
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι προτάσεις που τέθηκαν από την Δημιουργική Ενότητα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Ενιαία αυτοδιοικητική στάση στο ζήτημα της Βάστριας ζητά ο επικεφαλής της Δημιουργικής Ενότητας Δυτικής Λέσβου, Απόστολος Αλατζάς επισημαίνοντας ότι η Δημοτική Αρχή του Ταξιάρχη Βέρρου πρέπει να δημιουργήσει κοινό μέτωπο με εκείνο που «καλλιέργησαν» ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας επιστρατεύοντας δικηγόρο και προσφεύγοντας στην δικαιοσύνη.
Το δελτίο Τύπου που κοινοποιεί ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου γίνεται με αφορμή την συνεδρίαση της 20ης Ιανουαρίου 2025 όπου σχετικό θέμα περιελαμβανόταν στην λίστα της ημερήσιας διάταξης.
Η δομή όπως επισημαίνεται εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον Τουρισμό της Λέσβου συνολικά και κατ’ επέκταση και στην Δυτική Λέσβο που ως προς αυτό το οικονομικό σκέλος διατηρεί την μερίδα του λέοντος.
Ειδικότερα στο δελτίο Τύπου αναφέρεται:
«Κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της 20/01/2025, συζητήθηκε η απόφαση σχετικά με την δομή της Βάστριας, για την οποία αιτήθηκε η παράταξη μας να τεθεί προς διαβούλευση.
Κατόπιν διαλόγου, η παράταξη μας, έθεσε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τις παρακάτω προτάσεις:
Α) Να καταστεί σαφές ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι αντίθετο με τη λειτουργία της υπερδομής 5000+1, στην τοποθεσία της Βάστριας, παρόλο που δεν εντάσσεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας, καθώς πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο νησί μας, ιδιαίτερα στο κομμάτι της Τουριστικής δραστηριότητας από την οποία ο Δήμος μας αποκομίζει σημαντικά οφέλη.
Β) Επειδή η έκταση των 1800+ μέτρων δρόμου προς την Βάστρια, ανήκει στα όρια του Δήμου μας, υπάρχει έννομο συμφέρον που επιτρέπει την ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου, έτσι ώστε να κινηθούμε κατά της κίνησης αυτής, όπως ακριβώς έπραξε η Περιφέρεια ΒΑ και ο Δήμος Μυτιλήνης, για να υπάρξει ενιαία αυτοδιοικητική στάση.
Γ) Να πάρουμε την πρωτοβουλία και να ζητήσουμε να δημιουργηθεί Αυτοδιοικητική επιτροπή στο νησί μας, από τους δύο Δήμους και την Περιφέρεια, για θέματα που επαφίενται στο μεταναστευτικό.
Η Δημοτική αρχή Βέρρου εμμένει στην απόφαση του 2020 και στο «Καμία νέα δομή», λες και δεν έχουμε εξελίξεις από τότε, τόσο στην γενικότερη πολιτική, όσο και στην δημιουργία της Βάστριας , η οποία είναι κατά 90% έτοιμη. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η αλλαγή στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου από την 1/1/2024.
Ως παράταξη "Δημιουργική Ενότητα " θεωρούμε:
1) Ότι η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» έχει επιτύχει στη Λέσβο. Άλλωστε για αυτό και δημιουργήθηκε η Βάστρια και αν το συγκρίνουμε με την γειτονική Χίο, εκεί δεν κατάφεραν κάτι τέτοιο, παρόλο που είχε υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.
2) Ότι είναι Αυτοδιοικητική κατάντια η αποδοχή της σύνδεσης των έργων πού δικαιούνται οι πολίτες του νησιού μας με τα αντισταθμίστηκα από το ταμείο αλληλεγγύης / μεταναστευτικό. Το τίμημα είναι πολύ βαρύ.
3) Ότι είναι θεμιτό να έχει κανείς προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά η άποψη του κ. Βέρρου στο δημοτικό συμβούλιο, ότι δεν πιστεύει πως δόθηκαν 100.000.000 ευρώ για τη Βάστρια και δεν θα λειτουργήσει, ούτε θα κάνει ενέργειες που μπορεί να του καταλογίσουν τα 100.000.000 ευρώ που ξοδεύτηκαν για την Βάστρια.
Άποψη μας είναι ότι η Αυτοδιοίκηση έχει ρόλο που ξεφεύγει από απλή διαχείριση και βέβαια δεν υποτάσσεται σε Κομματικά θέλω, όταν μάλιστα αυτά έχουν πολύ βαρύ τίμημα.
Πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε ένα τόπο, χωρίς να το θέλουν οι τοπικές κοινωνίες. Επίσης πιστεύουμε στο AΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ της αυτοδιοίκησης».