×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1

Και η οφειλόμενη απάντηση του «Ε»

Επιστολή-πρόκληση της τοπικής ηγεσίας τού ΣΥΡΙΖΑ

02/06/2012 - 18:34

Από την Πολιτική Γραμματεία Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, λάβαμε την παρακάτω επιστολή, με την οποία μάς εγκαλεί για την κριτική και τη... συμπεριφορά της εφημερίδας μας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των δραστηριοτήτων του.

Από την Πολιτική Γραμματεία Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, λάβαμε την παρακάτω επιστολή, με την οποία μάς εγκαλεί για την κριτική και τη... συμπεριφορά της εφημερίδας μας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και των δραστηριοτήτων του.

Η επιστολή τού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έχει ως εξής:

«Κύριε Διευθυντά,
Παρατηρούμε ότι τόσο στην προεκλογική περίοδο των εκλογών της 6ης Μαΐου, όσο και κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, η εφημερίδα σας επιδίδεται, είτε σε συστηματική αποσιώπηση των δραστηριοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ - Ε.Κ.Μ. και των υποψήφιων βουλευτών του, είτε σε συστηματική διαστρέβλωση των θέσεων και των απόψεών του, με τη δημοσίευση άρθρων και σχολίων σε βάρος του.

Χαρακτηριστικό είναι το φύλλο της παραμονής των εκλογών της 6ης Μαΐου, όπου μέσα σε έναν ποταμό πληρωμένων “ξένων δημοσιεύσεων” και ύμνων με περίτεχνο περιτύλιγμα για διάφορα κόμματα και υποψηφίους (μέχρι και τα… βαφτίσια της κόρης του κ. Σηφουνάκη επιστρατεύσατε…), απουσίαζε παντελώς ακόμα και η λέξη ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η αναδημοσίευση από αθηναϊκή εφημερίδα στις 19 Μαΐου ενός εμετικού άρθρου του κ. Πάσχου Μανδραβέλη, o οποίος ως αρχιερέας του εξτρεμιστικού νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, περιλούζει σε κάθε ευκαιρία το ΣΥΡΙΖΑ με κοσμητικά επίθετα, που συνηθίζουν οι πιστοί υπηρέτες των μνημονίων.

Σας αναγνωρίζουμε απολύτως το δικαίωμα, ως καλή επιχείρηση που είστε, να γεμίζετε τις σελίδες σας με πληρωμένα δημοσιεύματα (πολιτικές διαφημίσεις) όσων διαθέτουν άφθονο πολιτικό χρήμα. Είναι δικαίωμά σας να διαπλέκεστε συστηματικά με οποιαδήποτε συμφέροντα εσείς νομίζετε. Είναι δικαίωμά ας να δημοσιεύετε υβριστικά σημειώματα των διαφόρων “Πάσχων” σε βάρος τού ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε όμως το δικαίωμα να αποκλείετε το ΣΥΡΙΖΑ από το ρεπορτάζ τής κατά τα άλλα δημοκρατικής εφημερίδας σας.

Δεν πρόκειται να κάνουμε έκκληση στο μακρινό αριστερό και προοδευτικό παρελθόν διακεκριμένων στελεχών της εφημερίδας σας. Ούτε να παρακαλέσουμε για τη δημοσίευση σε περίοπτη θέση αυτής της επιστολής μας.

Διατηρούμε όμως το δικαίωμα να δημοσιοποιούμε ανοιχτά, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, τόσο κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, όσο και μετά, τις παραπάνω απόψεις μας για τη συμπεριφορά σας.

Με την ελπίδα να αποδεχθείτε την ουσία της κριτικής μας και να ισορροπήσετε την προβολή τού ΣΥΡΙΖΑ στις σελίδες της εφημερίδας σας.

Η πολιτική Γραμματεία Λέσβου του
ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο»


Και η απάντηση της διεύθυνσης του «Ε»

Ομολογούμε ότι τέτοια επιστολή-παρέμβαση, με το απειλητικό ύφος που εκπέμπει η παραπάνω, δεν μπορεί να εκπορεύεται από ένα κόμμα της Αριστεράς προς μια εφημερίδα. Φαίνεται ότι απ’ τη ζάλη της πρόσφατης εκλογικής επιτυχίας και εν αναμονή της εξουσίας, έχασαν το μέτρο και βλέπουν γύρω τους «εχθρούς» και υπονομευτές των απόψεών τους, θεωρώντας προφανώς ότι όποιος ασκεί κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και διατυπώνει διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμη και εκ διαμέτρου, είναι «υβριστής» και «εμετικός». Και προφανώς δε δικαιούται «διά να ομιλεί»! Αλλά τι φοβική προσέγγιση είναι αυτή, για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε στο προσκήνιο των εξελίξεων με πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια περίοδο που εκ των πραγμάτων διακυβεύονται πολλά για τη χώρα μας; Υπάρχει διάσταση απόψεων και πολλή ένταση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτά ως μια γενική απάντηση.

Αλλά ας σταθούμε επί της ουσίας των ισχυρισμών της επιστολής της τοπικής ηγεσίας τού ΣΥΡΙΖΑ προς το «Ε».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η παραπάνω επιστολή της Πολιτικής Γραμματείας τού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου - ή, για να ακριβολογούμε, εκείνων που κρύβονται πίσω απ’ αυτήν την υπογραφή και που είναι πλέον πασίγνωστο στους παροικούντες ότι έχουν εμμονές και απωθημένα με το «Ε» - μας θυμίζει με το ύφος της την ατάκα του Κωνσταντάρα «το νου σας, ρεμάλια», προκειμένου να μας συνετίσουν και να μας προειδοποιήσουν για ό,τι ήθελε συμβεί στο μέλλον.

Όμως, πέρα απ’ το απαράδεκτο ύφος της επιστολής και τις υποδείξεις της για το τι πρέπει να δημοσιεύουμε και τι όχι, αυτοί που υποκρύπτονται πίσω της, συνειδητά παραπληροφορούν την κοινή γνώμη και προφανώς και τους ψηφοφόρους τους, με ψευδείς ισχυρισμούς, που δεν αντέχουν στο παραμικρό την αλήθεια γιατί άλλα είναι τα υπαρκτά στοιχεία.

Ποια είναι αυτά.

Το «Ε» όχι μόνο δεν επιδίδεται σε συστηματική αποσιώπηση των δραστηριοτήτων τού ΣΥΡΙΖΑ και των υποψηφίων του, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η τοπική ηγεσία τού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως έχει καθήκον και υποχρέωση έναντι του αναγνωστικού του κοινού και της ενημέρωσης, κάλυψε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο όλες τις δραστηριότητες του εν λόγω κόμματος - όπως και όλων των άλλων κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας - παρουσιάζοντας τις συνεντεύξεις Τύπου των στελεχών του που κατά καιρούς παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα Δελτία Τύπου που μας στάλθηκαν, αλλά και τις δραστηριότητες των υποψήφιων βουλευτών που είχαμε τη δυνατότητα να πληροφορηθούμε.

Επιπλέον, επειδή κάποιοι συνειδητά ψεύδονται - και αυτό το κάνουν συστηματικά, και όπως σημειώνουν και στην παραπάνω επιστολή θα συνεχίσουν στον ίδιο ολισθηρό δρόμο, να ρίχνουν δηλαδή δηλητήριο σε βάρος τού «Ε» και των στελεχών του - θα θυμίσουμε ότι στο «Ε» φιλοξενήθηκε λίγες μέρες πριν την κάλπη, αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου τού ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, πάλι είχαμε αποκλειστική συνέντευξη του κεντρικού στελέχους τού ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, που μίλησε για την κρίση και την οικονομική πρόταση του κόμματος. Συνέντευξη, και προεκλογικά και μετεκλογικά, είχαμε και με το νεοεκλεγέντα βουλευτή Γιάννη Ζερδελή.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του στη Λέσβο επέλεξαν - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - να μην έρθουν σε καμιά επικοινωνία με το «Ε» για την προεκλογική τους καμπάνια, δε νομίζουμε ότι μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να το χρεώσει σ’ εμάς και πάντως δε θα βρει η εφημερίδα τον μπελά της γι’ αυτό. Και επειδή κάποιοι επιχειρούν να ενοχοποιήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, καταφεύγοντας σε φτηνές προσεγγίσεις περί διαπλοκής και συμφερόντων, θέλουμε να τους θυμίσουμε μόνο ότι το «Ε» είναι μια επιχείρηση που απασχολεί δεκάδες εργαζομένους και που ναι, στις εκλογές προσδοκά - και καλώς προσδοκά - να έχει πρόσθετα έσοδα απ’ τις υπηρεσίες που παρέχει στους υποψηφίους και τα κόμματα για την προβολή των θέσεών τους.

Δεν κατανοούμε, λοιπόν, την έπαρση μικρομεγαλισμού που εκπέμπουν οι συντάκτες της επιστολής και πάντως δεν προτιθέμεθα να «συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις» της, γιατί είμαστε της άποψης - και το έχουμε αποδείξει στη μακρόχρονη διαδρομή μας - ότι στο «Ε» έχουν θέση όλες οι απόψεις που διατυπώνονται με επιχειρήματα και θέσεις, ακόμη κι αν είναι διαμετρικά αντίθετες και μπορούν να χαρακτηριστούν «ακραίες».

Δεν είμαστε της άποψης ότι είναι υβριστικό ό,τι ενοχλεί τον αντίπαλο, όποιος κι αν είναι αυτός, και πάντως δείχνει αδυναμία να επαναλαμβάνεται - έστω και σε νέα... κοπή - η λογική που κατάφερε να επιβάλει το Κ.Κ.Ε. όλα αυτά τα χρόνια, ότι όποιος ασκούσε κριτική στις θέσεις του, λογιζόταν αντικομμουνιστής.

Με την ελπίδα ότι η αλαζονεία και η έπαρση δεν έχουν θέση σ’ ένα κόμμα που διεκδικεί την ψήφο των συμπολιτών μας και την εξουσία της χώρας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επικρατήσουν οι απόψεις της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, και όχι οι διχαστικές φωνές.

ΥΓ. Το «Ε», ως μέσο ενημέρωσης, κρίνεται καθημερινά απ’ τους αναγνώστες και την κοινή γνώμη, στους οποίους και δίνει τις «εξετάσεις» του, ως μια έγκυρη και πλουραλιστική εφημερίδα.

Παρά το δηλητήριο που κάποια απ’ τα στελέχη τού ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν - και απ’ ό,τι λένε θα συνεχίσουν και στο μέλλον - να ρίχνουν, κολλημένοι στις εμμονές, στην εμπάθεια και τα απωθημένα τους, οι σχέσεις της εφημερίδας και με τον κόσμο τού ΣΥΡΙΖΑ είναι άρρηκτα δεμένες και δεν προτιθέμεθα να παίξουμε μ’ αυτές. Σ’ αυτό τον κόσμο «απολογούμαστε» και με την παραπάνω απάντησή μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey