EXILES | «The reception of refugee children: a European challenge beyond walls and disciplines», μια καινοτόμος, διεπιστημονική παιδαγωγική πρωτοβουλία

Το 3ο Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης [ERUA], για τα Παιδιά Πρόσφυγες, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

20/05/2022 - 09:00

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου υποδέχτηκε με χαρά στις 10, 11 και 12 Μαΐου φοιτητές/τριες, ερευνητές/τριες, ακαδημαϊκούς/ές δασκάλους/ες από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια Roskilde University (Δανία) και Paris 8 (Γαλλία), παιδιά, καλλιτέχνες/ιδες μουσικούς, visual artists, συγγραφείς και εκπροσώπους τοπικών και εθνικών κοινωνικών φορέων και οργανώσεων που αναπτύσσουν δυναμικό έργο και πρακτικές για την ένταξη των νέων μεταναστών/τριών και παιδιών προσφύγων.

Το 3ο σεμινάριο EXILES, ως εκπαιδευτική βιωματική δραστηριότητα, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης ERUA και των εργασιών της δράσης «Innovative Joint Initiatives & Learning». Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες της παιδαγωγικής αυτής πρωτοβουλίας με 5 φοιτητές/τριες και με επιστημονικά υπεύθυνους/ες, την Καθηγήτρια Αναστασία Ζήση και τον Αν. Καθηγητή Σαββάκη Μάνο, από το Τμήμα της Κοινωνιολογίας.

Η έναρξη εργασιών του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε από την Πρυτάνισσα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, την Τρίτη, 10 Μαΐου. Η Αντιπρυτάνισσα Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, και επιστημονικά συντονίστρια του [ERUA], Καθηγήτρια Έλενα Θεοδωροπούλου, την Πέμπτη, 12 Μαΐου, σε ειδική συνεδρίαση παρουσίασε μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Αιγαίου τα οποία προέβαλαν έργα, δράσεις και νέες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο πεδίο της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος, ενώ χαιρέτησε το κλείσιμο των εργασιών του Σεμιναρίου υπογραμμίζοντας αφενός την κουλτούρα υποδοχής που έχει συστηματικά καλλιεργηθεί στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης, αφετέρου την ανάγκη της ανάδειξης αυτής της κουλτούρας και στο πλαίσιο της Συμμαχίας των Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης.

Οι καθηγητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας Μανούσος Μαραγκουδάκης και Παναγιώτης Γρηγορίου παρουσίασαν το νέο διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών στην Ευρώπη και την Ελλάδα” για το Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Ομάδα ερευνητριών του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, οι κ.κ. Ναντίνα Λειβαδίτη & Ελένη Λούκου, παρουσίασαν το έργο, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Παρατηρητήριου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο, ενώ ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας Νίκος Ναγόπουλος, παρουσίασε την νέα εμβληματική δράση της Περιφερειακής Αριστείας “e-Aegean R&D Network" που αφορά στην Πλατφόρμα Γνώσης Δράσης Προσφυγικής Κρίσης και την σύνδεσή της με Διεθνή και Ευρωπαϊκά δίκτυα, όπως τα Scholars at Risk Network και Science4Refugees του EURAXESS.

Όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο, μέλη του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου μας έχουν αναπτύξει ενεργό και συμμετοχικό ρόλο σε αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες και πρωτοβουλίες. Η κ. Τσαμπαρλή Φερενίκη ξενάγησε τους/τις προσκεκλημένους/ες στη «Βάρκα Ευαγγελίστρια», ιστορικό προσφυγικό αιγαιοπελαγίτικο σύμβολο και στην "Σκακιέρα του κόσμου" που είχε δημιουργηθεί το 2016 με τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού του Πανεπιστημίου και υλικό από σωσίβια και βάρκες προσφύγων. Ο κ Μπάκας Μιχάλης παρουσίασε την ακτιβιστική και καλλιτεχνική του δράση με σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν με ρεαλιστικότητα τις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές στο Αιγαίο Πέλαγος.

Εκπρόσωποι εθνικών & τοπικών κοινωνικών οργανώσεων, όπως η Βασιλική Ανδρεαδέλλη «Ηλιαχτίδα», η Φερενίκη Τσαμπαρλή από το «Πολύτροπον», ο Νίκος Μάρκου από το «Mosaic», ο Άγης Τερζίδης, ιδρυτικό μέλος από τους «Γιατρούς του Κόσμου», μοιράστηκαν μαζί μας εμπειρίες και πρακτικές σε ζητήματα ευάλωτων προσφύγων/ισσών και μεταναστών/τριών και παιδιών προσφύγων. Στην Πανεπιστημιούπολη ξεχύθηκαν δυνατά ακούσματα από τραγούδια παιδιών, τις μουσικές του Rudy & της Αννίτας, το αφήγημα της Φωτεινής & της Σία «Από τις Μόριες του Κόσμου», και τις εικόνες του Hamza Matyaqubov.

Η επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου αποτέλεσε μια παράλληλη βιωματική εμπειρία για ερευνητές/τριες, φοιτητές/τριες, ακαδημαϊκούς/ές δασκάλους/ες και η επίσκεψη στα Μουσεία Θεόφιλου και Teriade, μια περιηγητική δημιουργική ανακάλυψη.

Με το 3ο σεμινάριο, το ERUA-EXILES ολοκλήρωσε το έργο του ως καινοτόμος διεπιστημονική, παιδαγωγική πρωτοβουλία και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πανεπιστημίων της Μεταρρύθμισης ERUA καλείται στο εξής να αναλάβει να σχεδιάσει πιλοτικές πρωτοβουλίες στους κόλπους των Πανεπιστημίων της, με την ενεργή κοινωνική συμμετοχικότητα και διάδραση με τις τοπικές της Κοινότητες σε ζητήματα ένταξης μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών.

«Ζήσαμε όμορφες στιγμές στο Λόφο του Πανεπιστημίου μας», περιέγραψε ο Μιχάλης Μπάκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey