
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η φύση της Λέσβου στο πιάτο σας…
Οι βροχές έδωσαν το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των μανιταριών, η συλλογή των οποίων αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων. Ανθρώπων που θέλουν να έρχονται πιο κοντά με την φύση, να γνωρίζουν τις ομορφιές της και τους ζωντανούς οργανισμούς που αυτή φιλοξενεί, ζώα αλλά και φυτά.
Οι βροχές έδωσαν το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των μανιταριών, η συλλογή των οποίων αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων. Ανθρώπων που θέλουν να έρχονται πιο κοντά με την φύση, να γνωρίζουν τις ομορφιές της και τους ζωντανούς οργανισμούς που αυτή φιλοξενεί, ζώα αλλά και φυτά.
Πέραν τούτου δημιουργείται μια ιεροτελεστία από την συλλογή έως και την κατανάλωση και έχει να κάνει με το δέσιμο των ανθρώπων εκείνων που θα βγουν μαζί για να μαζέψουν μανιτάρια, στην συνέχεια θα τα μαγειρέψουν και θα καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι για να τα γευτούν, μοιράζοντας τις εμπειρίες τους και απολαμβάνοντας αυτές τις στιγμές.
Αυτή την περίοδο δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται δάση με πεύκα. Κι αυτό γιατί όπου υπάρχουν πεύκα, αναπτύσσονται κάτω από αυτά αποικίες μανιταριών.
Στο νησί μας συνηθίζεται να μαζεύονται τα άσπρα μανιτάρια και οι πευκίτες. Η παραδοσιακή συλλογή ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου και συνεχίζεται έως και τον Δεκέμβριο και σπανίως τον Ιανουάριο, σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος θέλει τα μανιτάρια να τρώγονται τηγανιτά, ψητά ή και σαν σούπα.
Ο τρόπος της συλλογής των μανιταριών πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κυρίως για να μην υπάρξουν αρνητικές για το περιβάλλον, επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τσουγκράνα ή άλλο εργαλείο που να ξεσκεπάζει το έδαφος, διότι έτσι απομακρύνονται οι πευκοβελόνες και απεγκλωβίζεται η υγρασία, σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των μανιταριών. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε καταστροφικούς μύκητες να κάνουν κακό στην καρδιά των μανιταριών.
Ο σωστός τρόπος θέλει τα μανιτάρια να συλλέγονται ένα - ένα και προσεκτικά. Αναλυτικότερα πρέπει τα δάχτυλα του ενός χεριού να αγκαλιάζουν το μανιτάρι προς τα πάνω και τα άλλα να πιέζουν το έδαφος για να μην σηκωθεί.
Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να μαζεύονται τα μικρά και τα πολύ μεγάλα σε ηλικία μανιτάρια, τα πρώτα γιατί δεν έχουν παράγει ακόμη σπόρια και τα δεύτερα επειδή μπορεί να έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να μαζεύονται μανιτάρια στα οποία έχουν «εγκατασταθεί» σκουλήκια.
Επιπλέον θα πρέπει να μαζεύουμε τόσα όσα θέλουμε να καταναλώσουμε, για να δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους λάτρεις να γευτούν αυτόν τον καρπό της φύσης.
Ο Αριστείδης Σγατζός, πρόεδρος του Μυκητολογικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Μανιταρόφιλοι Λέσβου», σε δήλωσή του επισημαίνει ότι εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, οι συλλέκτες θα πρέπει να προστατεύουν και τον εαυτό τους. Δεν θα πρέπει να μαζεύουν μανιτάρια για τα οποία δεν είναι σίγουροι ως προς το είδος τους. Θα πρέπει να τα δείχνουν σε ένα γνώστη προτού τα κόψουν, σε αντίθετη περίπτωση δεν θα πρέπει καν να τα βάζουν στο καλάθι τους.
Για εκείνους που δεν έχουν μαζέψει κι ούτε γνωρίζουν τίποτα από μανιτάρια, δεν έχουν παρά να βρουν παρέες που ασχολούνται με το χόμπι αυτό, να μελετήσουν βιβλία με μανιτάρια και να ψάξουν στο ίντερνετ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει βιβλίο του Συλλόγου με θέμα τα μανιτάρια της Λέσβου.
Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι όποιος ενδιαφέρεται να μάθει ακόμη περισσότερα πράγματα για τα μανιτάρια και για τα είδη αυτών, μπορεί να απευθυνθεί στο Σύλλογο Μανιταρόφιλων στο τηλέφωνο 6977-811114.
Πηγή: VIEW