώς πάνω από την «Μορφή».

Ένα είναι βέβαιο: Η ευρύτερη περιοχή της Καλλονής διαθέτει έναν ακόμα αξιόλογο αρχαιολογικό και τουριστικό προορισμό. Τώρα είναι η ώρα των «ειδικών», που οφείλουν να ερευνήσουν και να αναδείξουν το μνημείο, απαντώντας στο δίλλημα. Το μέλλον θα δείξει.

 

 

Κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή, νότια της Ίσσας.

1 Η απόσταση Καλλονή - Μάλαθρα  6.910 μέτρα.

2 Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος σε μικρή απόσταση από τον κόλπο Καλλονής. Το 1890, ο R. Koldewey χαρτογράφησε την οχύρωση και το τείχος.

3 Απόσταση της Μορφής από Μάλαθρα 3.630 μέτρα.

4 Φέρει την ονομασία Καρύδι. Yψόμετρο 601 μέτρα.

5 Υψόμετρο 387 μέτρα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey