Παρουσίαση χθες των υποψήφιων βουλευτών Λέσβου - Λήμνου της Δημοκρατικής Αριστεράς

Χωρίς περιθώρια συνεργασίας με Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

11/04/2012 - 16:32

Αναλογική κατανομή των οικονομικών βαρών που προκύπτουν από τη νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο 2, θέτει ως στόχο η Δημοκρατική Αριστερά. Παράλληλα, θεωρεί ότι είναι αδύνατη σε αυτήν τη φάση η συνεργασία με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σε ένα κυβερνητικό σχήμα, διότι είναι βέβαιη ότι θα εφαρμοστούν και πάλι οι γνωστές αποτυχημένες πολιτικές που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.

Αναλογική κατανομή των οικονομικών βαρών που προκύπτουν από τη νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο 2, θέτει ως στόχο η Δημοκρατική Αριστερά. Παράλληλα, θεωρεί ότι είναι αδύνατη σε αυτήν τη φάση η συνεργασία με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σε ένα κυβερνητικό σχήμα, διότι είναι βέβαιη ότι θα εφαρμοστούν και πάλι οι γνωστές αποτυχημένες πολιτικές που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. Όμως, ούτε τη δυνατότητα συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους θεωρεί εφικτή σε αυτήν τη φάση, όπως εξήγησε ο γραμματέας της Δημοκρατικής Αριστεράς Λέσβου, Στρατής Ψάλτου, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Κατά την άποψη του κόμματος, στο Νομό μας, αν και έγιναν αρκετά έργα την τελευταία 25ετία, συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία, όπως δείχνουν τα πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία των τριών νησιών μας.

Οι βασικοί παραγωγικοί κλάδοι των νησιών μας, γεωργία, κτηνοτροφία, τρόφιμα-ποτά και τουρισμός, αντιμετωπίζουν μια μείωση της ζήτησης των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγουν, αλλά και των τιμών που καταφέρνουν να αποσπάσουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται προβλήματα σε επιχειρήσεις, σε εργαζομένους και αγρότες.

Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος, όπως είναι οι μεταφορές, η υγεία, η παιδεία, η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι πολιτιστικές υπηρεσίες, βρίσκονται σε διάλυση. Παρά τα ποσά που επενδύθηκαν σ’ αυτές και εξ αιτίας της αυξημένης απασχόλησης που προέκυψε ως αποτέλεσμα του πελατειακού κράτους, είχαν υψηλό κόστος λειτουργίας και χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Προτάσεις
Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης στα νησιά μας απαιτούνται:

- Ισχυροί θεσμοί, που να λειτουργούν αποκλειστικά με στόχο το δημόσιο συμφέρον.
- Μακροχρόνια στρατηγική, που να ξεπερνά τους εκλογικούς σχεδιασμούς, τα κόμματα και τα πρόσωπα, βασισμένη σε ειδική ευρωπαϊκή και εθνική νησιωτική πολιτική.
- Καθημερινή ουσιαστική στήριξη, με κατάλληλα εκπαιδευμένους επιχειρηματίες, εργαζομένους και αγρότες, για να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί από τους κατάλληλους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς.
- Η υγεία, η παιδεία και οι μεταφορές θα πρέπει να λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
- Πολιτιστική δημιουργία ως στοιχείο της ποιότητας ζωής, αλλά και μιας διαφορετικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Λέσβου, έγινε η παρουσίαση των τεσσάρων από τους πέντε υποψηφίους του συνδυασμού. Η πέμπτη υποψηφιότητα θα ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Ειδικότερα οι υποψήφιοι είναι:

- Ο Κώστας Αδαμίτης από το Κοντοπούλι της Λήμνου, που έχει διατελέσει δήμαρχος Μούδρου από το 1999 έως το 2010 και σήμερα είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου.

- Ο Δημήτρης Βελούτσος από το Πλωμάρι της Λέσβου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει μεγάλη προϋπηρεσία στο χώρο της αυτοδιοίκησης, καθώς έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Πλωμαρίου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλωμαρίου, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, πρόεδρος της 5ης Εδαφικής Περιφέρειας Λέσβου και αντιδήμαρχος του Δήμου Πλωμαρίου.

Επίσης μεγάλη είναι η προσφορά στους τομείς της εθελοντικής αιμοδοσίας και της εθελοντικής πυροπροστασίας.

- Η Κλεονίκη Λογγίου είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας τού ΤΕΙ Πατρών, με ειδικότητα στον Τουρισμό. Εργάστηκε στο «Επίκεντρο» του Επιμελητηρίου Λέσβου για την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος των γυναικών, οργάνωσε και πραγματοποίησε εντός και εκτός νησιού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εκθέσεις προώθησης των τοπικών προϊόντων του Νομού. Επίσης εργάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αγγειοπλαστών - Κεραμιστών Λέσβου και συνεργάστηκε με το Δήμο Μανταμάδου για την προβολή της Έκθεσης Κεραμικής.

- Ο Γιάννης Σπιλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε οικονομικά αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Το διάστημα 1987 έως 1990 εργάστηκε στο Υπουργείο Αιγαίου ως ειδικός στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Από το 1990 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος και ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey