Σε έλλειμμα πολιτικής βούλησης απέδωσε ο Νίκος Σηφουνάκης τη μη αποδοχή της τροπολογίας του για σπάσιμο του Δήμου

Χάθηκε σε… υπόγειες διαδρομές

08/03/2014 - 15:14

Απλά, κατανοητά και πολύ συγκεκριμένα, σε μία απ’ τις ελάχιστες μονοθεματικές συνεντεύξεις Τύπου που έχει παραχωρήσει στην πολύχρονη πολιτική πορεία του, ο Νίκος Σηφουνάκης εξήγησε χθες στο γραφείο του στη Μυτιλήνη, γιατί κατά την άποψή του δεν έγινε αποδεκτή η τροπολογία που κατέθεσε πριν εννιά μέρες.

Απλά, κατανοητά και πολύ συγκεκριμένα, σε μία απ’ τις ελάχιστες μονοθεματικές συνεντεύξεις Τύπου που έχει παραχωρήσει στην πολύχρονη πολιτική πορεία του, ο Νίκος Σηφουνάκης εξήγησε χθες στο γραφείο του στη Μυτιλήνη, γιατί κατά την άποψή του δεν έγινε αποδεκτή η τροπολογία που κατέθεσε πριν εννιά μέρες, τροπολογία η οποία και δυνητικά έδινε το δικαίωμα στον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στη διαίρεση του Δήμου Λέσβου σε έως και τέσσερις νέους δήμους.

Ο βουλευτής υποστήριξε πως δεν υπήρξε η πολιτική βούληση, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, που δε στήριξε - ως όφειλε λόγω αρμοδιότητας - την τροπολογία, ενώ κατανέμοντας μερτικό ευθύνης σ’ όλα σχεδόν τα κόμματα μίλησε για υπόγειες διαδρομές που απέτρεψαν το σπάσιμο του Δήμου.

Το τελευταίο εξάμηνο, όπως εξήγησε, ο κ. Σηφουνάκης είχε ένα αδιάκοπο ενδιαφέρον για την υλοποίηση της αναγκαίας αναθεώρησης του χωροταξικού του Δήμου Λέσβου. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλο, με τους οποίους και συζήτησε το θέμα, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις πως θα κατατίθετο σχετικό νομοσχέδιο. Επειδή όμως τα χρονικά περιθώρια στένευαν δίχως το νομοσχέδιο να φτάνει στο κοινοβούλιο (έστω ως τροπολογία σε ένα απ’ τα δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών για τις ευρωεκλογές και τον Κώδικα Μετανάστευσης), προχώρησε στην κατάθεση της τροπολογίας.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται…
«Μετά από τρεισήμισι χρόνια ξαναέζησα ό,τι ακριβώς και το 2010, τότε που συζητιόταν ο “Καλλικράτης”, αν και δεν υπήρξε η ίδια διάσταση, αφού δεν είχαμε βιώσει την εφαρμογή του. Έζησα όμως στη Βουλή τις ίδιες αντιδράσεις, τις ίδιες αντικρουόμενες απόψεις, θέσεις και αντιλήψεις, τις ίδιες αντεγκλήσεις. Δέστε τι ανέδειξαν η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, τα Ιόνια. Αντιθέσεις και διαφωνίες, όχι μόνο σε πολιτικό, μα και σε προσωπικό χαρακτήρα. Και σ’ αυτήν τη διαδικασία προσπάθησα χωρίς να υπάρξει συμμαχία ούτε από ένα άλλο νησί, γιατί μόνο η Λέσβος ομόφωνα θέλει να σπάσει σε περισσότερους δήμους», ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης.

Αμέσως μετά, μίλησε για την τροπολογία θυμίζοντας ότι η δική του άποψη για τη διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη του νησιού παραμένει η ίδια με αυτήν που είχε και το 2010, δηλαδή η Λέσβος να χωριστεί σε τρεις δήμους, όσες και οι παλιές Επαρχίες της (Μυτιλήνης, Πλωμαρίου και Μηθύμνης).

