Ο διεθνούς φήμης γλύπτης και αρχιτέκτονας Κώστας Βαρώτσος, παρέδωσε χθες στον Δήμο την τροποποιημένη μελέτη για την αναμόρφωση της πλατείας - σύμβολο της πόλης

Προχωρά η μελέτη για την πλατεία Σαπφούς

03/08/2017 - 16:17

 

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε χθες ξανά, ο παγκοσμίου φήμης γλύπτης - αρχιτέκτονας και καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Κώστας Βαρώτσος, επαναφέροντας την (επικαιροποιημένη) μελέτη του, για την αναμόρφωση της πλατείας Σαπφούς. Ο κ. Βαρώτσος και οι συνεργάτες του, ουσιαστικά παρουσίασαν τη μελέτη, έτσι όπως τη διαμόρφωσαν βάσει των τροποποιήσεων που υπέδειξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου κατά την πρώτη παρουσίαση του πονήματος, τον περασμένο Μάρτη. Με την πρόοδο της εργασίας να προκαλεί τα χαμόγελα των μελών της δημοτικής αρχής, που ευελπιστούν μέσα στο 2017 να έχουν έτοιμο τον μπούσουλα που θα οδηγήσει στη νέα εποχή της πλατείας - σύμβολο για την πόλη και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης.

Πριν καταγραφεί η πρόοδος… εργασιών στην υλοποίηση της επίμαχης μελέτης για την πλατεία Σαπφούς, θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η προοπτική αυτή άνοιξε τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. Μέσω του οποίου η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την προκυμαία έως και τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης. Για το πιο χαρακτηριστικό σημείο της προκυμαίας, την πλατεία Σαπφούς, είχε εκδηλώσει από πέρυσι ενδιαφέρον να συμβάλλει ο κ. Βαρώτσος. Αναλαμβάνοντας πριν λίγους μήνες την πρωτοβουλία στο πλαίσιο μία καλής σχέσης που ανέπτυξε με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, να δώσει στον Δήμο μία αρχιτεκτονική μελέτη, προκειμένου να μεταμορφωθεί η πλατεία και να αποκτήσει την όψη που αξίζει να έχει η «βιτρίνα» ουσιαστικά, ενός ολόκληρου νησιού.

 

Νέες παρατηρήσεις

Η μελέτη αυτή λοιπόν, χθες το μεσημέρι παραδόθηκε στη δημοτική αρχή επικαιροποιημένη παρουσία και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Κώστα Κατσαρού, έχοντας ενσωματώσει όλες τις παρατηρήσεις (τροποποιήσεις) που είχαν υποδειχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία και μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου. Και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η πρόοδος ήταν σημαντική, αν και προέκυψαν και νέες παρατηρήσεις, οι οποίες θα καθυστερήσουν για λίγο ακόμα την ολοκλήρωση της μελέτης.

 

Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, στόχος της δημοτικής αρχής είναι να έχει έτοιμη τη μελέτη μέσα στο 2017 για την πλατεία, προκειμένου να είναι σε θέση να «χτυπήσει» τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (διεκδικεί περί τα 12 εκ. ευρώ) για να δώσει σάρκα και οστά στο εγχείρημα αναμόρφωσης της προκυμαίας και του ιστορικού κέντρου. Έχοντας παράλληλα προχωρήσει σημαντικά και τις μελέτες που αφορούν στην αναμόρφωση της περιοχής Τσάμακια, ως και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Με τις πληροφορίες από αυτό το μέτωπο, να λένε πως οι μελέτες αυτές σύντομα θα είναι σε θέση να πάνε στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στο Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων, για να λάβουν τη σχετική έγκριση. Και να μπουν και αυτές στη φαρέτρα του Δήμου, που διεκδικεί χρήματα για να υλοποιήσει το όραμα της ανάπλασης της προκυμαίας, ως τα Τσαμάκια και το Κάτω Κάστρο.

 

 

Μία γεύση από τη μελέτη στην «Σαπφούς»

Βάσει τώρα της εικόνας που υπάρχει από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για τη μελέτη στην πλατεία Σαπφούς, ο Κώστας Βαρώτσος, μπορεί να πει κάποιος πως δημιουργεί προσδοκίες για κάτι σύγχρονο, που όμως θα πατά επάνω σε αυτό που είναι ζητούμενο (χωρίς μεγάλη επιτυχία) διαχρονικά: να σέβεται και να ταιριάζει κατ’ επέκταση με την αρχιτεκτονική της πόλης, έτσι όπως την ορίζουν τα παλαιά κτήρια της προκυμαίας. Παράλληλα η μελέτη δείχνει να λαμβάνει υπόψη και την λειτουργικότητα που πρέπει να έχει η πλατεία για να εξυπηρετεί ιδανικά και την αναψυχή και τα παρακείμενα καταστήματα καθώς και την… κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι δύο πιο χαρακτηριστικές προτάσεις της μελέτης ωστόσο, είναι η εγκατάσταση ενός μεγάλου σε μέγεθος, γλυπτού δικής του προφανώς έμπνευσης, που θα βρίσκεται κοντά στην προβλήτα, αλλά και την μετακίνηση του αγάλματος της Σαπφούς σε ένα πιο επίκαιρο και εμφανές σημείο εντός της πλατείας.

Από εκεί και έπειτα, το σχέδιο περιλαμβάνει χρωματισμό του δαπέδου της πλατείας με χρώματα που θα συνάδουν με εκείνα των όψεων των παλαιών κτηρίων της προκυμαίας, δίνοντας έναν άλλο τόνο συνολικά στην μουντή σήμερα εκδοχή της. Ακόμη χαράζει την επέκτασή της προς εκείνη της παρακείμενης πλατείας του μνημείου «Ριμινιτών», που σημαίνει την υπερκάλυψη του σημερινού δρόμου που οδηγεί από την προκυμαία στην οδό Αρχιπελάγους και Σάμου, κοινώς μέσα στο ιστορικό κέντρο. Η είσοδος για το ιστορικό κέντρο, σύμφωνα με την πρόταση, θα προβλέπεται (με αντίστροφη ροή) αποκλειστικά από το δρομάκι που επιστρέφει σήμερα τα οχήματα στην προκυμαία, μπροστά από το χαρακτηριστικό περίπτερο στην πλατεία «Ριμινιτών».

Στα σχέδια του Κώστα Βαρώτσου όμως, είναι και η σύνδεση της πλατείας με τα παρακείμενα καταστήματα, με πρόβλεψη μάλιστα μέχρι και για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, έτσι όπως το συναντά κανείς σε πολλές πλατείες σε όλη τη χώρα. Ενώ πρόβλεψη έχουν τα σχέδια και για την αναγκαστική υφιστάμενη «ανορθογραφία» που υπάρχει επάνω στη σημερινή πλατεία, «σβήνοντας» την παρουσία του αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΛ. Με μία επένδυση γύρω από αυτό με γυαλί, που θα αντανακλά το είδωλο της πλατείας. Χωρίς να διευκρινίζεται επί του παρόντος το τι θα γίνει με την παγκόσμια πρωτοτυπία της Λέσβου, να διαθέτει πλατεία που την διασχίζουν κάθετα οχήματα και δη ταξί, η μελέτη προβλέπει παιδική χαρά, παγκάκια που θα βλέπουν προς τη θάλασσα, αλλά και δέντρα που θα «μειώνουν» το σημερινό απέραντο τσιμέντο της πλατείας μας. Ενώ η μελέτη έχει πρόβλεψη και για ένα ακόμη αξεπέραστο ως σήμερα πρόβλημα, που αφορά στους κάδους απορριμμάτων. Οι οποίοι θα είναι υπόγειοι…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey