FOLLOW US
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Πολιτική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τμήμα των εγκαταστάσεων του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια θα χρησιμοποιεί πλέον το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί οι διαδικασίες καταγραφής που μέχρι τώρα λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Τμήμα των εγκαταστάσεων του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια θα χρησιμοποιεί πλέον το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί οι διαδικασίες καταγραφής που μέχρι τώρα λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι λόγω της έκρηξης της μεταναστευτικής ροής είναι εκτός ελέγχου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι την Τρίτη το βράδυ μετανάστες κοιμήθηκαν εκεί. Μετά από αίτημα του λιμενάρχη Μυτιλήνης και την παρέμβαση του δήμαρχου Λέσβου, θα παραχωρηθεί τελικά χώρος στο λιμενικό, ώστε να μεταφέρονται εκεί οι μετανάστες που συλλαμβάνονται και να μην παραμένουν στο χώρο του λιμανιού.  

Σε ιστορικό ζενίθ βρίσκεται αυτές τις ημέρες η μεταναστευτική ροή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με αιχμή του δόρατος φυσικά τη Μυτιλήνη. Από τις 20 μέχρι τις 25 Μαρτίου, 937 μετανάστες συνελήφθηκαν από τις αρχές για παράνομη είσοδο στη χώρα, με τις αφίξεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, που ξεπερνά τις 150 ημερησίως.
Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα μεγέθη είναι απλά μη συγκρίσιμα, αφού το φετινό Φεβρουάριο σημειώθηκαν 1007 αφίξεις μεταναστών στη Λέσβο έναντι 456 τον Φεβρουάριο του 2014.  Μέχρι και τις 25 Μαρτίου ο αριθμός των αφίξεων είχε ανέλθει στις 2089 έναντι των 680 που είχαν καταγραφεί το Μάρτιο του 2014.
Οι ανεπαρκείς δομές υποδοχής στο νησί είχαν ως αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση πέρα από κάθε έλεγχο. Το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 93 άτομα, με δύο λυόμενα μέσα σ’ αυτό να μη χρησιμοποιούνται λόγω προβλημάτων στο εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυό τους. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις, που προορίζονται για Προαναχωρησιακό Κέντρο και λειτουργούν πιλοτικά από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, δεν ξεπερνούν σε δυναμικότητα τα 300 άτομα. Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Αλλοδαπών της αστυνομίας δε μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση πάνω από 120 υπηρεσιακών σημειωμάτων ημερησίως.
Αποτέλεσμα είναι να μην επαρκούν οι δομές στη Μόρια για την υποδοχή και τη φιλοξενία των μεταναστών, μέχρι να διεκπεραιωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν τον καθένα, και να μην υπάρχει χώρος διαθέσιμος να μεταφερθούν εκεί όσοι συλλαμβάνονται. Έτσι, όσους συλλαμβάνει πλέον το λιμενικό είναι αναγκασμένο να τους κρατά στο λιμάνι, αφού η αστυνομία είναι αδύνατο να τους δεχτεί στη Μόρια.

Τραγική…
Την κατάσταση με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο είχε περιγράψει στο «Ε» της Τετάρτης ο λιμενάρχης Λέσβου Εμμανουήλ Μαργωμένος, ο οποίος μάλιστα είχε καλέσει την πολιτεία να δώσει λύση, αφού το ζήτημα δε μπορεί να το διαχειριστεί το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Ο ίδιος ζήτησε σύσκεψη για το θέμα από το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή εκπροσώπου της αστυνομίας και του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Στρατή Κύτελλη. Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν να διατεθεί ένας χώρος στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης εντός των εγκαταστάσεων στη Μόρια, ώστε να διενεργεί εκεί τις διαδικασίες καταγραφής και να κρατά επίσης τους μετανάστες μέχρι να τους παραλάβει η αστυνομία.
Το βασικότερο πρόβλημα στη συγκεκριμένη λύση ήταν ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων στο τμήμα που θα παραχωρηθεί στο λιμενικό, αφού ουσιαστικά μιλάμε για άδεια λυόμενα. Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής επίσκεψής του, ο αναπληρωτής υπουργός  Άμυνας Κώστας Ήσυχος μετέβη στο χώρο του Κέντρου Υποδοχής στη Μόρια, στο λιμάνι όπου βρίσκονταν μετανάστες αλλά και στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Πρώην ΠΙΚΠΑ.  Διαπιστώνοντας την κατάσταση και ανταποκρινόμενος στο αίτημα του δημάρχου, δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει άμεσα σε παραγγελία κρεβατιών και άλλων επίπλων, ώστε να γίνει λειτουργικό το τμήμα των εγκαταστάσεων που θα παραχωρηθεί στο Λιμεναρχείο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ζητούν Μορατόριουμ… Βραβεύει το… μέλλον μας! »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top