Κατάλληλο για την αρμόδια Επιτροπή, ακατάλληλο για τους γονείς

«Κουδούνι» στην Παναγιούδα για το Μουσικό της Μυτιλήνης

24/07/2021 - 10:30 Ενημερώθηκε 25/07/2021 - 15:37

Διεύθυνση Παναγιούδα θα έχει όπως όλα δείχνουν το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης από τη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με το πρακτικό καταλληλότητας για τον έλεγχο του ακινήτου για την στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι ο προτεινόμενος χώρος είναι κατάλληλος για χρήση από το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Ωστόσο παρά το πόρισμα οι γονείς φαίνεται να μην συμφωνούν με την απόφαση αυτή και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω, αφού για εκείνους ο χώρος εξακολουθεί να είναι ακατάλληλος.

Αυτό που εκκρεμεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης για παραχώρηση του χώρου - θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση- από κει και έπειτα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να ενημερώσει ότι θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος ως Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Ο έλεγχος καταλληλότητας

Το ακίνητο που προσφέρθηκε  και στο οποίο έγιναν διάφορες παρεμβάσεις και επισκευές, είναι ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ  και παραχωρήθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης με χρησιδάνειο για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.

Η αναγκαιότητα για αλλαγή χώρου προέκυψε κατά το σχολικό έτος 2015 -2016 όταν αποφασίστηκε η δημιουργία δύο τμημάτων στις τάξεις του Γυμνασίου γεγονός που δημιούργησε χωροταξικά προβλήματα στην συστέγαση του Μουσικού με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής που έκαναν επιτόπιο οπτικό έλεγχο, το κτήριο μπορεί να λειτουργήσει σαν χώρος εκπαίδευσης. Σημειώνεται δε, ότι το κτήριο παρουσιάζει καλή γενική εσωτερική εικόνα χωρίς εμφανή προβλήματα σε δομικά στοιχεία.

Σε ότι έχει να κάνει με την υφιστάμενη λειτουργία του διδακτηρίου αναφέρεται ότι έχει διαμορφωθεί, ως χώρος διδακτηρίου και μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά για να στεγάσει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Στον 1ο όροφο έχουν γίνει εννέα αίθουσες διδασκαλίας, πέντε αίθουσες για ατομική διδασκαλία μουσικής, οχτώ τουαλέτες - τέσσερις αγοριών, τέσσερις κοριτσιών με δύο για ΑΜΕΑ και μία αίθουσα για εργαστήριο υπολογιστών. Στο ισόγειο έχουν γίνει το γραφείο του Διευθυντή και δύο των καθηγητών, τρεις τουαλέτες για τους καθηγητές, τέσσερις τουαλέτες για τους μαθητές, εργαστήριο φυσικής - χημείας, βιβλιοθήκη, αίθουσα καλλιτεχνικών, τέσσερις αίθουσες για ατομική διδασκαλία μουσικής, κουζίνα και δίπλα στα ασανσέρ μπορούν να γίνουν χώροι για αποθήκευση των μουσικών οργάνων. Ακόμη σημειώνεται ότι στον χώρο του ΟΑΕΔ υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τραπεζαρία, γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν από το Μουσικό Σχολείο για την ομαλή λειτουργία του οπότε απαιτείται, σε συνεννόηση με τον ΟΑΕΔ.

Σε ότι έχει να κάνει με την στατική επάρκεια, αναφέρεται ότι η επιτροπή έκανε επιτόπιο οπτικό έλεγχο του κτηρίου καθώς και του περιβάλλοντος χώρου, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν εμφανείς βλάβες από σεισμό ή από πυρκαγιά, όπως ρωγμές, παραμορφώσεις κλπ και ως εκ τούτου δύναται να λειτουργήσει σε αυτό ως εκπαιδευτήριο. «Η στατική επάρκεια του κτηρίου βεβαιώνεται από δύο πολιτικούς μηχανικούς, τον Χρήστο Καλαφάτη και τον Διονύσιο Παναγόπουλο»

Ακόμη στο πρακτικό αναφέρεται ότι το ακίνητο έχει το απαιτούμενο κατά προσέγγιση εμβαδόν για στέγαση των απαιτούμενων χρήσεων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης με την δυναμική που έχει σήμερα.

Σε ότι έχει να κάνει με την πυροπροστασία έχει δρομολογηθεί από το Δήμο Μυτιλήνης να ενημερωθεί ο φάκελος της οικοδομικής άδειας όσο αφορά την Ενεργητική και Παθητική Πυρασφάλεια του κτηρίου που θα στεγάσει το Μουσικό Σχολείο με τα σχέδια όπως κατασκευάστηκαν.

Η επιτροπή

Το πρακτικό υπογράφουν ο πρόεδρος της επιτροπής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Τιμολέων Θεοφανέλλης και τα μέλη Αβραάμ Συμεωνίδης πολιτικός μηχανικός της  εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., η Ευστρατία Κουλαγίνη Σκούρα ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, ο Συμεών Καραγιάννης ως εκπρόσωπος της ΔΟΥ Λέσβου ως τακτικός μέλος και ο Παναγιώτης Βάλεσης, Δημοτικός Σύμβουλος ως εκπρόσωπος του Δήμου Μυτιλήνης.

Ακατάλληλο για τους γονείς

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, Μαρούσα Τσαχάκη, η θέση του Συλλόγου δεν έχει αλλάξει και εξακολουθούν να θεωρούν ακατάλληλο το κτήριο που προτείνεται επισημαίνοντας ότι ο χώρος δεν είναι αρκετά μεγάλος για να στεγάσει τις ανάγκες του Σχολείου, ενώ θέτει και ζήτημα ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού, λόγω των διαστάσεων των διαδρόμων. Παράλληλα τόνισε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για την απόφαση της επιτροπής παρά το γεγονός ότι το έχουν ζητήσει.

«Πριν από λίγο διάστημα ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε καλέσει τον Διευθυντή του Μουσικού και τους καθηγητές για να τους δείξει τον χώρο του ΟΑΕΔ όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι αίθουσες είναι με φεγγίτες, δεν υπάρχει καμία διευθέτηση των χώρων. Τα τετραγωνικά δεν αλλάζουνε. Τα τετραγωνικά καλύπτουν σύνολο 670 από τα οποία 130 τμ. είναι τουαλέτες. Ποιο σχολείο με 150 παιδιά και 50 καθηγητές θα χωρέσει σε 500 τετραγωνικά;» είπε η κα Τσαχάκη και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν οι αίθουσες για τα σύνολα, δεν υπάρχει αίθουσα σίτισης, δεν υπάρχει αίθουσα γυμναστηρίου. Τα πιάνα μόνο είναι 25 πού θα μπούνε αυτά τα πιάνα; Τα πιάνα μόνο θέλουν πάνω από 130 τετραγωνικά».

«Δεν είναι θέση μας είναι το νόμιμο και αυτό που πρέπει να γίνει. Η ΚΤΥΠ έχει δώσει για Μουσικό Σχολείο 150 παιδιών κτηριολογικό πρόγραμμα  4150 τμ. και έξτρα τους αύλειους χώρους. Από τα 4000 δεν θα πάμε στα 500» τόνισε και επισήμανε ότι δεν είναι αυτό που αξίζουν τα παιδιά τους και θα συνεχίζουν να παλεύουν με όλα τα νόμιμα μέσα και δεν πρόκειται να δεχτούν μία τέτοια απόφαση.

«Όταν η πολιτεία αναγνωρίζει την αξία του Μουσικού Σχολείου δημιουργώντας ένα δεύτερο στο νησί πως είναι δυνατόν να καταδικάζεται αυτό που ήδη υπάρχει σε έναν τέτοιο χώρο; Κάπου έχει χαθεί κάποια πληροφορία. Δεν είναι κάποιο καπρίτσιο είναι τι πρέπει να γίνει βάσει της νομιμότητας» επισημαίνοντας ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έχει δικαιώσει τον Σύλλογο σε ότι έχει να κάνει με αυτό το ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για προσωρινή λύση μετά από 30 χρόνια προσωρινής λύσης, όταν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για μόνιμη λύση» επισημαίνοντας ότι σε αυτό ευθύνες έχουν οι αρμόδιοι.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey