Σύμφωνα με τους «παρωχημένους» εκλογικούς καταλόγους της περιφέρειας Λέσβου, 46.698 εκλογείς είναι άνω των 70 ετών!

Εδώ ψηφίζουν… Μαθουσάλες

05/05/2012 - 15:25

Σε ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση, και για όσο ακόμη δεν επικαιροποιούνται οι εκλογικοί κατάλογοι σε επίπεδο Νομού με τη διαγραφή των πεθαμένων, θα φαίνεται πως στα νησιά κατοικούν…

Σε ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση, και για όσο ακόμη δεν επικαιροποιούνται οι εκλογικοί κατάλογοι σε επίπεδο Νομού με τη διαγραφή των πεθαμένων, θα φαίνεται πως στα νησιά κατοικούν… Μαθουσάλες. Οι οποίοι αρνούνται να ψηφίσουν - και πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, από εκεί που βρίσκονται -, διαμορφώνοντας τεράστια τα ποσοστά αποχής απ’ τις εκλογές. Τα στατιστικά στοιχεία για τους εκλογικούς καταλόγους που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, έρχονται με τον καλύτερο τρόπο να επιβεβαιώσουν την άποψη που εδώ και χρόνια διατυπώνει το «Ε», ότι δε διαγράφονται όσοι έχουν αποδημήσει στον άλλο κόσμο. Πώς αλλιώς το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα ήταν υπερήλικες;

Στις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας 20ετίας, ο αριθμός των ψηφισάντων σε επίπεδο Νομού Λέσβου κυμάνθηκε μεταξύ 60.000 και 80.000 εκλογέων. Ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια, εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι εγγεγραμμένοι στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου (περιλαμβάνει και τα τρία νησιά). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ο Νομός Λέσβου ως πρωταθλητής της αποχής.

Χωρίς επικαιροποίηση
Φέτος, το Υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε για τους εκλογικούς καταλόγους, για τους νέους ψηφοφόρους, αλλά και για τους ετεροδημότες που θα ψηφίσουν τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου αλλά σε εκλογικά κέντρα εκτός νομού (Πίνακας 1), δημοσιοποίησε και στατιστικά στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή του εκλογικού σώματος. Η ανάλυση των στοιχείων αυτών δείχνει πως είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αρκετές χιλιάδες εκλογείς εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους παρ’ ότι δεν είναι εν ζωή.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κανείς αν παρατηρήσει πως στην κατανομή των εκλογέων ανά εξαετία (Πίνακας 2), ο μεγαλύτερος αριθμός μετά βίας αγγίζει τις 11.000 (10.819 στην κατηγορία 60 - 65 χρονών). Οπότε, αναλογικά, στην καλύτερη περίπτωση για τις επόμενες μετά τα 71 χρόνια εξαετίες (71 - 76, 77 - 82 και 83 - 88), ακόμη και αν όλοι οι κάτοικοι του Νομού έχουν ξεπεράσει τα προσδοκώμενα όρια ηλικίας, ανά φύλο, δεν αριθμούν τις 46.698 εκλογείς που εμφανίζονται στα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Αν αυτή η κατηγορία εκλογέων ξεπερνά τις 30.000, θα πρέπει να μιλάμε για νησιά υπεραιωνόβιων, που χρήζουν ειδικής κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής μελέτης.

Σημειώνουμε πως μέχρι και την ηλικία των 70 ετών, το άθροισμα των εκλογέων του Νομού Λέσβου φτάνει τις 85.000, νούμερο απόλυτα λογικό για τη μαζικότητα των εκλογών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey