
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Διάλεξη για την κρίση, από το βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτο
Σε μια ουσιαστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχθηκε η διάλεξη του οικονομολόγου και βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, στα πλαίσια των διαλέξεων που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Στα Μπλόκια» και η εφημερίδα «Πολίτης».
Σε μια ουσιαστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχθηκε η διάλεξη του οικονομολόγου και βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, στα πλαίσια των διαλέξεων που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Στα Μπλόκια» και η εφημερίδα «Πολίτης». Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν αν θα πρέπει να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ ή όχι.
Ο ομιλητής υποστήριξε ότι η αποχώρηση από το Ευρώ θα οδηγήσει σε κάθετη μείωση τους μισθούς κι αυτό δεν έχει τίποτα καλό να φέρει για τους εργαζομένους. Αρκετοί από αυτούς που παρακολούθησαν την ομιλία του, διαφοροποιήθηκαν, υποστηρίζοντας δε θα πρέπει η Αριστερά να απεμπολήσει το δικαίωμα, όταν πάρει την εξουσία, να πάρει στα χέρια της τη νομισματική πολιτική του κράτους. Ο κ. Τσακαλώτος ανταπάντησε ότι η κρίση του καπιταλισμού είναι πολύ βαθιά και είναι λάθος να αναζητούνται λύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι η κυρίαρχη αντίθεση είναι μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας κι όχι μεταξύ κρατών (π.χ. Ελλάδας και Γερμανίας), κι έδειξε ότι κατά την άποψή του είναι αναγκαίο να επιδιωχθεί η ανάπτυξη ενός κινήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Παράλληλα υποστήριξε ότι η ελληνική Αριστερά θα πρέπει να διδαχθεί από τις αποτυχημένες προσπάθειες να απαντήσουν στην προηγούμενη μεγάλη κρίση το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας τη δεκαετία τού 1970 και η συμμαχία Σοσιαλιστών και Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας στις αρχές της δεκαετίας τού 1980. Και οι δύο προσπάθειες, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, κατέρρευσαν κάτω από την πίεση των χρηματαγορών.
Παρεμβάσεις…
Ενδιαφέρουσες ήταν και οι παρεμβάσεις για τη «δεξιά» στροφή στον πολιτικό λόγο που εκφέρουν κορυφαία στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση κ. Τσακαλώτου ήταν πως η πολιτική του κόμματος καθορίζεται από τις συλλογικές αποφάσεις. Προσέθεσε πως για να αποφευχθεί μια τέτοια προοπτική, ένας τρόπος υπάρχει, κι αυτός δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή των μελών τού ΣΥΡΙΖΑ στη λειτουργία και τη δράση του κόμματος.
Η κρίση του καπιταλισμού είναι τόσο βαθιά, που κατά την εκτίμηση του κ. Τσακαλώτου δεν αφήνει κανένα περιθώριο να υπάρξει μια σοσιαλδημοκρατική απάντηση. Δηλαδή μια απάντηση που θα προχωράει σε μια μερική αναδιανομή του πλούτου και θα περιορίζει τα πεδία κερδοφορίας του συστήματος. Αυτό το στοιχείο είναι που θα οδηγήσει σε κρίση τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, από την οποία κατά την άποψή του δεν πρόκειται να εξέλθουν. Μάλιστα, προσέθεσε, πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώξει να έχει μια πορεία ανάλογη με αυτήν τού ΠΑΣΟΚ, θα έχει την ίδια κατάληξη.
Στο μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι χωρούν όλες οι μορφές επιχειρηματικής δράσης, ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημοτικές, κρατικές, δημόσιες. Αλλά ο ίδιος έδωσε μεγάλη έμφαση στις μορφές κοινωνικής οικονομίας, διότι - όπως είπε - σε αυτές κυριαρχούν διαφορετικές αξίες από τις αξίες που προωθεί ο καπιταλισμός, δηλαδή τον ανταγωνισμό. Αποτελούν ένα διαφορετικό παράδειγμα και ανοίγουν το δρόμο για το πέρασμα σε έναν άλλο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας.