FOLLOW US

Πολιτική

  • Αντιπαράθεση της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου με κυβερνητικούς βουλευτές για το μεταφορικό ισοδύναμο
«Πάρτε το πίσω και επαναφέρετε το ΦΠΑ»

Τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκάλεσε η προτροπή της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, προς το υπουργείο Ναυτιλίας «να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και να επαναφέρει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά».

Ειδικότερα, στη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, με την ιδιότητα της εκπροσώπου της ΕΝΠΕ -αν και υπογράμμισε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι πάγιο αίτημα των νησιών- κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «πρόχειρο».

Δεν αντισταθμίζει το ΦΠΑ

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τις ολέθριες επιπτώσεις από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, χαρακτηρίζεται από ασάφεια και αοριστία, λειτουργεί με όρους δημοσιότητας και με το κριτήριο ενός πρόσκαιρου επικοινωνιακού οφέλους» είπε η κ. Καλογήρου και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση πρόσθεσε: «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο και φέρτε ξανά στα νησιά τον μειωμένο ΦΠΑ».

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, απάντησε πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο θα κριθεί σε μια εβδομάδα που θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του και τότε οι φορείς θα πρέπει να το αξιολογήσουν. «Εκεί θα τα πούμε αν είναι πρόχειρο και αόριστο το νομοσχέδιο. Δεν είναι μακρινός ο χρόνος της μιας εβδομάδας» είπε ο κ. Σαντορινιός.

Η υπερασπιστική γραμμή των κυβερνητικών

«Πολιτικά αυτοκτονική» χαρακτήρισε τη θέση της κ. Καλογήρου, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος. «Εντυπωσιάστηκα από τη διατύπωση που έκανε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου. Δηλαδή το "πάρτε πίσω ένα νομοσχέδιο" που έρχεται να ωφελήσει τους νησιώτες είναι πολιτικά αυτοκτονική τοποθέτηση. Θα παλέψουμε για την επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ εκτός και αν ευελπιστείτε να φέρετε εσείς, όταν θα γίνετε κυβέρνηση, το τέλειο νομοσχέδιο που δεν φέρατε εδώ και δεκαετίες» σχολίασε ο κ. Συρμαλένιος.

«Μα, είναι κακό να έχουμε και τα δύο; Πειράζει τους κυρίους περιφερειάρχες το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Αν δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο, τους πειράζει να έχουμε τώρα το Μεταφορικό Ισοδύναμο; Διαφωνείτε, δηλαδή, με αυτό το πρώτο βήμα;» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός.

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου σημείωσε πως «εκείνο που είπε η κ. Καλογήρου είναι πως πρέπει να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και το Μεταφορικό Ισοδύναμο να το δούμε βελτιώνοντας το. Όχι να γίνει το ένα και να μην γίνει το άλλο».

«Η πρόθεση της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου είναι θετική. Όμως απλώς με τις προθέσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές ανάγκες των νησιωτών. Δεν αρκούν οι προθέσεις και υπάρχει μεγάλη απόσταση, ανάμεσα στις καλές προθέσεις και στην πραγματική αντιμετώπιση των αναγκών» αντέτεινε η περιφερειάρχης.

«Τα 150 εκατομμύρια είναι πρόθεση;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Είναι στον... αέρα

