Βαρελτζής: «Να δημιουργηθούν στην Δυτική Λέσβο όλες οι απαραίτητες εκπαιδευτικές μονάδες»

Ίδρυση Εργαστηριακού Κέντρου Καλλονής & Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Βατούσα

20/11/2021 - 11:00 Ενημερώθηκε 20/11/2021 - 20:54

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου, του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου ήταν και η ίδρυση δύο εκπαιδευτικών μονάδων και συγκεκριμένα «Ίδρυση Εργαστηριακού Κέντρου Καλλονής» & «Ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Λέσβου με έδρα τη Βατούσα» εισηγητής των θεμάτων αυτών ήταν ο Απόστολος Βαρελτζής πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.  

Η ίδρυση Εργαστηριακού Κέντρου Καλλονής είναι επακόλουθο της ύπαρξης δύο ΕΠΑΛ στη περιοχή (πρωινό & εσπερινό). Στόχος είναι αυτό το Κέντρο να διαχειρίζεται και να εποπτεύει των εργαστηρίων που υπάρχουν και να έχει την ευθύνη για την συντήρηση και την λειτουργία τους. Στελεχώνεται από Διευθυντή, Υποδιευθυντή & τομεάρχες ειδικοτήτων ανάλογα με τα εργαστήρια που υπάρχουν.  

Ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί αρμοδίως από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και πέρυσι ωστόσο δεν προχώρησε λόγω Covid-19 και επανέρχεται ξανά φέτος. Πέρυσι το θέμα είχε συζητηθεί & είχε περάσει ομόφωνα οπότε η έγκρισή του από τους Δημοτικούς Συμβούλους χαρακτηρίζεται τυπική. Η απόφαση από τους αρμόδιους για την ίδρυσή του αναμένεται να αναγγελθεί τον Ιούνιο του 2022 και θα λειτουργήσει με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. 

Ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 

Ο θεσμός των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) αριθμεί 30 χρόνια παρουσίας. Το δίκτυο των Κ.Π.Ε. εδραιώθηκε και αναπτύχθηκε, μετρώντας 53 κέντρα που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στον Ασώματο, από το 2004. Η δράση του ΚΠΕ πραγματοποιείται σε πολλά επίπεδα και στοχεύει κυρίως στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη κριτικής στάσης των εκπαιδευομένων απέναντι σ' αυτό.  

«Η εκπαιδευτική ομάδα κάνει διάφορα πρότζεκτ, μονοήμερα για μαθητές σχολείων της ίδιας περιοχής ή τριήμερα για μαθητές σχολείων από απομακρυσμένες περιοχές και έρχονται σχολεία και τα υλοποιούν» εξηγεί ο Απόστολος Βαρελτζής που κατά το παρελθόν ήταν Διευθυντής στο ΚΠΕ Ασωμάτου.  

«Η Βατούσα είναι ένα παραδοσιακό χωριό, όπως πρέπει να είναι οι περιοχές που λειτουργούν τα ΚΠΕ. Χρειάζεται να υπάρχουν κάποια κτήρια διαθέσιμα (Αποθήκη Λουκίδη, το πρώην Δημοτικό Σχολείο του Ρέματος), παράλληλα η Βατούσα διαθέτει και ξενώνες για το σκοπό αυτό» είπε προσθέτοντας ότι το στεγαστικό είναι κομβικό σημείο στην ίδρυση τέτοιων μονάδων και στην περιοχή αυτή υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια. 

«Είναι κάτι που δεν το έχει ο Δήμος μας και προσπαθούμε να έχουμε ότι εκπαιδευτικές μονάδες πρέπει να έχει ένας δήμος και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Και εκτός από την Πρωτεύουσα μας απασχολεί και η Περιφέρεια του Δήμου» είπε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey