Συναντήθηκε με το διοικητή του ΙΚΑ και θα συνομιλήσει με το Υπ. Πολιτισμού

Πρωτοβουλίες Πάλλη για να ανοίξει το «Τεριάντ»

01/04/2016 - 23:02

Το διοικητή του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό επισκέφτηκε την Τρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, με τον οποίο συζήτησε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης προκειμένου να ξανανοίξει το Μουσείο Τεριάντ, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, καθώς και το αίτημα ανοίγματος υποκαταστήματος του ΙΚΑ Πλωμαρίου προκειμένου να υπάρξει διευκόλυνση των πολιτών. Ο Γ. Πάλλης ενημέρωσε τον κ. Καλαματιανό για τα χρόνιο πρόβλημα του μουσείου που έχει δημιουργηθεί λόγω οφειλών προς το ΙΚΑ.

Το διοικητή του ΙΚΑ Διονύση Καλαματιανό επισκέφτηκε την Τρίτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, με τον οποίο συζήτησε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης προκειμένου να ξανανοίξει το Μουσείο Τεριάντ, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, καθώς και το αίτημα ανοίγματος υποκαταστήματος του ΙΚΑ Πλωμαρίου προκειμένου να υπάρξει διευκόλυνση των πολιτών. Ο Γ. Πάλλης ενημέρωσε τον κ. Καλαματιανό για τα χρόνιο πρόβλημα του μουσείου που έχει δημιουργηθεί λόγω οφειλών προς το ΙΚΑ.

Τις οφειλές το μουσείο αδυνατεί να ρυθμίσει, οι οποίες τελικά δημιουργήθηκαν με συνευθύνη του ΙΚΑ, μιας και επί μακρόν το ΙΚΑ εξέδιδε εργοδοτικές ενημερότητες χωρίς να λαμβάνει τα αντίστοιχα ποσά -τα οποία υπεξαιρούσε υπάλληλος του μουσείου.

Το χρέος
Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το «Ε», εννιά χρόνια μετά την υπόθεση που αναστάτωσε το Μουσείο Τεριάντ και τη διοίκησή του, στην οποία τότε προήδρευε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου εξακολουθεί να χάνει σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων που το αφορούν από το Υπ. Πολιτισμού προκειμένου να εξοφλήσει, με συμψηφισμό, το χρέος του προς το ΙΚΑ.

Για το σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2007, ένοχη κρίθηκε λογίστρια του μουσείου, η οποία έχει επιστρέψει έκτοτε σημαντικό μέρος του ποσού που συνολικά τής καταλογίζεται και το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις απ’ τα πρόστιμα έφτασε τις 400.000 ευρώ. Το εν λόγω χρέος, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, αποτελεί θηλιά στο λαιμό για τη λειτουργία του μουσείου, όπως εξήγησε με λεπτομέρειες στο «Ε» κατά την ξενάγηση που μας έκανε πριν από λίγες μέρες στους χώρους του ανακαινισμένου κτηρίου ο διευθυντής του Κώστας Μανιατόπουλος.

«Καταρχάς θετικός»
Ο Γ. Πάλλης ανέφερε στο «Ε» ότι για πρώτη φορά ενημερώθηκε η διοίκηση του ΙΚΑ για το πρόβλημα που έχει προκύψει. «Μάλιστα ο κ. Καλαματιανός σημείωσε ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, οπότε θα πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος. Πάντως ήταν θετικός στην εξεύρεση λύσης», πρόσθεσε ο κ. Πάλλης.

Ο διοικητής ανέφερε πως, αν και οι δύο οργανισμοί φέρουν την αποκλειστική ευθύνη των υπαλλήλων τους, εντούτοις κατανοεί την ανάγκη εξεύρεσης ριζικής λύσης προκειμένου να ανοίξει άμεσα το μουσείο.

Ο Γ. Πάλλης απάντησε στο διοικητή του ΙΚΑ ότι, χωρίς μια ριζική αντιμετώπιση από πλευράς των δύο φορέων, το μουσείο θα αδυνατεί να ανοίξει και το ΙΚΑ δεν πρόκειται να λάβει τις απαιτήσεις του. Παράλληλα, τα δύο μέρη θα εμπλακούν σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη, που εν τέλει θα προβεί εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, του πολιτισμού και του τοπικού τουρισμού.

Ο διευθυντής του Μουσείου Κ. Μανιατόπουλος δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη: «Περιμένουμε στην πράξη τι θα γίνει, γιατί όλοι έχουν τη θέληση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα».

Το Υπουργείο Πολιτισμού
Πάντως ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στην εφημερίδα μας ότι θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους του Υπουργείου Πολιτισμού στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να συζητηθεί η λειτουργία του μουσείου συνολικά.

Πληροφορίες θέλουν πάντως η πολιτική ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού να γνωρίζει το θέμα, μάλιστα η γενική γραμματέας κ. Βλαζάκη λόγω της πρότερης ιδιότητάς της ως γενική διευθύντρια του Υπουργείου, γνωρίζει πολύ καλά τα του μουσείου Τεριάντ.


«Περιμένουμε στην πράξη τι θα γίνει», λέει στο «Ε» ο Κ. Μανιατόπουλος

Εξάλλου το ίδιο το Υπουργείο «έβαλε πλάτη» για την ανακατασκευή, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του μουσείου, έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά 95% από τις αρχές του 2015 και δεν έχει παραδοθεί! Και ενώ ο προϋπολογισμός «τρέχει», το ΙΚΑ καραδοκεί για τα χρωστούμενα και το ελάχιστο προσωπικό του μουσείου μένει απλήρωτο από τον περασμένο… Ιούλιο.

Επόμενο ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με την έγκριση της χρηματοδότησης είναι το διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου.

Το ΔΣ υπέβαλε την παραίτησή του στις 15 Φεβρουαρίου 2016, όμως η παραίτησή του δεν έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Πολιτισμού. Συνεπώς και, σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, πρέπει έως ότου γίνει αποδεκτή να ολοκληρώσουν τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες που συμπεριλαμβάνουν και την τρέχουσα επιχορήγηση.

 

Παράρτημα ΙΚΑ στο Πλωμάρι;

Εξάλλου ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, μεταξύ άλλων, και για το υποκατάστημα του ΙΚΑ Πλωμαρίου με το διοικητή του ΙΚΑ.
Ο διοικητής ενημέρωσε πως ο νέος σχεδιασμός του ΙΚΑ προβλέπει, πέραν της κεντρικής υπηρεσίας στην πρωτεύουσα του κάθε νομού, και παραρτήματα εξυπηρέτησης πολιτών και σε άλλα μέρη του νομού.

Για το συγκεκριμένο γραφείο ανέφερε πως είναι σε επικοινωνία με το Δήμο προκειμένου να λειτουργήσει σε μέρος που θα υποδείξει και θα φιλοξενήσει ο Δήμος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey