Το εμπεριστατωμένο αίτημα Βέρρου σε Πέτσα, Καραγιάννη Σταυριανουδάκη και Τριαντόπουλο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος Φωτογραφία Αρχείου: Ελένη Γαλάνη

1.020.000 ευρώ ζητά ο Δήμος Δυτικής Λέσβου για τις ζημιές στον Πολιχνίτο

03/08/2022 - 19:00 Ενημερώθηκε 05/08/2022 - 12:34

Αίτημα χρηματοδότησης του Δήμου Δυτικής Λέσβου ποσού 1.020.000,00 € έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάσταση ζημιών υποδομών, για την κάλυψη εξόδων σίτισης, στέγασης κ.λ.π στην Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου του Δήμου Δυτικής Λέσβου λόγω της πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου 2022 υπέβαλλε με έγγραφό του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρο στους Στέλιο Πέτσα Ι Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Γιώργο Καραγιάννη Ι Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών & Μιχάλη Σταυριανουδάκη Ι Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών. Το αίτημα κοινοποιείται στον Χρήστο Τριαντόπουλο Ι Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, ο οποίος είχε επισκεφτεί την Λέσβο κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Στο αίτημα επισυνάπτεται και φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπώνονται οι ζημιές που έγιναν.

«Με το παρόν έγγραφό μας, ζητάμε την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Δυτικής Λέσβου με το ποσό των 1.020.000,00 €, για την οικονομική στήριξη της αποκατάστασης των ζημιών υποδομών, για την κάλυψη των εξόδων σίτισης, στέγασης κ.λ.π  που προκάλεσε η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2022 στην  Δημοτική Ενότητα Πολυχνίτου του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Καταστράφηκαν περίπου 22.000 στρέμματα σε τρεις οικισμούς του Δήμου μας (Βατερά, Βρίσα, Σταυρός). Ήδη ο Δήμος μας προχωρά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην αποκατάσταση των ζημιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις παρακάτω ενότητες παρεμβάσεων για τις οποίες υπάρχει ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό. Παρακάτω σας γνωρίζουμε το κόστος που θα απαιτηθεί.  Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης»  προλογίζει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, κατά το αίτημά του.

Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου Ι Συνολικό εκτιμώμενο κόστος:  1.020.000€

ΕΝΟΤΗΤΑ α): Μίσθωση μηχανημάτων

1) Καθαρισμός παραλίας Βατερών Ι Εκτιμώμενο κόστος: 60.000,00€

Στην παραλία των Βατερών μήκους 7χλμ. απαιτείται απομάκρυνση καμένων δένδρων και θάμνων, καμένου εξοπλισμού της παραλίας, αποκατάσταση της διαμόρφωσης της παραλίας εξαιτίας της αλλοίωσης της από την κίνηση πυροσβεστικών οχημάτων  κ.λ.π.

2) Καθαρισμός δημοτικών οδών Ι Εκτιμώμενο κόστος: 60.000,00€

Κατά μήκος των δημοτικών οδών υπάρχουν καμένα κλαδιά από δένδρα που υπήρχαν εντός ιδιωτικών αύλειων χώρων κατοικιών και γενικά προϊόντα καύσης που προήλθαν από την πυρκαγιά.

3) Αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας Ι Εκτιμώμενο κόστος: 100.000,00€

Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη χρήση των αγροτικών δρόμων από πυροσβεστικά οχήματα καθώς και από χωματουργικά μηχανήματα (ερπυστριοφόρα και λαστιχοφόρα) η οποία προκάλεσε σημαντικές φθορές στην οδοστρωσία τους καθιστώντας τους δύσκολα προσβάσιμους για οχήματα αγροτών.

ΕΝΟΤΗΤΑ β) Προμήθεια και τοποθέτηση ιστών φωτισμού στην παραλία Βατερών  (Εργασίες αποκατάστασης Υπόγειου Δικτύου)  Ι Εκτιμώμενο κόστος: 200.000,00€

Στην παραλία των Βατερών κάηκαν οι ιστοί του δημοτικού δικτύου φωτισμού καθώς και πίνακες ελέγχου (pillars) αυτού. Απαιτούνται γενικότερες επεμβάσεις αποκατάστασης του υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού του παραλιακού μετώπου του οικισμού.

ΕΝΟΤΗΤΑ γ): Ενίσχυση των ανταποδοτικών για πληρωμή καυσίμων, ανταλλακτικών αυτοκινήτων, υπερωριών εργατών κ.λ.π Ι Εκτιμώμενο κόστος: 150.000,00€

ΕΝΟΤΗΤΑ δ): Προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών σε καμένες κολώνες Δ.Ε.Η και επιτοίχιων Ι Εκτιμώμενο κόστος: 50.000,00€

Στην παραλία των Βατερών κάηκαν τα φωτιστικά που ήταν τοποθετημένα στις κολώνες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η καθώς και επιτοίχια φωτιστικά που ήταν τοποθετημένα σε κτίρια εντός του οικισμού.

ΕΝΟΤΗΤΑ ε): Προμήθεια κάδων απορριμμάτων σε αντικατάσταση των καμένων Ι Εκτιμώμενο κόστος: 100.000,00€

Στον οικισμό των Βατερών, στις περιαστικές ζώνες των οικισμών Βρίσας και Σταυρού καθώς και σε οικιστικές συγκεντρώσεις της Δημοτικής Ενότητας, κάηκαν κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης οι οποίοι θα πρέπει να αντικατασταθούν.

ΕΝΟΤΗΤΑ  στ): Προμήθεια ξύλινων πάγκων, πινακίδων σήμανσης, μπαρών ασφαλείας και εξοπλισμού παραλίας Ι Εκτιμώμενο κόστος: 50.000,00€

Στον οικισμό των Βατερών καταστράφηκε σημαντικό μέρος του εξοπλισμού της παραλίας. Ο εξοπλισμός είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί δεδομένου ότι η παραλία είναι βραβευμένη με το διεθνές βραβείο ποιότητας  «Γαλάζια Σημαία» και αποτελεί σημαντικό στοιχείο του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Επίσης, στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από την πυρκαγιά πινακίδες σήμανσης, ξύλινοι πάγκοι (παγκάκια) και μπάρες ασφαλείας.

ΕΝΟΤΗΤΑ ζ): Μίσθωση λεωφορείων για μεταφορά πολιτών Ι Εκτιμώμενο κόστος: 10.000,00€

Κατόπιν εισηγήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αποφάσεων του Δημάρχου απαιτήθηκε η εκκένωση των οικισμών Βατερά, Βρίσα και Σταυρός ( τρεις φορές). Για την μεταφορά των πολιτών σε ασφαλή μέρη απαιτήθηκε η μίσθωση ιδιωτικών λεωφορείων.

ΕΝΟΤΗΤΑ  η): Σίτιση πολιτών οικισμών Βρίσας, Βατερών και Σταυρού μετά την εκκένωση τους Ι Εκτιμώμενο κόστος: 20.000,00€

Κατά την διάρκεια της παραμονής των πολιτών εκτός του τόπου κατοικίας τους ήταν απαραίτητη η σίτισή τους. Η κάλυψη των αναγκών σίτισης υλοποιήθηκε κατόπιν αγοράς τροφίμων-αγαθών από ιδιώτες.

ΕΝΟΤΗΤΑ θ): Στέγαση - διαμονή πολιτών των υπό εκκένωση οικισμών Βρίσας, Βατερών και Σταυρού Ι Εκτιμώμενο κόστος: 50.000€

Η εκκένωση των οικισμών διήρκησε κατά περίπτωση ακόμη και 48 ώρες. Η κάλυψη της διαμονής-στέγασης των πολιτών των υπό εκκένωση οικισμών πραγματοποιήθηκε μισθώνοντας προσωρινά ιδιωτικά καταλύματα. Υπήρξε εκκένωση των οικισμών τρείς φορές.

ΕΝΟΤΗΤΑ ι): Μίσθωση ιδιωτικών βυτιοφόρων οχημάτων για υποβοήθηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς Ι Εκτιμώμενο κόστος: 20.000,00€

Κατά της κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν απαραίτητο να υποβοηθηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό. Για τον λόγο αυτό, πέραν των βυτιοφόρων που διέθεσε ο Δήμος μας, μισθώθηκαν και  ιδιωτικά βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού.

ΕΝΟΤΗΤΑ ια): Προμήθεια υλικών οδοστρωσίας (άμμος, χαλίκι κ.λ.π.) για διάστρωση οδών - αντιπυρικών ζωνών Ι Εκτιμώμενο κόστος: 60.000,00€

Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς ήταν απαραίτητο να διαστρωθούν απροσπέλαστες αγροτικές οδοί με υλικά οδοστρωσίας προκειμένου να καταστούν προσβάσιμες από τα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης, διανοίχθηκαν οδοί-αντιπυρικές ζώνες οι οποίες ήταν απαραίτητο να διαστρωθούν με υλικά οδοστρωσίας προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα.

ΕΝΟΤΗΤΑ ιβ): Προμήθεια ζωοτροφών δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων Ι Εκτιμώμενο κόστος: 10.000,00€

Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς κάηκαν αρκετοί βοσκότοποι ενώ σε πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να μετακινήσουν τα ζώα τους σε ασφαλείς περιοχές. Προσωρινά, δόθηκε εντολή σε ιδιώτες να προμηθεύσουν τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των ζώων τους. Επίσης, διανεμήθηκαν στα Τοπικά Συμβούλια των Οικισμών τροφές για τα αδέσποτα ζώα.

ΕΝΟΤΗΤΑ  ιγ): Προμήθεια δεξαμενών νερού αντιπυρικής προστασίας δασών Ι Εκτιμώμενο κόστος: 40.000€

Είναι απαραίτητο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου να προμηθευτεί τουλάχιστον με τέσσερις δεξαμενές νερού αντιπυρικής προστασίας χωρητικότητας 100 κυβικών μέτρων  έκαστος προκειμένου να υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων νερού  σε κομβικά σημεία ούτως ώστε  ο Δήμος να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση αντίστοιχων αναγκών. 

ΕΝΟΤΗΤΑ ιδ): Προμήθεια δενδρυλλίων φυτών κ.λ.π. Ι Εκτιμώμενο κόστος: 20.000€

Εντός των πυρόπληκτων οικισμών έχουν καεί διάφορα δέντρα και φυτά τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστεί η προμήθεια φυτικού υλικού (δενδρυλλίων και θάμνων), φυτοχώματος, βελτιωτικών εδάφους, εργαλείων και αρδευτικού υλικού. Τα παραπάνω είδη  θα χρησιμοποιηθούν αφενός  για την ανασύστασης  γης σε δημοτικές εκτάσεις (π.χ. οδούς, νησίδες και οικόπεδα) και αφετέρου θα διατεθούν σε ιδιώτες των οποίων τα οικόπεδα ουσιαστικά διαμόρφωναν την εικόνα της περιοχής και έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά. Απαραίτητη είναι επίσης και η απασχόληση εργατικού προσωπικού που θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης της περιοχής.

ΕΝΟΤΗΤΑ ιε) :Δαπάνες αντιμετώπισης συνεπειών για ζώα συντροφιάς και άγριας πανίδας Ι Εκτιμώμενο κόστος: 20.000€

Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς κληθήκαμε εσπευσμένα να βοηθήσουμε τα πυρόπληκτα ζώα και τα ζώα άγριας πανίδας. Για τον λόγο αυτό αγοράστηκαν τα άκρως απαραίτητα για να ανταποκριθεί  στοιχειωδώς η υπηρεσία μας σε αυτή την έκτακτη ανάγκη, καθώς επίσης  χρησιμοποιήθηκαν απαραίτητες υπηρεσίες που ως τώρα δεν διαθέταμε . Επίσης για αρκετό διάστημα από τώρα θα συνεχιστούν οι δαπάνες για τις ανάγκες των ζώων που περιθάλπουμε και όσων ακόμα θα βρεθούν και θα περισυλλεχτούν από τα πυρόπληκτα εδάφη που η υπηρεσία μας δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά.

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey