FOLLOW US

Πολιτισμός

  • Μαθητές του Δημοτικού Καλλονής «γνωρίζουν» τον Ελύτη μέσω μιας πρωτότυπης βιωματικής διαδικασίας δημιουργημένη από την ομάδα του «Open Lesvos»
Δραματοποιημένη ξενάγηση στο Αρχοντικό του Οδυσσέα Ελύτη

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου, μια δραματοποιημένη ξενάγηση μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής, στην οικία Αλεπουδέλλη (ευρέως γνωστή ως Αρχοντικό Ελύτη) στη Σουράδα Μυτιλήνης.

Τα παιδιά της Ε’ και Στ΄ τάξης συνοδευόντουσαν από τους εκπαιδευτικούς τους Πωλίνα Σαμαρά, Εύη Καρμίρη, Σούλα Ταμτάμη, Ελένη Γαρούφα, Πάτροκλο Χονδρονικόλα. Ακολουθώντας το σενάριο που βασίστηκε σε μια ιδέα της Φερενίκης Τσαμπαρλή, τα 45 παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του ισογείου αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα συνδυασμό θεατρικού δρώμενου με παιγνίδι θησαυρού. Συγκεκριμένα τα παιδιά βίωσαν την αναπαράσταση της επίσκεψης στη Λέσβο του Οδυσσέα Ελύτη, του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ και του Άγγελου Κατακουζηνού την άνοιξη του 1965, με σκοπό την οργανωτική προετοιμασία των εγκαινίων του Μουσείου Θεόφιλου στις 29 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, στη Βαρειά Μυτιλήνης.

Με την βοήθεια ερασιτεχνών ηθοποιών, τα παιδιά συνομίλησαν με την προαναφερθείσα καλλιτεχνική τριανδρία, έμαθαν την ιστορία του Αρχοντικού, ξεναγήθηκαν από τις ψυχοκόρες του σπιτιού, ενέπνευσαν με τις λέξεις που ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια της περιήγησης, τον Οδυσσέα Ελύτη να γράψει ωραίους στίχους, τους οποίους και απήγγειλε ο ίδιος στο εκστασιασμένο παιδικό κοινό. Ακολούθησε ζωγραφική από τα παιδιά σε χάρτινα πλακάκια, εμπνευσμένα από τα παλιά πλακάκια του αρχοντικού.

Στα παιδιά προσφέρθηκε υγιεινό κολατσιό με ψωμί από παραδοσιακό φούρνο και χυμό. Η εκδήλωση έκλεισε το μεσημέρι με φωτογράφιση των παιδιών, των ηθοποιών και των ιδιοκτητών του αρχοντικού.

Επίσης, ήταν τιμητική για την Ομάδα του «Open Lesvos» η παρακολούθηση της εκδήλωσης από τα στελέχη της «Δημιουργικής Ευρώπης» (Creative Europe) που είχαν έλθει στη Λέσβο για την παρουσίαση των δυνατοτήτων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης
Ιδέα και Σενάριο: Φερενίκη Τσαμπαρλή, Δημήτρης Πρωτούλης, Κείμενα ξενάγησης: Εύα Γιαννίκου, Εκπαιδευτικό υλικό : Φερενίκη Τσαμπαρλή, Πωλίνα Σαμαρά, Σκηνοθεσία και Μουσική επιμέλεια: Κλεομένης Τζανέτος, Κουστούμια: Όλγα Συροπούλου, Ηθοποιοί: Κλεομένης Τζανέτος (εκφωνητής, Οδυσσέας Ελύτης), Στρατής Βλαστάρης (Τεριάντ), Δημήτρης Πρωτούλης (Άγγελος Κατακουζηνός), Μαρία Τζανιδάκη, Αύρα Μολυβιάτη, Αλέκα Κομνηνού, Εύα Γιαννίκου (4 ψυχοκόρες), Βιντεοσκόπηση/ Μοντάζ: Κωνσταντίνος Βουγιούκας /Θωμάς Μαμάκος, Φωτογραφία: Στρατής Σέντας, Άρης Σπέρκος και Μαρία Πανάγου.

Τι είναι το Open Lesvos
Το «Open Lesvos» είναι μια εθελοντική δράση που δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λέσβου να επισκεφθούν αξιόλογα κτίρια του νησιού μας -τόσο αυτά που ανήκουν στο δημόσιο όσο και αυτά που ανήκουν σε ιδιώτες- να ξεναγηθούν δωρεάν μέσα σε αυτά από επαγγελματίες ξεναγούς, να εκτιμήσουν την αρχιτεκτονική τους αξία, να μάθουν την ιστορία τους και τελικά να αγαπήσουν και να προστατεύσουν την πλούσια αρχιτεκτονική μας κληρονομιά. Σε αυτή την δράση δεν εντάσσονται μόνον τα αρχοντικά αλλά και όσα κτίρια παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top