«Δεν υπάρχει ετοιμότητα της εφαρμογής του μέτρου. Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για τα καύσιμα, υπάρχει μόνο αναφορά σε συντελεστές χωρίς κανένα προσδιορισμό του κόστους. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η διαδικασία ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για νησιωτικό ισοδύναμο χωρίς διαδικασία ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων. Δεν αναφέρονται κριτήρια σε πολλά μέτρα. Και όλα παραπέμπονται στο μέλλον. Αυτό δεν είναι απάντηση σε ένα μεγάλο πρόβλημα» είπε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου και επέμεινε: «Με αυτό το σκεπτικό λέμε ότι κάτι που περίμεναν χρόνια οι νησιώτες, κάτι που δεν έχει γίνει τόσα χρόνια, είναι άδικο να γίνεται με τέτοια αοριστία και προχειρότητα. Είναι πολύ κατώτερο από τις προσδοκίες των νησιωτών. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι πάγιο αίτημα και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι άδικο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο λέμε "πάρτε το πίσω, φέρτε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ". Με αυτά τα 150 εκατομμύρια καλύπτεται η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και είναι ένα μέτρο που άμεσα θα θωρακίσει το εισόδημα, την επιχειρηματική δραστηριότητα και τον τουρισμό. Με αυτό το σκεπτικό διατυπώνω αυτή τη θέση».

Σε θετική κατεύθυνση, αλλά...

Οι φορείς που εκλήθησαν στην Επιτροπή είπαν ότι το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, ζήτησαν ωστόσο βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων θα ήταν η πρόβλεψη για καθολική εφαρμογή του μέτρου. Δεν παρέλειψαν, επίσης, να σημειώσουν ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο δεν θα αντισταθμίσει τις απώλειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.

 

Η βιασύνη και η προχειρότητα είναι δεδομένη

Την ώρα πάντως που η βουλή συζητά για το Μεταφορικό Ισοδύναμο φαίνεται ότι ο μηχανισμός στήριξης του όλου εγχειρήματος είναι κυριολεκτικά στον αέρα, με πάρα πολλά ζητήματα να μην έχουν λυθεί, κυρίως σε ότι αφορά τις μετακινήσεις από και προς τα μικρά νησιά με εταιρείες που δεν έχουν τα μηχανογραφικά συστήματα των μεγάλων ακτοπλοϊκών για να μπορούν να είναι συμβατά με τη διαχείριση του μέτρου. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το όλο εγχείρημα έχει ακόμη πολλές άγνωστες παραμέτρους για να λειτουργήσει, ενώ η Γενική Γραμματεία Αιγαίου, στη Μυτιλήνη που έχει επιφορτιστεί με την υποστήριξη του μέτρου θα βρεθεί σε αδιέξοδο και σε δυσκολία να αντιμετωπίσει πρακτικά τη διαχείριση του όσο δεν έχουν ξεκαθαριστεί βασικά στοιχεία της λειτουργίας του. Ο υφυπουργός κ. Σαντορινιός βέβαια μπορεί να ισχυρίζεται και στη βουλή ότι η εφαρμογή του θα αξιολογηθεί και θα κριθεί σε σύντομο χρόνο, όταν θα ξεκινήσει το μέτρο, αλλά η βιασύνη είναι δεδομένη, λόγω του ότι οι κυβερνώντες παρόλο που δεν το ισχυρίζονται πλέον θέλουν να το παρουσιάσουν ως αντιστάθμισμα της κατάργησης του νησιωτικού ΦΠΑ, που ως γνωστόν στα τελευταία νησιά του προσφυγικού που ίσχυε καταργείται από την 1η Ιουλίου!

Λάβρος ο Χαρ. Αθανασίου για Μεταφορικό Ισοδύναμο και ΦΠΑ κατά της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής
«Παίρνετε μια χούφτα ευρώ και τους δίνετε λίγα λεπτά…»

Δηλώνοντας ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, επειδή διαφωνεί με την φιλοσοφία του, θεωρώντας το ως μόνο κατ΄ όνομα «Μεταφορικό Ισοδύναμο», ο βουλευτής Λέσβου και εισηγητής κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής επί του σχεδίου νόμου, Χαράλαμπος Αθανασίου, εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης για την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. «Ο πραγματικός λόγος που φέρνετε το νομοσχέδιο, και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι για να καλύψετε τον θόρυβο, την χλεύη και τις συνέπειές σας από την κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά σε έντονο ύφος ο κ. Αθανασίου κι αφού προηγουμένως είχε αναδείξει με την επιχειρηματολογία του, όλες τις χτυπητές «αδυναμίες» του περίφημου Μεταφορικού Ισοδύναμου.

«Δεν συμφωνούμε να χορηγείται το μεταφορικό ισοδύναμο ανά νοικοκυριό, αλλά ανά άτομο και δεν συμφωνούμε και με τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία θα προσδιορίσετε. Και τα οποία, παρεμπιπτόντως, δεν τολμάτε να αναφέρετε ευθέως, αλλά τα υπονοείτε ευθαρσώς. Πιστεύουμε ότι το ισοδύναμο πρέπει να το απολαμβάνουνε όλοι οι νησιώτες και όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Και για αυτό το λόγο δεν συμφωνούμε και με το κριτήριο της εντοπιότητας που εισάγετε για τις επιχειρήσεις, αλλά αντιθέτως  απαιτούμε να εισαχθεί το κριτήριο της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας», είπε εισαγωγικά ο κ. Αθανασίου στην κριτική του επί του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως η επιδότηση που θα δίνεται, δεν θα δίδεται με βάση το προϊόν που διακινείται στο νησί, αλλά με βάση την επιχείρηση η οποία το μεταφέρει.

Γιατί «όχι» στο Μ.Ι.

«Τίθεται συνεπώς το γενικότερο ζήτημα κατά πόσον οι κάτοικοι των νησιών θα επωφεληθούν τελικά από την επιδότηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, όπως θα έπρεπε και όπως είναι ουσιαστικά η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου», πρόσθεσε σχολιάζοντας πως έτσι όπως έρχεται το μέτρο, ουσιαστικά αδικούνται επιχειρήσεις που συνεισφέρουν στην πραγματική οικονομία των νησιών και παράγουν θέσεις εργασίας. Ο κ. Αθανασίου ακόμη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εντελώς αόριστο και «στα όρια της αντισυνταγματικότητας». Ο κ. Αθανασίου ωστόσο, έστρεψε τα φώτα ξανά στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ασκώντας δριμεία κριτική στον όλο σχεδιασμό της κυβέρνησης. «Ο πραγματικός λόγος που φέρνετε το νομοσχέδιο, και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι για να καλύψετε τον θόρυβο, την χλεύη και τις συνέπειές σας από την κατάργηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα. Μία πολιτική σας επιλογή η οποία φέρνει ακέραια την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αφού εσείς το προτείνατε και εσείς το αποδεχθήκατε στην περήφανη διαπραγμάτευσή σας όταν και το υπογράψατε», είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας πως συμπερασματικά «αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε με το παρόν νομοσχέδιο κύριοι συνάδελφοι είναι να παίρνετε με το ένα χέρι μια χούφτα ευρώ από όλους τους νησιώτες και με το άλλο τους υπόσχεστε λίγα λεπτά, χωρίς μάλιστα να πείτε ποσά ακριβώς είναι και για ποιους, καθόσον δεν θα τα δικαιούνται όλοι. Θεωρείτε ότι ο Ελληνικός λαός είναι κουτός και πως οι Έλληνες δεν κατανοούν τι προσπαθείτε να πετύχετε και πώς τους κοροϊδεύετε».

«Κρατήστε έστω και τώρα τον ΦΠΑ»

Ο κ. Αθανασίου κλείνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ. «Εφόσον τα δύο αυτά ζητήματα, όπως διατείνεστε, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους,  σας προκαλώ: εσάς και την Κυβέρνησή σας, επαναφέρατε άμεσα με τροπολογία, σε αυτό το Νομοσχέδιο, τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά. Αν δυσκολεύεστε νομοτεχνικά, μπορούμε σε λίγες ώρες να σας ετοιμάσουμε εμείς μια. Και αν την αποδεχτείτε, τότε και εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιό σας παρά τις πολλές ατέλειές του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 11:53
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top