Το παρασκήνιο
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως της συνέντευξης επικεντρώθηκε στο παρασκήνιο που περιέγραψε ο βουλευτής θέλοντας να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το τι διαδραματίστηκε. Ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, λοιπόν, πως υπήρξαν διαφωνίες από μερικούς βουλευτές τού ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την πλευρά τής Ν.Δ.. Θα μπορούσε, όπως είπε, και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει περισσότερο την τροπολογία, όπως θα μπορούσε και η Ν.Δ. που έχει ευθύνη, και ιδιαίτερα ο κ. Μιχελάκης, γιατί μήνες τώρα δεν έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή. Θύμισε πως ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είχε ξεκινήσει τον όλο σχεδιασμό, και μάλιστα υπάρχει και η σχετική έγκριση απ’ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

«Μέσα στα κόμματα υπήρξαν υπόγειες διαδρομές που εξηγούν γιατί δεν έγινε δεκτή η τροπολογία», ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, επισημαίνοντας πως και στην αξιωματική αντιπολίτευση υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις. «Ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής είπε πως συμφωνεί με την τροπολογία, ενώ ο βουλευτής Δωδεκανήσου τού ΣΥΡΙΖΑ με κατακεραύνωσε, ενώ η βουλευτής Κεφαλονιάς του ίδιου κόμματος ζήτησε αντί για δύο δήμους, να χωριστεί σε τρεις το νησί της. Την ώρα της κρίσης δεν υπήρξε κεντρική κατεύθυνση απ’ το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε κι άλλο κόμμα (σ.σ. οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) που, παρά τα όσα έλεγε, ούτε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, αλλά ούτε ένας βουλευτής του έκανε την παραμικρή αναφορά στην τροπολογία.

Ο κ. Σηφουνάκης μίλησε ακόμη για το φόβο που κακώς διατυπώθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο μήπως με τη Λέσβο ανοίξει το θέμα του χωροταξικού σε πολλούς δήμους, ενώ αναφέρθηκε και στην προσθήκη που αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, για να περιοριστεί η ισχύς της τροπολογίας σε μόνο όσους δήμους την ήθελε η μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού τους συμβουλίου. «Τι πιο δημοκρατικό απ’ αυτό;», αναρωτήθηκε, για να προσθέσει πως θα έπρεπε ο κ. Μιχελάκης να στηρίξει την τροπολογία για να γίνει δεκτή. Παρ’ ότι ο ίδιος αναφέρθηκε στη δυνατότητα που υπάρχει να περάσει αν το θέλει ο υπουργός Εσωτερικών ρύθμιση για σπάσιμο του Δήμου την επόμενη βδομάδα, δε φάνηκε να θεωρεί πιθανό κάτι τέτοιο.

 

Διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για ανεξαρτητοποίησή του απ’ το ΠΑΣΟΚ
«Υπήρξαν σοβαρότερα πολιτικά ζητήματα για διαφοροποίηση»

Τις τελευταίες μέρες, παρ’ ότι τίποτα τέτοιο δεν προέκυπτε από τη στάση και τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη, είχαν πληθύνει οι φήμες που τον ήθελαν να διαφοροποιείται απ’ το κόμμα του και να αποχωρεί ανεξαρτητοποιούμενος απ’ την Κοινοβουλευτική Ομάδα τού ΠΑΣΟΚ.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σηφουνάκης χθες το πρωί, στο τέλος της συνέντευξης Τύπου, μειδίασε λέγοντας ότι τα σενάρια αυτά προέκυψαν από κάποιες ενημερωτικές ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά Μέσα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως είπε, υπήρξαν πολλές και μεγαλύτερες ευκαιρίες, σε σοβαρότερα πολιτικά ζητήματα για να δείξει κανείς τη διαφοροποίησή του, σε σχέση με το θέμα της τροπολογίας που αφορά στη διαίρεση του Δήμου Λέσβου.

Για Π. Βογιατζή
Κλείνοντας η συνέντευξη, ο τέως υπουργός ρωτήθηκε από συνάδελφο πώς κρίνει την παρέμβαση του βουλευτή τής Ν.Δ. Παύλου Βογιατζή. «Τα σχόλια, δικά σας. Ρωτήστε τον τι εννοούσε», ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης, μη θέλοντας να δώσει έκταση και βήμα αντιπαράθεσης. Βέβαια, λίγο νωρίτερα, αναφέροντας ότι ομόφωνα η Λέσβος στήριξε την τροπολογία δίχως να διευκρινίσει αν αναφέρεται στα κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις, ή και στην κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, είχε αφήσει χώρο όποιος δεν άκουσε την παρέμβαση του κ. Βογιατζή, να θεωρήσει πως και αυτός στήριξε την τροπολογία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey