Τρεις μαθητικοί διαγωνισμοί, σε περιφερειακό, πανελλαδικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο

Κινηματογράφος, ποίηση και comic…

28/11/2013 - 17:32

Μια σειρά μαθητικών διαγωνισμών, που αφορούν και τους μαθητές της Λέσβου, πρόκειται να «τρέξουν» μέσα στους επόμενους μήνες.

Μια σειρά μαθητικών διαγωνισμών, που αφορούν και τους μαθητές της Λέσβου, πρόκειται να «τρέξουν» μέσα στους επόμενους μήνες. Με θέματα τον κινηματογράφο, τα comics και την ποίηση, οι μαθητές καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή και να δείξουν τις δυνατότητές τους διεκδικώντας και τα αντίστοιχα βραβεία, μέσα από τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς, που πραγματοποιούνται ο πρώτος σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο δεύτερος σε πανελλαδικό και ο τρίτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κινηματογραφικός Διαγωνισμός - Φεστιβάλ με θέμα «Cineμάθεια» διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κι απευθύνεται σε μαθητικές ομάδες γυμνασίων, γενικών λυκείων, ΕΠΑΛ, εσπερινών γυμνασίων, ΕΕΕΕΚ και σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Οι ομάδες των μαθητών, με την καθοδήγηση των συντονιστών καθηγητών τους καλούνται στο πλαίσιο προγράμματος Σχολικής Δραστηριότητας ή άλλης εργασίας, να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους (10΄ - 15΄), περιλαμβανομένων και των ταινιών μυθοπλασίας, ντοκυμαντέρ, animation ή video clips, πρωτότυπης μουσικής δημιουργίας.

Το κεντρικό θέμα τού Φεστιβάλ για φέτος είναι «Ταξίδια» και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να επιλέξουν από το ευρύτατο πεδίο της νησιωτικής ζωής, σε σχέση με το παρελθόν ή το παρόν του τόπου τους, το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις κοινωνικές σχέσεις του.

Στόχοι τού Φεστιβάλ είναι η εξοικείωση με την παραγωγή και τη σύνθεση κινηματογραφικής ροής εικόνων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων οπτικοακουστικής αγωγής, η ανάγκη μελέτης του νησιωτικού πολιτισμού, αλλά και η δημιουργία επικοινωνίας με μαθητικές ομάδες καλλιτεχνικής έκφρασης από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η δήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να σταλεί ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως και τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι και τις 30 Μαΐου. Οι ταινίες θα κριθούν από εννεαμελή επιτροπή και το Φεστιβάλ «Cineμάθεια» θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στη Χίο.

Ο Διαγωνισμός Ποίησης…
Ο 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του ΚΔ΄ Πνευματικού Μαΐου «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης».
Αφορά μαθητές γυμνασίων, ΓΕΛ κι ΕΠΑΛ όλης της χώρας, που μπορούν να συμμετάσχουν με ένα ή δύο ποιήματα ο καθένας, που δε θα υπερβαίνουν τις δύο σελίδες. Το θέμα είναι ελεύθερο και η σύνθεση των ποιημάτων θα γίνει εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου.

Τα ποιήματα θα πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικώς μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, στο Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδας (Θεοφίλου 13, 54633 - Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 286377, www.sekve.gr/). Η αξιολόγησή τους θα γίνει από ειδική επιτροπή και θα απονεμηθούν τρία βραβεία για τους μαθητές του γυμνασίου και τρία για αυτούς του λυκείου, καθώς και αντίστοιχοι έπαινοι. Η απονομή θα γίνει την ερχόμενη άνοιξη, στη συμπρωτεύουσα.

… και ο Διαγωνισμός Comic
Τέλος, το Συμβούλιο της Ευρώπης διοργανώνει διαγωνισμό comic με τίτλο «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο σχολείο», μέσω του οποίου καλεί τους μαθητές να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, όπως το βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή στο σχολείο.

Το κόμικ θα πρέπει να διηγείται μια ιστορία και μπορεί να είναι στην αγγλική, γαλλική ή γερμανική γλώσσα, έχοντας προκύψει μέσα από την προσωπική δημιουργική εργασία των μαθητών. Η επιλογή θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής διαβούλευσης και οι συμμετοχές που θα κερδίσουν, θα ενταχθούν σε μία ή πολλές μικρές ταινίες κινουμένων σχεδίων, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ τα βραβευμένα έργα θα εκτεθούν ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου http://vaigaiou.pde.sch.gr/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey