Εκτός λίστας δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών όσοι… δεν τρώνε!

Στόχος, η σίτιση όσων έχουν ανάγκη

11/07/2014 - 17:26

Σε εφαρμογή της διαδικασίας της λεγόμενης «δυναμικής λίστας» για τους δικαιούχους σίτισης θα προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σε εφαρμογή της διαδικασίας της λεγόμενης «δυναμικής λίστας» για τους δικαιούχους σίτισης θα προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πλέον όσοι φοιτητές δεν κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για δωρεάν σίτιση τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε 30 ημέρες, θα βγαίνουν από τη λίστα των δικαιούχων και στις θέσεις τους στη συγκεκριμένη λίστα θα μπαίνουν οι αμέσως επόμενοι, επιλαχόντες, φοιτητές.

Η συμπλήρωση της λίστας με τους δικαιούχους δωρεάν σίτισης γίνεται βάσει των κριτηρίων που προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και αφορά και στη Λέσχη του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη. Στην τελευταία σιτίζονται δωρεάν 663 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές μπορούν να σιτίζονται στη Λέσχη του Πανεπιστημίου καταβάλλοντας τρία ευρώ την ημέρα, δηλαδή για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.

Εδώ ας σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα του φοιτητικού κινήματος είναι η δωρεάν σίτιση να γίνει καθολική και να μην υπάρχουν λίστες. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, το αίτημα αυτό δε σκοντάφτει σε οικονομικούς λόγους, αλλά σε γραφειοκρατικούς.

Τα χρήματα που διατίθενται για τη σίτιση των φοιτητών, επαρκούν για την ικανοποίηση του αιτήματος καθολικής φοίτησης, δεδομένου ότι καθημερινά κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός φοιτητών.

Παρ’ όλα αυτά, η νομοθεσία δεν επιτρέπει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να εφαρμόσει το αίτημα της καθολικής σίτισης, αλλά το υποχρεώνει να καταρτίζει λίστα βάσει στοιχείων.
Έτσι, πολλοί φοιτητές της λίστας δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος της δωρεάν σίτισης, για διάφορους λόγους, και άλλοι που έχουν πραγματικά ανάγκη, βρίσκονται εκτός αυτής της λίστας.

Δυναμική λίστα…
Η παραπάνω κατάσταση οδήγησε τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου να μετατρέψει τη λίστα των δικαιούχων δωρεάν σίτισης σε δυναμική. Αυτό σημαίνει πως πλέον όποιος δεν κάνει χρήση του δικαιώματός του, θα βγαίνει από τη λίστα και θα μπαίνει στη θέση του ο φοιτητής που είναι πρώτος επιλαχών.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο φοιτητής πρέπει να κάνει χρήση του δικαιώματός του τουλάχιστον δύο φορές το μήνα για να διατηρηθεί στη λίστα. Πρόβλεψη υπάρχει επίσης και για την περίπτωση που φοιτητής που έχει βγει από τη λίστα, θελήσει να επανενεργοποιήσει το δικαίωμά του. Η λίστα ανανεώνεται κάθε 15 ημέρες.
 
Κριτήρια
Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, δωρεάν σίτιση δικαιούνται πλέον οι ενεργοί φοιτητές (δεν έχουν περάσει δύο εξάμηνα από την τελευταία ανανέωση της εγγραφή τους) όλων των βαθμίδων, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.

Πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων, δωρεάν σίτιση δικαιούται κατά προτεραιότητα όποιος φοιτητής είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας ή οικογένειας με τρία εν ζωή τέκνα, έχει αδελφό φοιτητή (για απόκτηση πρώτου πτυχίου) που σπουδάζει σε πόλη διαφορετική της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας, έχει χάσει έναν ή και τους δύο γονείς και δεν υπερβαίνει το 25ο έτος της ηλικίας του, είναι παιδί άγαμης μητέρας με ένα τουλάχιστον από τα παιδιά της μη αναγνωρισθέν, το οποίο ή τα οποία δεν υπερβαίνουν το 25ο έτος της ηλικίας τους, και όταν υπάρχει μέλος της οικογένειάς του με αναπηρία ή πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια σίτισης, οι φοιτητές χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες ηλικιακά. Οι κάτω των 25 ετών δικαιούνται δωρεάν σίτιση εφόσον το εισόδημα της οικογένειάς τους είναι κάτω των 45.000 ευρώ.

Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί της οικογένειας. Επίσης προσαυξάνεται κατά άλλες 3.000 ευρώ ανά επιπλέον παιδί της οικογένειας που είναι ενεργός φοιτητής. Ιδιαίτερα κριτήρια υπάρχουν και για τη σίτιση έγγαμων φοιτητών ή αγάμων άνω των 25 ετών.

Σε περίπτωση που η μόνιμη κατοικία της οικογένειας του φοιτητή βρίσκεται στον ίδιο δήμο με το τμήμα φοίτησης, τότε τα ποσά που διαμορφώνονται βάσει των παραπάνω κριτηρίων μειώνονται κατά 10%.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey