FOLLOW US

Πολιτική

  • Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη
Μένει μειωμένος ο Φ.Π.Α.

«Μαζεύοντας τα κομμάτια» του Υπουργείου, όπως είπε, ξεκινά το έργο του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εξήγγειλε ως δεδομένη, λόγω της αναγκαιότητας που υπάρχει, τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά.

«Μαζεύοντας τα κομμάτια» του Υπουργείου, όπως είπε, ξεκινά το έργο του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εξήγγειλε ως δεδομένη, λόγω της αναγκαιότητας που υπάρχει, τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών τού Φ.Π.Α. στα νησιά. Το θέμα της νησιωτικότητας και η ανάγκη στις παρούσες συνθήκες να προστατευθεί περαιτέρω ο νησιωτικός χώρος, ήταν ένας απ’ τους άξονες της ομιλίας του υπουργού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφιερώθηκε βεβαίως στη ναυτιλία. Ακόμη, ο Χιώτης υπουργός αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή διάσταση του θαλάσσιου τουρισμού, μίλησε για ακτοπλοΐα και δίκτυο μαρινών, ενώ επεσήμανε - έχοντας και την εμπειρία απ’ τη θητεία του ως γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - πως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα παρακολουθεί και θα έχει σαφή εικόνα όλων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που αφορούν στα νησιά.

«Σας διαβεβαιώνω ότι στον Πειραιά θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανταποκριθούμε στην κορυφαία εθνική πρόκληση, που ισχυροποιεί τη χώρα διεθνώς, αναπτύσσει την οικονομία, στηρίζει την κοινωνία και τους ξεχασμένους νησιώτες», είπε ο κ. Μουσουρούλης αναφορικά με τη ναυτιλία, προσθέτοντας πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθεί αυτή η νέα δομή-υπουργείο μετά τις «αλλοπρόσαλλες μεταβολές των τελευταίων ετών».

«Το Υπουργείο θα δημοσιεύει ετήσιο απολογισμό του έργου του, καθώς και ετήσιο ισολογισμό εσόδων - εξόδων. Από του χρόνου θα δημοσιεύει και τον προγραμματισμό του», ανέφερε σε άλλο σημείο ο υπουργός, προαναγγέλλοντας ως επείγουσα προτεραιότητα την ολοκληρωμένη μηχανοργάνωση του φορέα.

Μεταφορικό ισοδύναμο
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως θα επιδιωχθεί, στην προσπάθεια στήριξης της ακτοπλοΐας, η εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου», εξαντλώντας - όπως σημείωσε - τις δυνατότητες που παρέχει το πρωτογενές και το παράγωγο δίκαιο της Ένωσης και οι παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ακολούθως αναφέρθηκε στη λιμενική πολιτική για την ανάπτυξη, λέγοντας πως θα δοθεί προτεραιότητα στο θαλάσσιο τουρισμό με έμφαση στους τομείς της κρουαζιέρας και του yachting, στην ανάπτυξη του δικτύου των μαρινών μέσω συμβάσεων παραχώρησης, ανάλογα, της κατασκευής, λειτουργίας και εκμετάλλευσης, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με τουριστικά καταφύγια και αγκυροβόλια, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις λιμένων με αιχμή τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ.

Σε ό,τι αφορά στα νησιά, είπε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την εφαρμογή της συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας, όπως και αξιοποίηση πρωτοβουλιών που δεν έχει έως τώρα εκμεταλλευτεί ο νησιωτικός χώρος, αναφέροντας ως παράδειγμα το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

Ανασφάλεια τέλος
Η στήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας εξαρτάται και από μέτρα εξισορρόπησης που διασφαλίζουν στις νησιωτικές επιχειρήσεις ίσους όρους ανταγωνισμού, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μουσουρούλης στην ομιλία του, προαναγγέλλοντας πως θα προχωρήσει για αυτά τα θέματα σε οργανωμένη διαβούλευση, ενδοκυβερνητικά και με τους φορείς. «Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαιότητα διατήρησης του βασικού μέτρου εξισορρόπησης, που είναι οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, είναι δεδομένη, όσο αναγκαία είναι για το εθνικό ταμείο τα τουριστικά έσοδα», ανέφερε επί λέξει, τονίζοντας πως φιλοδοξεί το Υπουργείο να αποτελέσει το κομβικό εκείνο σημείο της διοίκησης που θα αναπτύξει τη θαλάσσια οικονομία των νησιών και θα εισηγείται τη νησιωτικότητα στις τομεακές πολιτικές των υπουργείων.

«Ο νησιώτης πρέπει επιτέλους να πάψει να αισθάνεται ανασφαλής. Οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Ναυτιλίας, Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα συγκροτήσουν δίκτυο συντονισμού για να δίνονται άμεσα λύσεις», ανέφερε, για να καταλήξει με το θέμα της χρηματοδότησης των δράσεων, που όπως είπε θα εξασφαλιστεί με την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, είτε των Διαρθρωτικών Ταμείων τής Ε.Ε., είτε του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, είτε και ιδιωτικών πόρων.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top