Το «Ε» ξεναγήθηκε και παρουσιάζει στοιχεία και φωτογραφίες

Φοιτητικές κατοικίες με όλες τις ανέσεις!

14/06/2016 - 13:34

Υπερσύγχρονα δωμάτια που θυμίζουν πολυτελή ξενοδοχεία περιμένουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δικαιούχους στέγασης που σπουδάζουν στη Μυτιλήνη. Το έργο «Ανέγερση φοιτητικής κατοικίας στη Μυτιλήνη», με ανάδοχο την «Κοινοπραξία Ιφικλής ΑΕ-Ταλώς ΑΤΕ» ολοκληρώθηκε.

Υπερσύγχρονα δωμάτια που θυμίζουν πολυτελή ξενοδοχεία περιμένουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δικαιούχους στέγασης που σπουδάζουν στη Μυτιλήνη. Το έργο «Ανέγερση φοιτητικής κατοικίας στη Μυτιλήνη», με ανάδοχο την «Κοινοπραξία Ιφικλής ΑΕ-Ταλώς ΑΤΕ» ολοκληρώθηκε. Η Ολυμπία Ψαρροπούλου, επιβλέπουσα μηχανικός από την ομάδα μηχανικών της αναδόχου εταιρείας, βρίσκεται από τις αρχές του 2014 στο χώρο, όταν ξεκίνησε το έργο και μας ξενάγησε σε όλα τα κτήρια. Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε μέσα στο Μάιο. Έχει γίνει η προσωρινή παραλαβή και μένουν να γίνουν κάποιες δοκιμές, για να συνδεθεί το ρεύμα και να γίνει η τελική παραλαβή. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται από τα ελάχιστα φοιτητικά συγκροτήματα της Ελλάδας με τέτοια τεχνολογία και μπορεί το σχέδιό του να συγκριθεί με το επίσης νέο έργο φοιτητικών κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας στο Γουδί.

Συνολικά 136 κλίνες ή αλλιώς 126 δωμάτια και τέσσερα διαμερίσματα βρίσκονται στα τέσσερα κτήρια, με επιφάνεια περίπου 5.500 τετραγωνικών μέτρων στο οικόπεδο πέντε στρεμμάτων που βρίσκεται στην Καλλιθέα και παραχωρήθηκε με δωρεά στο Πανεπιστήμιο από το Κληροδότημα Ραπτέλλη. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου με ΦΠΑ και πριν από την έκπτωση ανήλθε στα 10.867.112 ευρώ. Χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων 2007- 2013. Η μελέτη του έργου έγινε το 2012 έως το 2013. Σημειώθηκε μια διακοπή εργασιών για περίπου δύο μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω διακοπής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. «Ήταν η περίοδος των capital controls, όπου είχαν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις γενικώς. Στη συνέχεια, η ανάδοχος εταιρεία διαμαρτυρήθηκε, όπως και όλη η Ελλάδα, ενώ με την εκταμίευση της δόσης το πρόβλημα λύθηκε. Προβλήματα σημαντικά κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου δεν σημειώθηκαν», εξηγεί η κ. Ψαρροπούλου.

Μονόκλινα δωμάτια
Κάθε κτήριο διαθέτει υπόγειο, για βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, μηχανοστάσιο), ισόγειο και δύο ορόφους, ασανσέρ. Κάθε δωμάτιο είναι μονόκλινο και έχει τουαλέτα, γραφείο, βιβλιοθήκη, ντουλάπες, πάγκο, μικρό ψυγείο και το μπαλκόνι του! Ως πλεονέκτημα για τα δωμάτια του ισογείου, που έχουν μικρότερη θέα, είναι τα μεγαλύτερα μπαλκόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα απαγορεύεται εντός του κτηρίου το κάπνισμα. Επίσης, το συγκρότημα των φοιτητικών κατοικιών διαθέτει εννέα θέσεις πάρκινγκ καθώς και πάρκινγκ... ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων πολλών θέσεων.

Με κάρτα
Όλα τα δωμάτια λειτουργούν με κάρτα, όπως στα ξενοδοχεία, αλλά και με κλειδί ασφαλείας, σε περίπτωση που χαθούν οι κάρτες. Το μόνο που δεν λειτουργεί με κάρτα είναι η πρίζα του γραφείου και η πρίζα του ψυγείου. Από τη στιγμή που θα αποχωρεί κάθε φοιτητής από το δωμάτιο, αυτομάτως θα σταματά ο φωτισμός, το «air-condition» (θέρμανση - ψύξη).
Παράλληλα, λειτουργεί το σύστημα BMS: Είναι το σύστημα ελέγχου όλων των κτηρίων, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να δει πού έχει χτυπήσει συναγερμός, πού έχει χαλάσει κάποια πρίζα. «Μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, αν είναι μέσα ο φοιτητής, πόσο συχνά μπαίνει ή απουσιάζει», εξηγεί η επιβλέπουσα μηχανικός.

Βιοκλιματικά κτήρια
Η θέρμανση γίνεται με αντλίες θερμότητας. Λειτουργεί σαν... air condition. Παράλληλα εξωθερμική θερμοπρόσοψη «ντύνει» όλα τα κτήρια. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται κατακόρυφα η ενεργειακή απόδοση, καθώς τα κτήρια είναι βιοκλιματικά. Έτσι, μες στο καλοκαίρι η δροσιά θεωρείται δεδομένη.
Τα δύο από τα τέσσερα κτήρια είναι ίδιας χωρητικότητας, το ένα μικρότερο και το Γ΄ είναι το μεγαλύτερο, καθώς διαθέτει τα τέσσερα διαμερίσματα, τη ρεσεψιόν, το ιατρείο, γραφείο φοιτητών, γραφείο καθηγητών και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους για τη συνάθροιση των φοιτητών. Παράλληλα, στο Γ΄ κτήριο υπάρχει χώρος που προορίζεται να νοικιαστεί για να λειτουργήσει εσωτερικά μία καφετέρια, ενώ διατίθενται και δύο δωμάτια για ΑμεΑ, λίγο μεγαλύτερα και με ειδικά διαμορφωμένη τουαλέτα. Φυσικά υπάρχουν και χώροι για το προσωπικό καθαριότητας.
Κάθε όροφος κάθε κτηρίου διαθέτει μία μεγάλη κοινόχρηστη κουζίνα, ώστε να μαγειρεύει ο κάθε φοιτητής, ενώ θα τοποθετηθούν στον ίδιο χώρο δύο μεγάλοι καναπέδες καθώς και δύο μεγάλα τραπέζια. Σημειώνεται ότι το μαγείρεμα είναι ανεξάρτητο από τη σίτιση που παρέχεται στο λόφο του Ξενία.
Μέσα στις υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου είναι η εμφύτευση δέντρων και πράσινου στα παρτέρια που βρίσκονται εντός του φοιτητικού συγκροτήματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey