Νικήσαμε λοιπόν;

29/02/2020 - 18:16 Ενημερώθηκε 29/02/2020 - 18:29

ΠΡΙΝ ∆ΩΣΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο παραπάνω ερώτημα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού σε σχέση με το νησί μας, θα παραθέσουμε εντελώς συνοπτικά κάποιες -κατά την άποψή μας - αλήθειες, που πιθανόν σε κάποιους που διακατέχονται, ενδεχομένως και δικαιολογημένα, από την φόρτιση των γεγονότων των τελευταίων ημερών να φανούν δυσάρεστες. Όμως, κάποια στιγμή, είναι ανάγκη πιστεύουμε να συνεννοηθούμε ως κοινωνία, προσεγγίζοντας το υπαρκτό και μεγάλο πρόβλημα με νηφαλιότητα και ρεαλισμό.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρόβλημα, που η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας μεμονωμένης χώρας, πολύ περισσότερο ενός μικρού τμήματος της επικράτειάς της και των κατοίκων του, που έχουν την ατυχία να βρίσκονται στο «μέτωπο» των ροών.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ∆ΕΥΤΕΡΗ: Με βάση την πρώτη αλήθεια, οι προσπάθειες της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης στην διεκδίκηση ευρύτερης κατανομής του βάρους του προβλήματος σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στην διεκδίκηση Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης εισόδου (Ελλάδα, Ιταλία και δευτερευόντως Ισπανία) οφείλουν να είναι συνεχείς, όσο και αν τα αποτελέσματα των προσπαθειών αυτών υπήρξαν ως τώρα πενιχρά.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΡΙΤΗ: Υπάρχουν σημαντικές ευθύνες για την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί ξεκινώντας «χαλαρά» με μια προσέγγιση ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, άργησε να καταλάβει τον κίνδυνο να κλείσουν οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα σύνορά τους -όπως και τελικά συνέβη- με αποτέλεσμα να μείνει να διαχειρίζεται ένα πρόβλημα που ξεπερνούσε κατά πολύ το «μπόι» της χώρας. Παράλληλα, ολιγώρησε σημαντικά στα ζητήματα εκδίκασης αιτήσεων ασύλου, εκτονώνοντας το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των νησιών με μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα, που όμως μάλλον λειτουργούσαν ως ανατροφοδοτικό σήμα για νέες αφίξεις από απέναντι.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: Η κυβέρνηση της Ν∆ επίσης φέρει τεράστιες ευθύνες, πρώτον γιατί καλλιέργησε υπέρμετρες προσδοκίες άμεσης λύσης ενός προβλήματος που μόνο...άμεσα δεν μπορούσε να λυθεί! ∆εύτερον γιατί άργησε να αντιδράσει στην περαιτέρω εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον αδίστακτο Τουρκικό παράγοντα που αύξησε ανεξέλεγκτα τις ροές. Και τρίτον γιατί με τις συνεχείς παλινωδίες της στην ακολουθητέα πολιτική, επέτεινε την καχυποψία και δοκίμασε τις ήδη περιορισμένες αντοχές των νησιωτικών κοινωνιών, έτσι ώστε ουδείς να εμπιστεύεται πλέον ότι πράγματι έχει ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ: Και εκεί έγινε το μεγάλο λάθος. Η κυβέρνηση θεώρησε ότι αφού, μετά από 8 μήνες παλινωδιών απέκτησε επιτέλους σχέδιο, όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών, όφειλαν άκριτα να το αποδεχθούν «για το καλό τους».

Και όταν φάνηκε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις συνέχισε το λάθος με ένα ..έγκλημα! Με την προσπάθεια επιβολής του με μέτρα καταστολής, υποτιμώντας την μακρά κόπωση των τοπικών κοινωνιών, που είχε μετατραπεί σε συσσωρευμένη οργή, δημιούργησε εκρηκτικές καταστάσεις όπου από τύχη μόνο δεν θρηνήσαμε θύματα.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΚΤΗ: Ολιγωρία όμως επέδειξαν και οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές και οι επιμέρους παράγοντές τους, αφού αντί να καθίσουν να εκπονήσουν από κοινού ένα ρεαλιστικό σχέδιο αιτημάτων προς την κυβέρνηση αν όχι για την ολοκληρωτική αντιμετώπιση, τουλάχιστον για την συστηματική άμβλυνση του προβλήματος στα νησιά μας, επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο πλειοδοσίας σε «όχι», που ήταν σχεδόν βέβαιο, ότι θα οδηγούσε είτε στην διαιώνιση ή και μεγέθυνση των υπαρκτών προβλημάτων, είτε σε προσπάθεια επιβολής λύσεων από τα πάνω με τα γνωστά αποτελέσματα.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΒ∆ΟΜΗ: Και ήλθε η σύγκρουση. Και αποδείχθηκε για πολλοστή φορά, ότι λύσεις από τα πάνω δεν μπορούν να επιβληθούν σε μια κοινωνία που έχει φτάσει στα όρια των αντοχών της όση βία και αν ασκηθεί, όση επικοινωνιακή προπαγάνδα και αν ασκείται και όσες δηλώσεις αποφασιστικότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής αν εκτοξεύονται εξ Αθηνών. Και ευτυχώς, έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα και απέσυρε τις δυνάμεις καταστολής, καλώντας έστω και την ύστατη ώρα τους αιρετούς των νησιών σε ουσιαστικό διάλογο.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΓ∆ΟΗ: Ο εσφαλμένος επιχειρησιακός, επικοινωνιακός αλλά και επί της ουσίας πολιτικός χειρισμός της όλης υπόθεσης από την κυβέρνηση όμως, ανέδειξε και με το παραπάνω ότι η παρούσα κυβέρνηση σχεδίασε εν κενώ, γιατί προφανώς στερείται διαύλων επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες ακόμα και μέσω απλώς κάποιων «δικών της» ανθρώπων. Αφού, σε όλο αυτό το διάστημα, πριν και κατά την διάρκεια των ακραίων συμβάντων, τα τοπικά Νεοδημοκρατικά στελέχη, είτε κρύβονταν, είτε δημοσιοποιούσαν τις όποιες «ηρωικές» απόψεις τους κατά κανόνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως να ήταν περίπου και αυτοί κάποιοι «αγανακτισμένοι πολίτες» και όχι επώνυμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝΑΤΗ: Ο ρόλος των Αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης διακρίθηκε -τουλάχιστον στην αρχή των γεγονότων- από ελλιπή παρουσίαση του θέματος στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι και σε συνειδητή διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση, κάτω προφανώς από την επήρεια είτε Αθηνοκεντρικών στερεοτύπων είτε κυβερνητικών non papers προς φίλια μέσα.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ ∆ΕΚΑΤΗ: Ασφαλώς και μέσα στην δίνη ακραίων καταστάσεων που βιώσαμε, είναι λογικό να παρεισφρήσουν και ακραία ή συμφεροντολογικά στοιχεία από κάθε κατεύθυνση αλλά και κάποιοι να επιχειρούν να «καπελώσουν»

ή να επωφεληθούν πολιτικά από την λαϊκή αγανάκτηση. Όμως, κανείς δεν δικαιούται να υποβαθμίζει μια περήφανη και παλικαρίσια στάση των κατοίκων των νησιών, με την επίκληση των στρεβλώσεων που πάντα εμφανίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ; Απαντούμε ναι υπό προϋποθέσεις: Που όλες εξαρτώνται από την υπευθυνότητα και το ρεαλισμό των τοπικών μας αυτοδιοικητικών και λοιπών ηγεσιών. Οφείλουν λοιπόν οι τοπικές μας ηγεσίες:

 

⇥ Να μην επιδιώξουν να «δοξασθούν» από την πρόσκαιρη επιτυχία, αλλά να συντονίσουν τη δράση τους δημιουργώντας ένα διαρκές ευέλικτο συντονιστικό όργανο με ενότητα και αποφασιστικότητα χωρίς πονηριές και πισώπλατα μαχαιρώματα.

 

⇥ Να καταγράψουν σε υπαρκτό επίπεδο τις κυβερνητικές υποσχέσεις, κυρίως για το θέμα της αποσυμφόρησης και να παρακολουθήσουν συστηματικά την εφαρμογή τους, αναδεικνύοντας επικοινωνιακά σε τοπικό

αλλά και Πανελλαδικό επίπεδο τυχόν παλινωδίες.

 

⇥ Να καταλήξουν μέσα από συστηματικό διάλογο με την κυβέρνηση, σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο, είτε δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών άμεσης καταγραφής και διαχείρισης των νεοεισερχομένων είτε σε μετατροπή των υπαρχόντων κέντρων σταδιακά σε κλειστά, μέχρις ότου κλείσουν οριστικά, όπως δεσμεύτηκε και η κυβέρνηση.

 

⇥ Να εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο και μελετημένο σχέδιο ουσιαστικών αναπτυξιακών και θεσμικών παρεμβάσεων που θα ζητήσουν να εφαρμόσει η κυβέρνηση στα νησιά, έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών που εξαγγέλθηκαν μετά την προχθεσινή σύσκεψη να μην ευτελιστούν σε «χάντρες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς»!

 

⇥ Να παρακολουθήσουν γενικότερα την εφαρμογή των εξαγγελθέντων κυβερνητικών μέτρων, απαιτώντας συνέπεια αλλά και διορθωτικές

παρεμβάσεις όπου απαιτηθεί, αφού οι αστάθμητοι παράγοντες του προβλήματος όπως οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα, η επιδημία του κορονοϊού αλλά και η στάση του Ερντογάν απειλούν αν ανατρέψουν κάθε ρεαλιστικό προγραμματισμό.

 

⇥ Τέλος, να ξεκαθαρίσουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι αυτοί είναι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των κατοίκων των νησιών, απομονώνοντας τυχόν ανεξέλεγκτες και ακραίες φωνές, αλλά και κινήσεις αποπροσανατολισμού ή μικροκομματικής εκμετάλλευσης ενός Εθνικού τελικά ζητήματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey