Το «Ε» με την Ανίκ Σχέρες - Ντουνιά, μια από τις υπεύθυνες της μη κερδοσκοπικής καλλιτεχνικής και πολιτιστικής εταιρείας ΠΟΛΙΑΝΑ

«Θέλουμε να διδάξουμε την τέχνη της δημιουργικότητας…»

10/12/2012 - 16:12

Σήμερα το «Ε» φιλοξενεί τη μία εκ των τεσσάρων υπευθύνων της μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την τέχνη και τον πολιτισμό, που με το όνομα ΠΟΛΙΑΝΑ έχει γίνει γνωστή τα τελευταία δύο χρόνια στη Μυτιλήνη για τις τοιχογραφίες που δημιουργεί σε σχολεία μαζί με μαθητές και τα μαθήματα ζωγραφικής .

Σήμερα το «Ε» φιλοξενεί τη μία εκ των τεσσάρων υπευθύνων της μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την τέχνη και τον πολιτισμό, που με το όνομα ΠΟΛΙΑΝΑ έχει γίνει γνωστή τα τελευταία δύο χρόνια στη Μυτιλήνη για τις τοιχογραφίες που δημιουργεί σε σχολεία μαζί με μαθητές και τα μαθήματα ζωγραφικής που παραδίδει σε παιδιά. Η Ολλανδέζα κάτοικος της Λέσβου Ανίκ Σχέρες - Ντουνιά μιλάει για τη φιλοσοφία τής ΠΟΛΙΑΝΑ, τη δουλειά που κάνει με τους μικρούς της μαθητές και τη μεταλαμπάδευση των ρευμάτων της τέχνης σ’ αυτούς, αλλά και για το καινούργιο καλλιτεχνικό εργαστήρι που θα εγκαινιάσει την άλλη Κυριακή, μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης.

Κυρία Ντουνιά, τι σημαίνει ΠΟΛΙΑΝΑ;

«Η ΠΟΛΙΑΝΑ είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία για την τέχνη και τον πολιτισμό. Το όνομα ΠΟΛΙΑΝΑ προέρχεται από τις λέξεις “Πολιτιστική Αναζήτηση”. Ήταν ένα “παιχνίδι” με αυτές τις λέξεις, που μας έφερε την ιδέα της “Πολυάννας”, τον κεντρικό χαρακτήρα του γνωστού μυθιστορήματος της Έλ. Πόρτερ. Η Πολλυάννα βαδίζει προς τη γνώση μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, με άφθονη αισιοδοξία και χαρά, που μεταλαμπαδεύουν την όρεξή της για ζωή, στον κόσμο γύρω της. Έχουμε κι εμείς το στόχο αυτό και το συγκεκριμένο όνομα μας φάνηκε η πιο κατάλληλη επιλογή.»

Μια που μιλήσατε για στόχους, η ΠΟΛΙΑΝΑ έκλεισε φέτος δύο χρόνια ζωής. Ποιοι τη δημιουργήσατε και με ποιους σκοπούς;

«Τη δημιουργήσαμε το 2010, τέσσερις καλλιτέχνιδες που ζούμε στη Λέσβο, η Καίτη Καράκοντη, η Ειρήνη Φερβελή, η Ελς Μάας κι εγώ - οι δύο τελευταίες είμαστε από την Ολλανδία -, με στόχο το να προωθήσουμε και να ενθαρρύνουμε τη δημιουργική έκφραση, προσφέροντας στον κόσμο ένα “πολιτιστικό μενού”. Νιώθαμε ότι, παρ’ όλο που είναι πολύ όμορφο κι έχει πολλά να προσφέρει, το νησί της Λέσβου δεν αξιοποιούσε όλες τις δυνατότητες που είχε στον καλλιτεχνικό τομέα, δεν πήγαινε σε βάθος, ειδικά όσον αφορά στα σχολεία, όπου δε δίνεται μεγάλη σημασία στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θέματα. Φιλοσοφία μας είναι ότι οι πολιτιστικές δράσεις εμπλουτίζουν τον άνθρωπο και πως αν ξεκινάει κανείς να ασχολείται από μικρός με αυτές, μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Έτσι, αυτό που θέλαμε να καταφέρουμε, ήταν να ενισχύσουμε, να παρακινήσουμε και να επεκτείνουμε, μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, την έννοια της πολιτιστικής αντίληψης, αλλά ταυτόχρονα και της διατήρησης του περιβάλλοντος. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η “αποστολή” της ΠΟΛΙΑΝΑ είναι το να διδάξει την τέχνη της δημιουργικότητας, ενσωματώνοντας παράλληλα την ντόπια παράδοση με έναν πρωτότυπο, διασκεδαστικό τρόπο.»

Τα μαθήματα και οι τοιχογραφίες

Με τι δράσεις ξεκινήσατε στα πρώτα βήματά σας;

«Ξεκινήσαμε με διάφορες εξωτερικές δράσεις και συγκεκριμένα με καλοκαιρινά μαθήματα για παιδιά και μεγάλους στη Μυτιλήνη, με σκοπό το να ερευνήσουμε την πόλη και τον πολιτισμό της, ζωγραφίζοντας τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία και σημεία της, όπως ο Άγιος Θεράποντας, το λιμάνι, το Κάστρο, τα αγάλματα κ.λπ., πάντα σε συνδυασμό με περίπατο στην πόλη. Η δεύτερη δράση που αναπτύξαμε και η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση, ήταν η διοργάνωση μιας έκθεσης για νέα ταλέντα, στο Επιμελητήριο Λέσβου.»

