O υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου με τον Εκρέμ Ντεμιρτάς

Περί ελληνοτουρκικών και… τουρκοχιώτικων!

26/07/2012 - 14:57

Στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, και του προέδρου του Επιμελητηριακού Ομίλου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς.

Στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, και του προέδρου του Επιμελητηριακού Ομίλου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς.

Ο κ. Ντεμιρτάς παρουσίασε στο υπουργό συγκεκριμένες προτάσεις περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και υπέρβασης των υφιστάμενων εμποδίων.

Μεταξύ των άλλων πρότεινε:
- την οργάνωση κοινής συνάντησης υψηλού επιπέδου σε Αθήνα και Σμύρνη, ανάλογης με αυτήν που οργανώθηκε το 2010 στην Αθήνα μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας και με τη συμμετοχή πολυμελούς αντιπροσωπείας υπουργών από τις δύο χώρες,

- τη σύσταση και λειτουργία ανάλογης επιτροπής αποτελούμενης από βουλευτές, περιφερειάρχες, δημάρχους και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Τουρκίας,

- την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα από τουρκικές επιχειρήσεις,

- την απλοποίηση της διαδικασίας ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Χίου και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών και, τέλος,

- την εξέταση της δυνατότητας να καταστεί η Χίος σταθμός προώθησης των τουρκικών προϊόντων στην Ευρώπη, με συνδυασμένες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων ετών οι δύο χώρες δεν εκμεταλλεύτηκαν όσο θα έπρεπε τη γεωγραφία και τα κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη οικονομικών τομέων που παρουσιάζουν δυναμική, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και το διασυνοριακό εμπόριο. Οι προοπτικές αυτές, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δουλειά των επιχειρηματικών φορέων είναι να αναδεικνύουν τις ευκαιρίες και οι πολιτικοί να τις στηρίζουν.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση που διέρχεται, με ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η δημοσιονομική προσαρμογή και η απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στην προσπάθεια αυτή, σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης, η εμπειρία της Τουρκίας από το πρόσφατο πέρασμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διεθνούς εποπτείας μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την Ελλάδα, γιατί η Τουρκία με την κατάλληλη στρατηγική μπόρεσε και ξεπέρασε την κρίση μέσα σε λίγα χρόνια.

Συμφώνησε
Δήλωσε, τέλος, σύμφωνος με τις προτάσεις οργάνωσης κοινών συναντήσεων υψηλού επιπέδου για την προαγωγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ ζήτησε μέσω του Επιμελητηρίου Χίου - όπως αναφέρεται και σε Δελτίο Τύπου του τελευταίου - να του γνωστοποιηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ελλιμενισμού των τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Χίου, ώστε να ληφθούν υπόψη στην προσπάθεια που καταβάλλουν από κοινού τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Αιγαίου και Τουρισμού για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey