Ψήφισμα για τα γεωπάρκα από την 37η Γενική Συνέλευση UNESCO

Έγκριση ψηφίσματος για τα γεωπάρκα

21/11/2013 - 16:01

Στα πλαίσια της 37ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO που ολοκληρώνεται σήμερα στο Παρίσι, συζητήθηκε το πρόγραμμα δράσης στον τομέα των επιστημών και εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος για τα γεωπάρκα το οποίο είχε εισηγηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή.

Στα πλαίσια της 37ης Γενικής Συνέλευσης της UNESCO που ολοκληρώνεται σήμερα στο Παρίσι, συζητήθηκε το πρόγραμμα δράσης στον τομέα των επιστημών και εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος για τα γεωπάρκα το οποίο είχε εισηγηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, Νίκος Ζούρος, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Φυσικών Επιστημών. Ήταν επίσης ένας από τους κύριους ομιλητές στην ειδική συνεδρία για τον καθορισμό της πολιτικής του διεθνούς οργανισμού στον τομέα των γεωπάρκων.

Στην 37η Γενική Συνέλευση της UNESCO συμμετείχαν αντιπροσωπείες των 193 κρατών-μελών, διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίοι κλήθηκαν να συναποφασίσουν τις στρατηγικές και το πρόγραμμα δράσης στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού και της επικοινωνίας, που αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς δράσης του διεθνούς οργανισμού και τις μεγάλες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν από την UNESCO την προσεχή διετία.



Το ψήφισμα
Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίας για τα γεωπάρκα, παρουσιάστηκε η θετική εμπειρία από πολλές χώρες και υπερθεματίστηκε η ανάγκη υποστήριξης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Η Ελλάδα μαζί με τους εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας, της Πορτογαλίας, της Τσεχίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της Ουρουγουάης και της Βραζιλίας, που διαθέτουν ήδη γεωπάρκα, καθώς και χωρών της Αφρικής, όπως της Γκάνας, της Ουγκάντας, του Καμερούν, της Κένυας, της Τανζανίας, του Νίγηρα, της Ζάμπια, καθώς και του Ομάν, της Ταϊλανδής και της Γουατεμάλας, που προσβλέπουν στην ίδρυση νέων γεωπάρκων, υποστήριξαν θερμά το σχέδιο απόφασης που ζητά από την UNESCO την ενίσχυση της υποστήριξης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την αναβάθμιση της λειτουργίας και ανάπτυξης των γεωπάρκων. Το σχετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Ο Νίκος Ζούρος στην εισήγησή του επεσήμανε τη συνεχή υποστήριξη της UNESCO τα τελευταία 10 χρόνια για την ίδρυση και λειτουργία γεωπάρκων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου από 100 γεωπάρκα σε 30 χώρες του κόσμου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey