Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» ξεναγήθηκε στα μαθήματα του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου

Η πολιτιστική έκφραση μέσα από το φακό

02/05/2012 - 15:19

Έσφυζε από δραστηριότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το Αναγνωστήριο της Αγιάσου. Ο σκηνοθέτης κι ερευνητής Αντώνης Τσάβαλος, από την εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3 και το συνεργείο της εκπομπής, που βρέθηκαν στο ορεινό χωριό της Λέσβου, μάζευαν υλικό για το αφιέρωμα που θα κάνουν στο σημαντικό αυτό πολιτιστικό χώρο του νησιού.

Έσφυζε από δραστηριότητα μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, το Αναγνωστήριο της Αγιάσου. Ο σκηνοθέτης κι ερευνητής Αντώνης Τσάβαλος, από την εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» της ΕΤ3 και το συνεργείο της εκπομπής, που βρέθηκαν στο ορεινό χωριό της Λέσβου, μάζευαν υλικό για το αφιέρωμα που θα κάνουν στο σημαντικό αυτό πολιτιστικό χώρο του νησιού. Και όλοι οι ιθύνοντες του διοικητικού συμβουλίου, οι δάσκαλοι και οι μαθητές του Αναγνωστηρίου, επιστράτευσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου η εκπομπή, που θα προβληθεί σε περίπου ένα μήνα από τώρα, να παρουσιάσει το έργο που επιτελείται σε κάθε τομέα του πολιτισμού και της παράδοσης.

Ο Αντώνης Τσάβαλος ήθελε να πραγματοποιήσει το αφιέρωμα στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου ήδη από πέρυσι. Τόσο ο ίδιος, όσο και η εκπομπή του «Ελλήνων Δρώμενα», είχαν άλλωστε επισκεφτεί και στο παρελθόν την Αγιάσο και το Αναγνωστήριο, όταν είχαν γίνει τα γυρίσματα με το Σόλωνα Λέκκα και το Νίκο Ανδρίκο, με θέμα «Το Αχ και το Αμάν».

«Είχα πολύ καλή γνώση της πολιτιστικής υπόστασης του χωριού κι έτσι από πέρυσι ήθελα να κάνω την επίσκεψη αυτή. Τελικά τα καταφέραμε φέτος και ήταν μεγάλη μας χαρά που βρεθήκαμε εκεί, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε αυτό το πολυσύνθετο και πραγματικά πολυδιάστατης πολιτισμικής έκφρασης κέντρο, κάτι που δε συναντάμε εύκολα», δήλωσε ο ίδιος στο «Ε». Πιστεύω πως η δουλειά που γίνεται στο Αναγνωστήριο ταυτίζεται απολύτως με τη δική μας οπτική και τη δουλειά που κάνουμε στην εκπομπή για την έκφραση των ανθρώπων διαφόρων τόπων.»

Τα γυρίσματα
Το τετραμελές συνεργείο, με επικεφαλής τον ίδιο, κατέφτασε στην Αγιάσο το πρωί της Παρασκευής. Αφού οργανώθηκε το πρόγραμμα, με τη βοήθεια και του προέδρου του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθη Κορομηλά, ξεκίνησαν τα γυρίσματα αρχικά από τα μαθήματα σαντουριού και άλλων εγχόρδων, που πραγματοποιεί ο δάσκαλος Κώστας Ζαφειρίου, ενώ ειδικά τα σαντούρια εμφανίστηκαν να παίζουν ζωντανά και σε εξωτερικούς χώρους. Την ίδια μέρα, τραβήχτηκαν πλάνα και από τη Νέα Μουσική Σκηνή του Αναγνωστηρίου, με δάσκαλο το Μάκη Ψαραδέλλη, αλλά και με το δάσκαλο κρουστών και πνευστών Παναγιώτη Σουσαμλή.

Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Νίκου Ανδρίκου, του Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου της Ευγενίας Τσιχλιά, αλλά και της γιορτής του Ταξιάρχη και τις εκδηλώσεις που έγιναν τόσο στο Καστέλι, όσο και στο χωριό, με τη λιτάνευση της εικόνας. Κεντρικό ρόλο είχαν η παραδοσιακή κομπανία και τα χορευτικά του Αναγνωστηρίου, που εμφανίστηκαν μαζί και με μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χίου, που έτυχε να έχει επισκεφτεί την Αγιάσο τις ίδιες ημέρες.

Τέλος, το συνεργείο είχε την ευκαιρία να τραβήξει πλάνα και από το Καρναβαλικό Μουσείο της Αγιάσου, αλλά και να καταγράψει την ιστορία της συμβολής του Αναγνωστηρίου στην καρναβαλική παράδοση του χωριού, που αφηγήθηκε στην κάμερα ο Παναγιώτης Κουτσκουδής. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε συνεντεύξεις που έγιναν με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, καθώς και με όλους τους παλιούς και νέους δασκάλους του.

Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα», που θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στο Αναγνωστήριο της Αγιάσου, θα προβληθεί από την ΕΤ3 σε περίπου ένα μήνα.

Το συνεργείο της εκπομπής «Ελλήνων Δρώμενα», σε ένα από τα μαθήματα του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής

Εξαιρετική συνεργασία
Όταν το συνεργείο της εκπομπής αποχώρησε, το πρωί της Δευτέρας, όλοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι.

«Τα γυρίσματα πήγαν πολύ καλά, είχαμε την αμέριστη συμμετοχή των ανθρώπων του Αναγνωστηρίου και των υπευθύνων του, ιδιαίτερα του προέδρου, Κλεάνθη Κορομηλά, που έχει ταυτίσει τη ζωή του με το Αναγνωστήριο και τους μαθητές του», είπε στο «Ε» ο κ. Τσάβαλος. «Αυτό που μπορώ να πω με έναν απόλυτο τρόπο, έχοντας πια ολοκληρώσει τα γυρίσματα, είναι πως η πολιτιστική έκφραση οργιάζει στο Αναγνωστήριο, και με διάφορους τρόπους, κάτι που θα έπρεπε να συναντάται σε κάθε πόλη και χωριό.»

«Είχε σχεδόν δύο δεκαετίες να γίνει τέτοια δουλειά από πλευράς κάποιας εκπομπής, ειδικά τόσο σοβαρής και με μεγάλη θεαματικότητα, όπως η συγκεκριμένη», δήλωσε με τη σειρά του και ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Κλεάνθης Κορομηλάς. «Από πλευράς μας βοηθήσαμε ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν τα στοιχεία που χρειάζονταν και μας εντυπωσίασε ο τρόπος που δούλευαν, η σχολαστικότητα, η λεπτομέρεια και η επιμονή τους να πάρουν συνεντεύξεις από όλους τους ανθρώπους του Αναγνωστηρίου, εξετάζοντας το ρόλο που έχει παίξει ο φορέας στη ζωή τους και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey