Εμπειρογνώμονες από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων τής UNESCO επισκέφτηκαν τη Λέσβο για την αξιολόγηση της υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Λέσβου

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου

14/09/2012 - 16:53

Στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο Γεωπάρκο Arouca της Πορτογαλίας, θα συζητηθεί η έκθεση για την ανάδειξη της Λέσβου σε γεωπάρκο, όπως προέκυψε μετά από την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί των δύο εμπειρογνωμόνων τής UNESCO.

Στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου στο Γεωπάρκο Arouca της Πορτογαλίας, θα συζητηθεί η έκθεση για την ανάδειξη της Λέσβου σε γεωπάρκο, όπως προέκυψε μετά από την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί των δύο εμπειρογνωμόνων τής UNESCO.

Ο δρ. G. Martini, διευθυντής του Γεωπάρκου της προστατευόμενης απολιθωματοφόρας περιοχής Réserve Géologique de Haute-Provence των Γαλλικών Άλπεων και μέλος του Γραφείου Γεωπάρκων τής UNESCO, και ο δρ. A. Shueller, διευθυντή του Γεωπάρκου της προστατευόμενης ηφαιστειακής περιοχής VulkanΕifel της Γερμανίας, και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, βρέθηκαν στη Λέσβο από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αξιολογήσουν επί τόπου το φάκελο υποψηφιότητας που κατέθεσε ο Δήμος Λέσβου τον περασμένο Νοέμβριο, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Όπως γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας που πραγματοποίησαν συνοδευόμενοι και από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων, οι δύο εμπειρογνώμονες επισκέφτηκαν διάφορα σημεία ενδιαφέροντος πάνω στο νησί, ενώ είχαν και μια σειρά συναντήσεων με τοπικούς άρχοντες, με τους οποίους και συζήτησαν θέματα τοπικής ανάπτυξης, καθώς και τις δράσεις που θα πρέπει να δρομολογηθούν ώστε να είναι επιτυχής η λειτουργία του Γεωπάρκου Λέσβου, μετά την αναγνώρισή του από την UNESCO. Στόχος, άλλωστε, είναι η συμβολή στην ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού, η προβολή και προσέλκυση επισκεπτών από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, αλλά και το να γίνει η Λέσβος πρότυπο και για άλλα νησιά του Αιγαίου.

Ικανοποιημένοι…
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης οι εμπειρογνώμονες της UNESCO εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την απόφαση του Δήμου Λέσβου να προβάλει και να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και τη ζωντανή παράδοση και τα τοπικά προϊόντα του νησιού, μέσω της υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας για το Γεωπάρκο Λέσβου.

Στο Μουσείο Βρανά στον Παπάδο

Επεσήμαναν, ωστόσο, τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει άμεσα να ξεκινήσει, με τη συμμετοχή όλων, για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που θα έχουν αποτελέσματα ορατά από τον απλό επισκέπτη της Λέσβου, συμβάλλοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την προβολή της Λέσβου ως προορισμού ποιότητας, όπου η ανάπτυξη συνδυάζεται άριστα με την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και τις προσπάθειες για ανάπτυξη του ειδικών μορφών τουρισμού.

Οι δύο αξιολογητές πρόκειται τώρα να υποβάλουν την έκθεσή τους, η οποία θα συζητηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, που θα συνεδριάσουν στο πλαίσιο του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου, στο Γεωπάρκο Arouca της Πορτογαλίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey