
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Εκσκαφή χωρίς άδεια στον περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησιού του Άι-Γιάννη του Αρμένη προκάλεσε την παρέμβαση της Κ΄ ΕΠΚΑ
Εργασίες χωρίς άδεια ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται την περασμένη Τρίτη στο δημόσιο περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησίου του Άγιου Γιάννη, γνωστού ως Αρμένη, στην περιοχή της Κουλμπάρας, από τους αρμοδίους του ναού.
Εργασίες χωρίς άδεια ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται την περασμένη Τρίτη στο δημόσιο περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησίου του Άγιου Γιάννη, γνωστού ως Αρμένη, στην περιοχή της Κουλμπάρας, από τους αρμοδίους του ναού. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΚΠΑ), η οποία έδωσε εντολή για άμεση διακοπή των εργασιών, αφού δεν είχε ζητηθεί προηγουμένως η άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Κι αυτό δεδομένου του ότι πρόκειται για χώρο που βρίσκεται μέσα στο κηρυγμένο προστατευόμενο τμήμα του πυρήνα της αρχαίας πόλης της Μυτιλήνης.
Τις εργασίες που γίνονταν στον περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησιού του Άι-Γιάννη του Αρμένη, διαπίστωσε το μεσημέρι της Τρίτης φύλακας-υπάλληλος της Κ΄ ΕΠΚΑ που περνούσε από την περιοχή. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι εργασίες πραγματοποιούνταν στο δημόσιο χώρο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το ιερό του παρεκκλησιού, στα ανατολικά του, και μέσα σε αποθηκευτικό χώρο στο βόρειο εσωτερικό μέρος του ναού. Ο υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού ζήτησε από τους εργάτες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις, υποστηρίζοντας πως είναι παράνομες, ενώ στο χώρο ήρθε και ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Μυτιλήνης, π. Γρηγόριος Δομούζης, ο οποίος κλείδωσε τον κύριο χώρο της εκκλησίας και αποχώρησε. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η Αστυνομία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία και με σήμα διακοπής εργασιών στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ζήτησε να μην υπάρξει καμμία συνέχιση στις πραγματοποιούμενες εργασίες κατά τα όσα ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος.
«Καταλάβαμε πως επρόκειτο για εργασίες που έπρεπε να γίνουν», είπε χτες μιλώντας στο «Ε» η αρμόδια αρχαιολόγος τής Κ΄ ΕΠΚΑ, Ανθή Φραντζόγλου. «Είναι όμως κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και με μια απλή αίτηση της Εκκλησίας, θα μπορούσε να έχει οριστεί απλώς ένας υπάλληλός μας να παρακολουθεί τις εργασίες. Οι εκσκαφές σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο απλώς δεν επιτρέπονται.»
Η «άλλη» άποψη
Ακριβώς αντίθετη γνώμη σχετικά με το τι συνέβη την περασμένη Τρίτη στο παρκάκι της Κουλμπάρας φαίνεται πως έχει ο π. Γρηγόριος Δομούζης. Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονταν εργασίες διάνοιξης ενός αυλακιού προκειμένου να τοποθετηθεί ένας σωλήνας απορροής υδάτων, ώστε να σταματήσει η υγρασία στον τοίχο της εκκλησίας. Κατά το γενικό αρχιερατικό επίτροπο, το διοικητικό δηλαδή προϊστάμενο της Μητρόπολης Μυτιλήνης, τις εργασίες κατήγγειλε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κάποιος γείτονας, που φέρεται να είχε πρόβλημα με το ναό. Ο ίδιος, ωστόσο, υποστηρίζει πως η Αρχαιολογία είναι αυτή που πραγματοποιεί εργασίες στο χώρο και πως αυτή θα έπρεπε να είχε πάρει άδεια… από τη Μητρόπολη, στην οποία ανήκει ο ναός!

Ο σκαμμένος περιβάλλων χώρος του παρεκκλησιού του Άι-Γιάννη του Αρμένη, όπως αυτός έμεινε μετά τη διακοπή των εργασιών που πραγματοποιούσε συνεργείο της εκκλησίας. Δίπλα, το αρχαίο αρχιτεκτονικό μέλος που βγήκε κατά την εκσκαφή που ο αρχιερατικός επίτροπος λέει πως πραγματοποίησε η… Αρχαιολογική Υπηρεσία! Γιατί άραγε;
«Η Αρχαιολογία ήρθε και σταμάτησε τους εργάτες και άρχισαν να σκάβουν στη συνέχεια οι ίδιοι (σ.σ. οι υπάλληλοι της Αρχαιολογίας), χωρίς να ρωτήσουν τη Μητρόπολη. Πριν πέντε χρόνια που ανακαινίσαμε εκ θεμελίων την εκκλησία, γιατί δεν ήρθε η Αρχαιολογία; Για να μπει στην εκκλησία, πρέπει να πάρει άδεια από τη Μητρόπολη, γι’ αυτό κι εγώ πήγα κι έκλεισα το ναό. Η εκκλησία λειτουργείται, δεν είναι διατηρητέο μνημείο και αρχαιολογικός χώρος», σημείωσε ο αρχιερατικός επίτροπος.
Η Κ΄ ΕΠΚΑ, πάντως, δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν κάνει καμμία εργασία στο συγκεκριμένο σημείο, και πως - όπως δείχνουν οι φωτογραφίες - το μόνο που μαρτυρά οποιεσδήποτε εργασίες στο χώρο, είναι το αυλάκι που διανοίχθηκε και παραμένει ανοιχτό. Το αρχαίο αρχιτεκτονικό μέλος που φαίνεται ακριβώς δίπλα από το ακόμα ανοικτό σκάμμα στο πλάι του ιερού του ναού, είναι και το μόνο που φωτογράφισε η Αρχαιολογία.