FOLLOW US

Πολιτική

  • Ο δήμαρχος έφυγε από το γραφείο του Χαρίτση με λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης του διαχρονικού καημού της Μυτιλήνης…
Και ξανά Βιολογικός Νότιας Πόλης!

Η βεβαιότητα που εξέφραζε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τον περασμένο Μάιο, πως ο δήμος Λέσβου βρίσκεται μια ανάσα από την ένταξη (επιτέλους) του πολύπαθου έργου του βιολογικού της Νότιας Πόλης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, αμφισβητήθηκε εντόνως. Με πολλούς, να σπεύδουν να «σκανάρουν» εξονυχιστικά την τότε πρωτοείσακτη πρόσκληση του «Φιλόδημου» που μοίραζε περί τα 400 εκ. ευρώ για στοχευμένα έργα σε δήμους και ειδικότερα για «βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης» και «ιδίως αυτών της επεξεργασίας των λυμάτων», για να αποφανθούν πως ο βιολογικός της νότιας πόλης δεν είναι (ξανά) επιλέξιμος. Παρ’ όλα αυτά, η δέσμευση Χαρίτση προς τον δήμαρχο, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη, εξάντλησαν μέσα στη θητεία τους τις δυνατότητες να αρθεί το χρόνιο αδιέξοδο με την χρηματοδότηση του έργου, φαίνεται ότι είχε… διαχρονική ισχύ. Αφού μόλις χθες, στη συνάντηση του δημάρχου με τον Υπουργό, προαναγγέλθηκε η οριστική λύση ενός θέματος που απασχολεί για δεκαετίες την πόλη και την κρατά ακόμα περισσότερες… πίσω από κάθε άποψη. Με τον κ. Χαρίτση να δείχνει τον «Φιλόδημο» ως το πρόγραμμα που θα εντάξει το σύνολο του έργου και μένει πια να φανεί (σύντομα ελπίζουμε) στην πράξη.

«Πιο κοντά από ποτέ το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Μυτιλήνης», δήλωνε στο «Ε» ο Σπύρος Γαληνός τον Μάη του 2018, βλέποντας την πρόσκληση του προγράμματος «Φιλόδημος» και παρά την αμφισβήτηση που δέχθηκε, σήμερα κάνει το ίδιο. Ο δήμαρχος, που για τον βιολογικό της Νότιας Πόλης, εξάντλησε ομολογουμένως μέσα στην τελευταία τριετία κάθε δυνατότητα, με αλλεπάλληλες επαφές σε κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα «επιλεξιμότητας» που υπήρχαν επί παραδείγματι στο ΕΠΠΕΡΑΑ για το φιλόδοξο αλλά και ζωτικής σημασίας έργο για την πόλη, είχε στοχευμένη συνάντηση επί τούτου και χθες με τον Υπουργό Εσωτερικών. Εξασφαλίζοντας σίγουρα 5 εκ. ευρώ, όπως όλα δείχνουν από το «Φιλόδημο», για να δημοπρατηθεί μάλιστα (στο σύνολό του) το έργο.

Το «δύσκολο» ιστορικό

Υπενθυμίζεται εδώ, ότι το έργο που είχε προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ, απεντάχθηκε το 2013 από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Επανήλθε όμως δυναμικά η προοπτική ένταξής του από τις πρώτες ημέρες της σημερινής δημοτικής αρχής. Με το δήμαρχο και τους Κώστα Κατσαρό (αντιδήμαρχος Ανάπτυξης) και Αντώνη Γιαννάκη (πρόεδρος ΔΕΥΑΛ) να έχουν μάλιστα στενή συνεργασία με τον Αλέξη Χαρίτση και την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ευγενία Φωτονιάτα, προσπαθώντας αρχικά να επαναφέρουν στο ΕΠΠΕΡΑΑ το έργο. Κι αφού δεν βρέθηκε η φόρμουλα να αρθούν οι περιορισμοί ένταξης του έργου σε αυτό το πρόγραμμα, ούτε να μπει ενδεχομένως στο Ειδικό Αναπτυξιακό, το έργο φαίνεται ότι προωθείται(;) μάλλον οριστικά προς στον «Φιλόδημο». Με τον Υπουργό, που έχει τριετή, ειδική γνώση του θέματος από τη στενή συνεργασία του με τη δημοτική αρχή, να αναλαμβάνει χθες εξολοκλήρου ακόμα και τους τυχόν σκοπέλους που μπορούν να προκύψουν, πριν τη δημοπράτηση.

Γαληνός: «Εμείς συνεχίζουμε κόντρα στη μιζέρια…»

«Αυτό που μπορώ να ανακοινώσω τώρα μετά και την τελευταία μου συνάντηση με τον Υπουργό, είναι ότι βρήκαμε τις πιστώσεις για να γίνει επιτέλους αυτό το σημαντικότατο έργο για την πόλη της Μυτιλήνης. Που όταν κατασκευαστεί, θα λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της. Το έργο θα δημοπρατηθεί ολόκληρο και σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε με λεπτομέρειες. Αυτό που έχω να πω εγώ, είναι ότι κόντρα ακόμα και στη βούληση κάποιων να γίνουν πράγματα για τον τόπο, εμείς συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο. Και η επιμονή μας αλλά και η μεθοδική μας δουλειά, ειδικά επάνω στο θέμα του βιολογικού, πιστεύω σύντομα θα μας δικαιώσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top