Η συνεργασία με τα σχολεία της Μυτιλήνης πότε ξεκίνησε και με ποια αφορμή;

«Από την αρχή σχεδόν. Σκεφτήκαμε να ομορφύνουμε τα σχολεία με καλλιτεχνικές τοιχογραφίες. Η ιδέα μας βρήκε ανταπόκριση και από τους υπεύθυνους, και δεν ήταν λίγες οι φορές που τα ίδια τα σχολεία μάς παραγγέλνουν το θέμα που θέλουν να ζωγραφίσουμε. Άλλες φορές, έχουμε το ελεύθερο να ζωγραφίσουμε εμείς ό,τι διαλέξουμε μαζί με τα παιδιά. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει αρκετές τοιχογραφίες σε δημοτικά σχολεία και σε ένα γυμνάσιο της πόλης, πάντα με μεγάλη συμμετοχή και ενθουσιασμό των παιδιών, που φροντίζαμε να έρχονται σε επαφή με την τέχνη και να μαθαίνουν τα χρώματα, εμπνευσμένα από μεγάλους καλλιτέχνες.»

Κάνετε και μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, όπως για παράδειγμα αυτά που γίνονταν το καλοκαίρι στη Δημοτική Πινακοθήκη. Αυτά τι ανταπόκριση έχουν;

«Τα μαθήματα στη Δημοτική Πινακοθήκη πήγαν πολύ καλά και θα τα συνεχίσουμε και το επόμενο καλοκαίρι, αφού ο χώρος είναι πολύ ωραίος και το προσωπικό ιδιαίτερα εξυπηρετικό. Όλα τα παιδιά αγαπούν τη ζωγραφική και πάντα έρχονται με όρεξη στις δράσεις μας. Είναι απόλαυση να δουλεύουμε μαζί τους και πιστεύω ότι έχουμε καλή σχέση. Το παιδικό κι εφηβικό μυαλό είναι ανοιχτό και διατεθειμένο να λάβει καινούργιες γνώσεις, και η τέχνη είναι ένα πολύ ευχάριστο και ιδανικό μέσο για να τις απορροφούν. Εμείς τους μαθαίνουμε την τεχνική, τα ρεύματα και την ιστορία της τέχνης, φροντίζοντας ώστε κάθε μάθημα να έχει διαφορετική προσέγγιση, για να κρατάμε το ενδιαφέρον των παιδιών για μάθηση. Σε ευρύτερο επίπεδο, άλλωστε, η τέχνη έχει πάντα καλή αποδοχή, αφού εκπέμπει θετική ενέργεια σε όσους είναι κοντά, αρκεί να είναι κανείς πρόθυμος να την αντιληφθεί.»

Εσείς οι ίδιες, ως ζωγράφοι, τι επιρροές έχετε η καθεμιά;

«Έχουμε παρακολουθήσει σχολές Καλών Τεχνών του εξωτερικού. Προσωπικά έχω επηρεαστεί πολύ από τον εξπρεσιονισμό και την ποπ αρτ και ακολουθώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα ρεύματα, γιατί με ενδιαφέρει κάθε τι καινούργιο. Η Καίτη η Καράκοντη έχει επιρροές από το μεταϊμπρεσσιονισμό (π.χ. τον Γκωγκέν) και το σουρεαλισμό, και από το λύκειο έτυχε να έχει πολύ καλούς δασκάλους, που την ενέπνευσαν στην τέχνη.»

Θα έλεγε κανείς ότι οι επιρροές αυτές είναι ιδιαίτερα εμφανείς στο τελευταίο έργο που κάνατε σε δημόσιο χώρο, αυτό στο κτήριο του αντλιοστασίου στην Πλατεία Σαπφούς.

«Ναι, ήταν μια τοιχογραφία που μας ζήτησε να κάνουμε στην Πλατεία Σαπφούς η αντιδημαρχία Τουρισμού. Εμπνευστήκαμε από τη Σαπφώ και τα ποιήματά της, αλλά και από τη φύση και τα βασικά χαρακτηριστικά της Λέσβου, και το αποτέλεσμα, που έγινε μαζί με παιδιά, είναι αυτό που υπάρχει σήμερα στην Πλατεία.»

Νέο bazaar και καλλιτεχνικό εργαστήρι

Έχετε σκοπό να κάνετε κάποιο ακόμη bazaar, μια που πλησιάζουν οι γιορτές;

«Έχουμε στόχο να διοργανώσουμε μέσα στο Δεκέμβριο ένα bazaar με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, όπως ήταν άλλωστε και τα προηγούμενα, το οποίο θα αφορά τους μετανάστες. Σύντομα θα ανακοινώσουμε το πότε και το πού.»

Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτό το διάστημα;

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε χειμερινά μαθήματα ζωγραφικής κι έχουμε πλέον το δικό μας, καινούργιο εργαστήρι. Βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οδό Αθηνάς 3, ένα παραδρομάκι της οδού Πιττακού, και θα το εγκαινιάσουμε επίσημα την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου. Από τις 6 και μετά θα υποδεχόμαστε όποιον θέλει να έρθει, να γνωριστούμε από κοντά, αφού το εργαστήρι αυτό είναι το επόμενο βήμα μας για τα μαθήματα και τις ενέργειές μας. Θα έχουμε παραμύθια και ζωγραφική και το βράδυ ζωντανή μουσική, διάφορες δραστηριότητες γνωριμίας, για να περάσουν όμορφα όσοι έρθουν. Και θα πρέπει να πω ότι ο συγκριμένος χώρος θα διατίθεται και για εκδηλώσεις κι εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών, αλλά και για διάφορες συναντήσεις, διαλέξεις κ.ά., όποιου θέλει να τον αξιοποιήσει.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey