Το ΠΑΣΟΚ «πλήρωσε» και για τα άλυτα καυτά προβλήματα του νησιού

Άνοδος της Αριστεράς στη Λήμνο και πτώση του δικομματισμού

08/05/2012 - 14:11

Τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της Λήμνου, όπως το ακτοπλοϊκό, η διοικητική αποδυνάμωση του Νοσοκομείου και η αποψίλωση νευραλγικών υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας και της Διοίκησης, μαζί με το γενικό σκηνικό που καταγράφηκε πανελλαδικώς, δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νησιού μετεκλογικό σκηνικό.

Τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της Λήμνου, όπως το ακτοπλοϊκό, η διοικητική αποδυνάμωση του Νοσοκομείου και η αποψίλωση νευραλγικών υπηρεσιών στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας και της Διοίκησης, μαζί με το γενικό σκηνικό που καταγράφηκε πανελλαδικώς, δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νησιού μετεκλογικό σκηνικό, με την Αριστερά να καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο Νομού, αλλά και τη Ν.Δ. σε χαμηλά ποσοστά. Η επόμενη μέρα δε μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες στο νησί.

Η «ελεύθερη πτώση» των ποσοστών τού ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη σημαντική πτώση των ποσοστών τής Ν.Δ., που ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει στη Λήμνο τα μεγαλύτερα ποσοστά στο Νομό, δείχνουν σύμφωνα με εκπροσώπους των κομμάτων την αγανάκτηση των κατοίκων του νησιού απέναντι στην αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων τους.

Το ίδιο σκηνικό καταγράφεται και στον Άι-Στράτη, όπου ο πολυήμερος αποκλεισμός του, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην έκτη θέση και τη Ν.Δ. στη δεύτερη, με χαμηλά όμως ποσοστά.

Άνοδος και πτώση
Στη Δημοτική Ενότητα της Μύρινας, πρώτη ήρθε η Ν.Δ., με δεύτερο το ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το Κ.Κ.Ε. και τέταρτο το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στη Δημοτική Ενότητα Μούδρου, στο 18% (εκεί όπου στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις συγκέντρωνε πολύ υψηλά ποσοστά, που έφταναν και το 60%), κυρίως λόγω της υποψηφιότητας του Κώστα Αδαμίδη με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Από τους χαμένους των προχθεσινών εκλογών ο Νίκος Σηφουνάκης, που αν και παραδοσιακά συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό σταυρών στο νησί, σ’ αυτές τις εκλογές απώλεσε το σημαντικότερο μέρος της δύναμής του.

Για τη μεγάλη πτώση των ποσοστών, που σε ορισμένες δημοτικές ενότητες, όπως αυτή του Μούδρου, έφτασαν και το 40%, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, δηλώνει στο «Ε»: «Πέρα από το γενικότερο κλίμα στη Λήμνο, υπήρχαν πολλά ανοικτά μέτωπα, μεγάλα προβλήματα που οδήγησαν σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Η μη λύση των καυτών προβλημάτων καταγράφηκε στην κάλπη με τον πιο επώδυνο τρόπο για το ΠΑΣΟΚ.»

Η παρουσία Αδαμίδη
Όμως και η παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου και πρώην δημάρχου Μούδρου, Κώστα Αδαμίδη, έδωσε μεγάλο ποσοστό για τη Δημοκρατική Αριστερά στη Δημοτική Ενότητα Μούδρου, που έφτασε το 15,2%, ενώ ο κ. Αδαμίδης ήρθε πρώτος σε ψήφους στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ξεπερνώντας τους 1.060 σταυρούς. Ο κ. Αδαμίδης, σχολιάζοντας στο «Ε» το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε: «Όπως ανέφερα και προεκλογικά, το στάδιο της μεταπολίτευσης έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, περνάμε σε μια νέα εποχή, όπου μέσα από ζυμώσεις και άλλες πολιτικές θα πρέπει να προκύψει το σκηνικό για τη νέα εποχή που ήδη ξεκίνησε. Δε χρειάζεται ούτε φόβος ούτε μεμψιμοιρία. Ας αποφασίσουμε ο καθένας στον τομέα του να γίνει σωστότερος και το πολιτικό σύστημα να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Έλληνες. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους κατοίκους του Νομού που με στήριξαν με την ψήφο τους, και θα συνεχίσω να υπηρετώ με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του τόπου μας.»

Ο Κώστας Αδαμίδης και η Μόλλη Μαχαίρα. Αποδείχθηκαν «σκληρές» λημνιές υποψηφιότητες

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία της υποψήφιας από τη Λήμνο με τη Ν.Δ., Μόλλης Μαχαίρα, που πήρε 1.000 περίπου σταυρούς και κατάφερε να φέρει πρωτιά στις τρεις από τις τέσσερις δημοτικές ενότητες, ενώ και ο βουλευτής πλέον Παύλος Βογιατζής αποκόμισε έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό σταυρών από το νησί, με μεγαλύτερα ποσοστά στις Δημοτικές Ενότητες Ατσικής και Μούδρου.

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή και του υποψηφίου με το ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κότσαλη, με 935 σταυρούς, αλλά και του Φώτη Πινάκου από το Κ.Κ.Ε., με 875 σταυρούς, στο 97,7% των καταμετρημένων εκλογικών τμημάτων του Νομού.

Συγχαρητήρια Χατζηδιαμαντή
Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους νεοεκλεγέντες βουλευτές του Νομού, εκφράζοντάς τους τα θερμά του συγχαρητήρια για την εκλογή τους και τονίζοντας ότι «η ευθύνη είναι μεγάλη και “οι καιροί ου μενετοί”. Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από καθαρές και δυναμικές απόψεις και θέσεις στα μεγάλα τους προβλήματα. Η χώρα μας αναζητά την αναπτυξιακή της διέξοδο από την ύφεση και την ανεργία, την εθνική της αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη ως απάντηση στη μνημονιακή λαίλαπα των αγορών. Καλό κουράγιο και καλή δύναμη.».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώην Δήμο Νέας Κούταλης, η Χρυσή Αυγή ήρθε τέταρτο κόμμα με ποσοστό 9,51%, μπροστά από το Κ.Κ.Ε., τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Κυρίως, όπως ανέφεραν πολιτικά πρόσωπα, αυτό οφείλεται σε ψήφους από το στρατόπεδο που υπάρχει στην περιοχή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey