Η τροπολογία για τη διάσπαση των δήμων, προκαλεί αναταράξεις, με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ζητούν επέκταση και στις δικές τους περιοχές

Αντιδρούν στην τροπολογία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθενται

06/03/2019 - 14:45

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι το εγχείρημα της διάσπασης των δήμων, των λίγων αυτών εξόφθαλμων περιπτώσεων κατά την έκφραση του υπουργού Αλ. Χαρίτση, έχει επικριτές και μέσα στο κυβερνών κόμμα, πέρα από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, πολύ δε περισσότερο γιατί έρχεται κυριολεκτικά την δωδεκάτη ώρα, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Φρόντισε γι’ αυτό και το ίδιο το υπουργείο με τις παλινωδίες του και ενώ στο τραπέζι μπήκαν οι εκλογικοί σχεδιασμοί του κυβερνώντος κόμματος και όχι μόνο οι διορθωτικές παρεμβάσεις στο χωροταξικό αυτών των περιοχών. Είναι βέβαιο ότι άλλη θα ήταν η αντιμετώπιση από όλες τις πτέρυγες της βουλής και τους θεσμικούς παράγοντες αν αυτή η εκκρεμότητα λυνόταν πριν ένα χρόνο, όπως άλλωστε είχε ειπωθεί και όχι τώρα, μια ανάσα πριν τις πολλαπλές κάλπες, που εκ των πραγμάτων κάνουν όλους πιο καχύποπτους!

Εκτός κομματικής «γραμμής» βρίσκονται σε σχέση με την τροπολογία για το «σπάσιμο» των δήμων βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων. Αν και οι συγκεκριμένοι βουλευτές στην πλειοψηφία τους δεν αναμένεται στην σημερινή ψηφοφορία να διαφοροποιηθούν, έχουν εκφράσει είτε παλαιότερα είτε σήμερα διαφορετική άποψη από αυτή που υποστηρίζουν τα κόμματά τους και αυτό κατά κάποιο τρόπο είναι αναμενόμενο και δικαιολογείται. Γιατί οι μεν κυβερνητικοί βουλευτές ήθελαν και άλλες διασπάσεις και πίεζαν μέχρι την τελευταία στιγμή, έτσι ενδεχομένως δικαιολογείται και η πρόθεση του υπουργού πριν μερικές εβδομάδες να παραπέμψει την υπόθεση για μετά τις εκλογές, και η δε αντιπολίτευση δεν θέλει να «παίξει» με τις κομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ συνηγορώντας τώρα σε λύση. Εκτός φυσικά από τον λέσβιο βουλευτή Χαρ. Αθανασίου που από την πρώτη στιγμή και ανεξαρτήτως των προτεραιοτήτων και των θέσεων της ΝΔ, δήλωσε και συνέβαλε με κάθε τρόπο στο να προχωρήσει τώρα η διάσπαση του δήμου Λέσβου, κάτι που δεν έγινε κατορθωτό επί της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπως πολύ αναλυτικά είχαμε εκθέσει στο «Ε».

Αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το έντονο παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών -που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει πάνω από μια εβδομάδα η κατάθεση της τροπολογίας- οι πολλαπλές συσκέψεις αλλά και η διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού Αλέξη Χαρίτση πως εντός των προσεχών μηνών θα συσταθεί επιτροπή που θα μελετήσει σε βάθος το ζήτημα, κάτι που προβλέπεται και από την τροπολογία που κατατέθηκε, δεν κατάφεραν να σταματήσουν -ενδεχομένως μόνο να περιορίσουν- τις αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από το βράδυ της Τρίτης, η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική εκπρόσωπός του, Φωτεινή Βάκη εξέφρασε τη διαφωνία της στην τροπολογία και ειδικότερα στο σπάσιμο του δήμου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι με όχημα το πρόβλημα των απορριμμάτων στο νησί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αρκαδίας του κόμματος Γιώργος Παπαηλιού που ζήτησε η κατάτμηση να γίνει και για τη δική του περιφέρεια και συγκεκριμένα στο δήμο Γορτυνίας: «Αφού άνοιξε το θέμα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δήμο Γορτυνίας, ενώ και ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, μίλησε για καταψήφιση της τροπολογίας, αφού από τον Νοέμβριο του προηγούμενου χρόνου έχει απευθυνθεί στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας του να εντάξει στους σχεδιασμούς και τρεις δήμους της περιοχής του».

Ενοχλημένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε και ο βουλευτής Έβρου, Δημήτρης Ρίζος ο οποίος σημείωσε πως από το 2013 υπάρχει εκπεφρασμένη άποψη πως οι δήμοι στην περιοχή του πρέπει να κατατμηθούν περαιτέρω, ενώ σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τάσος Πρατσόλης από την Εύβοια. Αλλά οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται μόνο στους προαναφερόμενους.

Το παράδοξο με τον Χαρίτση

Όμως το πιο εντυπωσιακό, κι εδώ είναι το παράδοξο, είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος, όπως θέλουν καλά πληροφορημένες πηγές, αν και είχε εισηγηθεί η διάσπαση να γίνει μετά τις εκλογές, «καπελώθηκε» από τον γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη και βουλευτές που επιθυμούσαν διακαώς το «σπάσιμο» των δήμων για καθαρά προεκλογικούς λόγους και έτσι η υπόθεση διάσπαση οδηγήθηκε στη βουλή την ύστατη ώρα, με όλα τα ...παρατράγουδα που προκαλεί ένα τέτοιο εγχείρημα.

Και ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Στην αντίπερα όχθη, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην τροπολογία, υπέρ της διάσπασης του δήμου Λέσβου που περιλαμβάνεται στην τροπολογία τάσσεται ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, θέση την οποία επανέλαβε και κατά την ομιλία στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία. Αναρωτήθηκε ωστόσο γιατί η Λέσβος τεμαχίζεται σε δυο δήμους όταν στην μονοεδρική της Κεφαλλονιάς γίνονται τρεις και στην επίσης μονοεδρική της Σάμου δύο, αφήνοντας αιχμές, «φωτογραφίζοντας» τον, τον δήμαρχο Σπ. Γαληνό που όπως είπε, ήθελε η κυβέρνηση να ικανοποιήσει!

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί πως από την εικόνα που έχει σχηματιστεί, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση κατάθεσης ονομαστικής ψηφοφορίας που θα υποχρέωνε τους αντιδρώντες να εκφραστούν επίσημα.

Οι πληροφορίες λένε πως η ΝΔ θα δηλώσει «παρών» στη ρύθμιση, ενώ η πλειοψηφία μπορεί να υπολογίζει στις 5 ψήφους των ΑΝΕΛ, οι οποίοι στηρίζουν τη ρύθμιση καθώς όπως λένε ήταν μέσα σε αυτά που είχαν και οι ίδιοι ζητήσει να γίνουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey