FOLLOW US

Πολιτική

  • Οργισμένη ανακοίνωση Γ. Πάλλη κατά των παραδημοσιογραφικών sites και ερώτηση Αθανασίου στη βουλή για τους σεισμόπληκτους
Παιχνίδι εντυπώσεων στην πλάτη των Βρισαγωτών...

Παιχνίδι εντυπώσεων παίχτηκε μέσα στο σαββατοκύριακο επάνω στον πόνο των 200 περίπου σεισμόπληκτων της Λέσβου, με τα γνωστά παραδημοσιογραφικά sites –όπως καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης- να δίνουν μία εικόνα πως ούτε λίγο, ούτε πολύ, όλοι οι συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από το σεισμό, βρίσκονταν στο δρόμο.

Ο κ. Πάλλης διέψευσε κατηγορηματικά αυτή την «είδηση» τονίζοντας πως είναι αδιανόητο «μέχρι και συνειδητά να διακινούνται ψέματα που έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν επιπλέον ανασφάλεια και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής υπάρχει μεγάλη απόσταση».

Στον αντίποδα ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ασκώντας –δικαιότατα- κριτική στο γεγονός πως μέχρι και σήμερα, 3 Ιουλίου, δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες ΚΥΑ που θα εξασφαλίσουν τους σεισμόπληκτους (επίδομα ενοικίου και οικονομικό βοήθημα), με ερώτησή του στη βουλή κατήγγειλε πως οι 200 σεισμόπληκτοι «αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν καθώς οι ξενοδόχοι έπρεπε να παραχωρήσουν τα δωμάτια σε τουρίστες που τα είχαν προκρατήσει πριν την ημέρα του μεγάλου σεισμού…». Προκαλώντας την διάψευση ακόμα και του προέδρου του χωριού της Βρίσας Στρατή Παράκοιλα, για τη συγκεκριμένη διατύπωση που αδικεί την προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή όλες αυτές τις ημέρες για να μη μείνει κανείς πολίτης στο δρόμο και για να διατηρηθεί η ψυχραιμία.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Πάλλη:

«Από το Σάββατο το πρωί τοπικοί παραδημοσιογράφοι διακινούν σε τοπικές ιστοσελίδες αλλά και κεντρικά ΜΜΕ, τις δήθεν πληροφορίες ότι οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας, ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν αφεθεί στην τύχη τους και διαμένουν άστεγοι στους δρόμους και τις στάνες.

Βρέθηκα στα Βατερά εχτές το βράδυ. Συναντήθηκα τόσο με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, όσο και με κατοίκους της περιοχής. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανείς που να είναι άστεγος. Υπάρχουν κάποιες πολύ λίγες, περιπτώσεις οικογενειών στην ευρύτερη περιοχή που με δική τους επιλογή δεν στεγάζονται.

Μπορώ επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η διασπορά των ψεύτικων ειδήσεων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή. Έχει επίσης φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση  όλους εκείνους τους κατοίκους, τις συλλογικότητες αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής Βρίσας, Βατερών και Πολυχνίτου, που όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Δεν λέει κανείς ότι δεν έχουν εμφανιστεί προβλήματα συντονισμού της όλης υπόθεσης αλλά και καθυστερήσεις, όπως επίσης και μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των συνανθρώπων μας . Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτά θα λυθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όμως από αυτό μέχρι συνειδητά να διακινούνται ψέματα που έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν επιπλέον ανασφάλεια και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής υπάρχει μεγάλη απόσταση!

Μετά από όλα αυτά, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ζητήσουμε από την δικαιοσύνη να παρέμβει έτσι ώστε να σταματήσουν επιτέλους αυτά τα φαινόμενα».

Η ερώτηση του Χαράλαμπου Αθανασίου:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας την άμεση έκδοση των ΚΥΑ που αφορούν τις οικονομικές ενισχύσεις των σεισμόπληκτων της Λέσβου, όπως το επίδομα ενοικίου, προκειμένου οι συμπολίτες μας, τα σπίτια των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλα, να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Ερώτηση

Προς:

  • Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη
  • τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπρίτζη
  • τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτο

Θέμα: «Άμεση έκδοση των ΚΥΑ για την καταβολή των έκτακτων βοηθημάτων και του επιδόματος ενοικίου στους σεισμοπαθείς της Λέσβου»

 

Κύριοι Υπουργοί,

Ο ισχυρός σεισμός της 12ης Ιουνίου που έπληξε τη Λέσβο, ισοπέδωσε έναν ολόκληρο οικισμό, τον οικισμό της Βρισάς, αλλά και πολλά σπίτια σε χωριά της νότιας πλευράς του νησιού, οι κάτοικοι των οποίων μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκαν στο δρόμο.

Όσοι εκ των οποίων δεν διέθεταν ιδιόκτητο, φιλικό ή συγγενικό σπίτι να φιλοξενηθούν προσωρινά, βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχεία του νησιού, τα έξοδα των οποίων ανέλαβε ο Δήμος Λέσβου μέχρι τις 30 Ιουνίου, ελπίζοντας πως μέχρι τότε οι σεισμόπληκτοι θα έχουν λάβει τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενοικίαση μιας μονιμότερης κατοικίας.

Σήμερα, 200 περίπου σεισμοπαθείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν καθώς οι ξενοδόχοι έπρεπε να παραχωρήσουν τα δωμάτια σε τουρίστες που τα είχαν προκρατήσει πριν την ημέρα του μεγάλου σεισμού.

Οι 200 συμπολίτες μας, τα σπίτια των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλα, έμειναν χωρίς τροφή και στέγη, κοιμούνται κυριολεκτικά σε δρόμους, πλατείες, ξωκλήσια, καλύβες και αυτοκίνητα.

Κύριοι Υπουργοί,

Η προστασία των σεισμόπληκτων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησής σας.

Δεδομένου ότι το οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο, έπρεπε άμεσα να είχατε διασφαλίσει τη σίτιση και τη διαμονή των πληγέντων από το σεισμό της 12ης Ιουνίου έως ότου λάβουν τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και να καταβάλετε άμεσα το επίδομα ενοικίου που οι ίδιοι τους υποσχεθήκατε.

Άλλωστε στη σύσκεψη της 22ας Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικής Πολιτικής, ο κ. Σπίρτζης, αναλύοντας το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού,  ανέδειξε ως μείζον την υπογραφή δύο ΚΥΑ που απαιτούνται προκειμένου να απελευθερωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις των σεισμόπληκτων της Λέσβου, δίνοντας μάλιστα περιθώριο μίας εβδομάδας.

Το περιθώριο αυτό έχει ήδη εξαντληθεί, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη ζωή των συμπολιτών μας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί

Θα προβείτε άμεσα στην έκδοση των ΚΥΑ για να βρουν στέγη και τροφή οι πληγέντες από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου;

 

                                                                                                                                      Ο ερωτών

 

 

Χαράλαμπος Αθανασίου

Βουλευτής Νομού Λέσβου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 14:53
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top