Ένα σημαντικό ιστορικό συνέδριο για τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Λέσβου

100 χρόνια μετά…

27/07/2012 - 15:47

Ανακοινώθηκε επισήμως χθες η διοργάνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών, την Εταιρεία Αιολικών Μελετών και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λέσβου και με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Λέσβου στην Ελλάδα, Συνεδρίου Ιστορίας με θέμα: «Λέσβος (1912): Από την Οθωμανική στην Ελληνική Επικράτεια».

Ανακοινώθηκε επισήμως χθες η διοργάνωση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών, την Εταιρεία Αιολικών Μελετών και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λέσβου και με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Λέσβου στην Ελλάδα, Συνεδρίου Ιστορίας με θέμα: «Λέσβος (1912): Από την Οθωμανική στην Ελληνική Επικράτεια». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2012, στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης.

Χθες, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, παρουσίασε μαζί με τον επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητή και σχολικό σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Λέσβου, Στρατή Αναγνώστου, τις λεπτομέρειες του Συνεδρίου, καλώντας παράλληλα κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να καταθέσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου τη συμμετοχής του σε αυτό. Ας σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώθηκε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις δηλώσεις συμμετοχής τους από σήμερα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου www.pvaigaiou.gov.gr/.

Για το Συνέδριο
Το Συνέδριο έχει στόχο να συζητηθούν, στη βάση των διαθέσιμων τεκμηρίων, με επίκεντρο το ιστορικό γεγονός της κατάληψης της Λέσβου από τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις (8 Νοεμβρίου - 8 Δεκεμβρίου 1912), νέες προσεγγίσεις σχετικές με τη σημασία του γεγονότος, τις προϋποθέσεις της υποδοχής του από τον πληθυσμό του νησιού και τις συνέπειές του κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα. Το πεδίο της έρευνας και των προσεγγίσεων περιλαμβάνει, με άξονα πάντοτε το τοπικό, δηλαδή τη νησιωτική λεσβιακή περιοχή, την οθωμανική κλίμακα, την ελληνική, αλλά και το ευρωπαϊκό περιβάλλον στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου είναι οι εξής:

- Οι πολιτικές και στρατιωτικές συγκυρίες που επέβαλαν την αλλαγή του status quo της Λέσβου το 1912. Το διεθνές νομικό καθεστώς της Λέσβου (1912 - 1923) σε σχέση με τις πολιτικές της Τουρκίας, της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων.

- Ο Ελληνικός Στρατός στη Λέσβο: η χριστιανική και η μουσουλμανική κοινότητα απέναντι στο γεγονός.

- Η σημασία για τη Λέσβο και η υποδοχή των αλλαγών της οθωμανικής πολιτικής, στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων της περιόδου τού Τανζιμάτ (1839 - 1878) και των Νεότουρκων (1908 - 1918).

- Προσλήψεις της ιδιότητας του πολίτη, ιδεολογικές ζυμώσεις και εθνικοί προσανατολισμοί στην εγγράμματη λεσβιακή κοινότητα.

- Οι εκπαιδευτικοί θεσμοί και οι συλλογικότητες στο δημόσιο χώρο σε σχέση με τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας.

- Κοινωνικά και λογοτεχνικά ρεύματα: το εθνικό και κοινωνικό ζήτημα (με έμφαση στο κίνημα του δημοτικισμού στη Λέσβο).

- Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Λέσβο μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αθήνας: πολιτικοί προσανατολισμοί και ελληνική εθνική ιδέα γύρω από το 1912.

- Εμπορικά δίκτυα, κρατικά σύνορα: οι περιορισμοί, οι προσδοκίες και οι πραγματικότητες του λεσβιακού εμπορικού δικτύου στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα.

- Οι δημογραφικές και οικιστικές ανακατατάξεις στη Λέσβο με αφετηρία το 1912: ο μουσουλμανικός πληθυσμός του νησιού κατά τη μεταβατική περίοδο της de facto αλλαγής του πολιτικού πλαισίου (1912 - 1923) και τα προσφυγικά κύματα των ελληνορθόδοξων μικρασιατικών πληθυσμών πριν από το 1922.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey