Ο Χαρίτσης προαναγγέλει μερικές αλλαγές στο «Κλεισθένης Ι» αλλά…σιωπά για τη διάσπαση

«Παιχνίδια» μέχρι την τελευταία ώρα με το χωροταξικό!

10/02/2019 - 13:37 Ενημερώθηκε 11/02/2019 - 12:15

Στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα περιληφθούν οι δύο αλλαγές στον Κλεισθένη που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Α. Χαρίτσης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, αλλά δεν κάνει καμιά αναφορά στο θέμα των εξόφθαλμων περιπτώσεων νησιωτικών δήμων σε σχέση με το χωροταξικό του Καλλικράτη, που επίσης είχε δεσμευτεί δημόσια ότι θα προχωρήσει πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για:

- Την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, που, πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι έως και +50% (από +30%) από τον αριθμό των συμβούλων που θα εκλεγούν.

- Την εκλογή των Προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, που πλέον θα γίνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους των δύο πλειοψηφούντων συνδυασμών.

Ενστάσεις για την εκλογή προέδρων

Ο κ. Χαρίτσης μιλώντας με δημοσιογράφους χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις που υπήρξαν από κάποια μέλη της ΚΕΔΕ αναφορικά με το δεύτερο σκέλος που αφορά την εκλογή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, καθώς δεν προβλέπεται να υπάρχει επικεφαλής ψηφοδελτίου, λέγοντας ότι εφόσον ένα ψηφοδέλτιο λάβει 50%+1 ο πρόεδρος της Κοινότητας θα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Όμως ενστάσεις για τον τρόπο εκλογής των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων έχει εκφράσει και το δικό μας Δίκτυο Κοινοτήτων, που μάλιστα είχε συμβάλλει, όπως δημόσια είχαν υποστηρίξει παράγοντες του υπ. Εσωτερικών, με τις προτάσεις του καθοριστικά για να μην καταργηθούν οι κοινότητες, όπως ήταν η αρχική σκέψη, αλλά να αναβαθμιστούν και να αναλάβουν αρμοδιότητες. Η βασική ένσταση είναι ότι οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την τοπική κοινότητα δεν θα έχουν επικεφαλής, γεγονός που δημιουργεί εκ των πραγμάτων θέμα αφού ο δημότης-ψηφοφόρος δεν θα ξέρει ποιός θα ηγηθεί της κοινότητας του, ενώ ο ενδοπαραταξιακός ανταγωνισμός για το ποιός θα έρθει πρώτος ουσιαστικά υπονομεύει τη συλλογική έκφραση των συνδυασμών που διεκδικούν την κοινοτική αρχή. Πρωτοτυπία επίσης είναι ο δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου στις κοινότητες, ακόμη και σε μικρές, ενώ όλα τα χρόνια πριν την κατάργησή τους η εκλογή κοινοτάρχη γινόταν από την πρώτη Κυριακή με τον συνδυασμό που ερχόταν πρώτος έστω και με σχετική πλειοψηφία.

Ανησυχητική σιωπή για τη διάσπαση

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, στην ίδια συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, προανήγγειλε ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την ιθαγένεια θα υπάρχουν και αλλαγές αναφορικά με το ασυμβίβαστο για τις υποψηφιότητες σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Συγκεκριμένα, όπως είπε, όποια ασυμβίβαστα προβλέπουν παραίτηση από τη θέση 18 μήνες πριν τις εκλογές δεν θα ισχύσουν, καθώς ο Κλεισθένης ψηφίστηκε μόλις οκτώ μήνες πριν, και σε αυτές τις περιπτώσεις θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα που προβλέπονταν από τον Καλλικράτη. Εντύπωση ωστόσο έκανε το γεγονός ότι ο κ. Χαρίτσης δεν έκανε καμιά νύξη για το θέμα της διάσπασης νησιωτικών δήμων, που τις χαρακτήρισε εξόφθαλμες περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης διόρθωσης σε σχέση με το χωροταξικό τους, όπως είναι και η περίπτωση της Λέσβου, παρά το γεγονός ότι επικοινωνώντας την περασμένη εβδομάδα, με τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Χαρ. Αθανασίου, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του τελευταίου για το θέμα της διάσπασης, που πήγαινε από αναβολή σε αναβολή η συζήτησή της, υποστήριξε ότι θα συμπεριλάβει το επίμαχο θέμα σε ξεχωριστό άρθρο του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια και όχι σε τροπολογία που ήταν το «σενάριο» που διέρρεαν από την κυβερνητική πλευρά. Η υπουργική σιωπή για το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με τη διαρροή που είδε το φως της δημοσιότητας, περί «αντισυνταγματικότητας», με δεδομένο ότι ήδη απέχουμε μόλις 100 μέρες από τις κάλπες, δημιουργεί ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν αποκλείεται να  κάνει δεύτερες σκέψεις για το θέμα της διάσπασης των 3-4 νησιωτικών δήμων τώρα. Μια τέτοια εξέλιξη όμως, αν τελικά προκύψει από τα γεγονότα των επομένων ημερών, θα έχει τεράστιο κόστος για το κυβερνών κόμμα, τουλάχιστον στη Λέσβο που το θέμα έχει αναδειχθεί ως μείζον.

Περιμένοντας τον πρωθυπουργό

 Πάντως , σύμφωνα με άλλες καλά ενημερωμένες πηγές, το γεγονός ότι ο κ. Χαρίτσης αποσιώπησε το θέμα της διάσπασης ωφείλεται ότι θέλει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της κυβέρνησης γιατί πέρα από τις εξόφθαλμες περιπτώσεις των 3-4 νησιωτικών δήμων υπάρχουν πιέσεις και από βουλευτές για δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας, κάτι που προφανώς δυσκολεύει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το σχετικό άρθρο για την αλλαγή του χωροταξικού στους νησιωτικούς αυτούς δήμους είναι ήδη έτοιμο και περιμένει την τελική έγκριση του Τσίπρα, μετά τη άφιξη του από το ταξίδι του στην Τουρκία, για να δρομολογηθεί η νομοθέτηση του. Σύμφωνα με το προσχέδιο της νομοθετικής αυτής ρύθμισης προτείνεται η αλλαγή του χωροταξικού μόνο  στους νησιωτικούς δήμους Λέσβου , Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς και υπάρχει η σκέψη και για τη Σάμο. Το εντυπωσιακό είναι ότι τόσο για την Κέρκυρα , όσο και για την Κεφαλλονιά  η προτεινόμενη αλλαγή μιλά για τρεις δήμους, ενώ  για τη Λέσβο δύο. Και καλά η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά όμως που έχει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Λέσβου και είναι και μονοεδρική πάει για τρεις δήμους, τη στιγμή που για τη Λέσβο έχουν «κλειδώσει» οι δυο δήμοι. Οπως φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» και οι δημοτικές ενότητες του Πολιχνίτου και του Μανταμάδου να συμπεριληφθούν στο δήμο της Δυτικής Λέσβου, αντί αυτού της Μυτιλήνης. Επειδή όμως οι πιέσεις είναι πολλές και οι κομματικές και ...μικροπολιτικές σκοπιμότητες  υπαρκτές και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη προεκλογική περίοδος τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο, αν δεν νομοθετηθεί τις επόμενες μέρες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι παρά τις παλινωδίες της κυβέρνησης  δεν θα πάθουμε για άλλη μια φορά τα ίδια. Να πλησιάσουμε δηλαδή στη ...βρύση, χωρίς να πιούμε νερό! Να ελπίσουμε ότι όλα αυτά  θα επιβεβαιωθούν και η αλλαγή του χωροταξικού του δήμου της Λέσβου θα προχωρήσει σύμφωνα με τις δημόσιες εξαγγελίες της ηγεσίας του υπ. Εσωτερικών. Ας φροντίσουν γι αυτό και οι τοπικοί παράγοντες, να μη βρεθούμε προ δυσάρεστης εκπλήξεως και τετελεσμένων...

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey