Μηταράκης: «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» με το μεταναστευτικό

Προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει

22/01/2023 - 12:00

«Το μεταναστευτικό δεν τελειώνει και αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ανάγκη», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. «Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού», ανέφερε προσθέτοντας ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει». 

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι «η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες, κριτήρια, σύμφωνες με τις δικές μας ανάγκες. Αλλά είμαστε σθεναρά απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και παράνομης μετανάστευσης». 

Ο υπουργός Μετανάστευσης αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για την εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους συνεργάτες μας», υπενθύμισε την απόφαση του πρωθυπουργού να ιδρύσει το υπουργείο τον Ιανουάριο του 2020 «δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για αποτελεσματικότητα, διορθώνοντας πιθανές δομικές αστοχίες», όπως σημείωσε. 

Κυριότερες προκλήσεις και στόχοι  

Ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε αναφορά στα κυριότερα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τριετία αυτή, όπως «τις επιπτώσεις των ιδιαίτερα αυξημένων ροών της περιόδου 2015-2019» και «την υβριδική απειλή στον Έβρο και τα νησιά μας», καθώς και τον εμπρησμό στη Μόρια, «όπου αποφεύχθηκε μία ανθρωπιστική κρίση». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ότι το νεοσύστατο υπουργείο έπρεπε άμεσα να αποκτήσει δομή και οργάνωση, με ταχύτατες κινήσεις οργάνωσης, τεχνολογικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών. 

Επίσης, ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε τους δύο στόχους της ηγεσίας του υπουργείου, την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα , «που η μεταναστευτική κρίση βιώνεται σε πρωτόγνωρα μεγέθη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βιώνει πλέον περιορισμένες επιπτώσεις», παρατήρησε ο υπουργός αναφέροντας ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν το 5% των συνολικών αφίξεων της ΕΕ. Επιπλέον ανέδειξε τις δράσεις στήριξης των τοπικών κοινωνιών που βίωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως την ενίσχυση των δήμων με 100 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, τέλη και έργα υποδομής και τη μονιμοποίηση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν δομές. 

Αλλαγή του Κώδικα μετανάστευσης 

Ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στην αλλαγή του Κώδικα Μετανάστευσης που αναμένεται σύντομα «για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, όπως στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, αλλά και επενδυτικό κοινό, που αναγνωρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», καθώς και στη θεσμοθέτηση της εποχικής βίζας για έως εννιά μήνες το έτος και έως πέντε έτη συνολικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες «με σκοπό αφενός τη στόχευση σε συγκεκριμένο κοινό από αυτές τις χώρες, αφετέρου την ενίσχυση των επιστροφών των πολιτών αυτών των χωρών που έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα». 

Δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν 

Μέσα από τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και 57 εκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του κυβερνοεγκλήματος, με επιπλέον στόχευση τη διερεύνηση και καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και υποστήριξη στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey