Μικρή καθυστέρηση στις εργασίες

Παίρνουν μορφή οι Φοιτητικές Εστίες

27/05/2014 - 14:24

Μικρή καθυστέρηση σημειώνεται στην πρόοδο των εργασιών για την ανέγερση των Φοιτητικών Εστιών, με την εργολαβία να ζητά παράταση της προκαθορισμένης ημερομηνίας ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης.

Μικρή καθυστέρηση σημειώνεται στην πρόοδο των εργασιών για την ανέγερση των Φοιτητικών Εστιών, με την εργολαβία να ζητά παράταση της προκαθορισμένης ημερομηνίας ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης.

Επιφυλακτική η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στελέχη της οποίας ζήτησαν από την εργολαβία τόσο τα αίτια, αλλά και διαβεβαιώσεις ότι δε θα επηρεαστεί το τελικό χρονοδιάγραμμα του έργου. Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο εργολάβος, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει φόβος για καθυστέρηση και ότι είναι κάτι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους έργα.

Ταυτόχρονα ανεγείρονται τα τρία από τα συνολικά τέσσερα κτήρια των Φοιτητικών Εστιών στο οικόπεδο Ραπτέλλη στην περιοχή της Καλλιθέας. Οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, με τη θεμελίωση των κτηρίων να έχει ολοκληρωθεί και στο ένα από αυτά να έχει πέσει το μπετόν του ισογείου.

Μάλιστα πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα κτήρια, που θα φιλοξενεί την αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων του συγκροτήματος. Το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός και των τριών κτηρίων, πράγμα που εξυπακούεται πως δεν έχει καμμία πιθανότητα να συμβεί και έτσι η εργολαβία ζήτησε παράταση από την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου.

Το τέταρτο κτήριο
Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι χωματουργικές εργασίες για το τέταρτο κτήριο. Ο λόγος είναι ο περιορισμένος χώρος του εργοταξίου, ο οποίος σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι εργασίες, θα καταστήσει αδύνατη την προσέγγιση στα κτήρια που βρίσκονται στη νότια πλευρά. Έτσι αναγκαστικά προσανατολίζεται το πλάνο στο να ολοκληρωθούν πρώτα οι εργασίες των τριών κτηρίων που απαιτούν βαριά οχήματα, και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα χωματουργικά για το τέταρτο κτήριο.

Ο περιορισμένος χώρος του εργοταξίου αυξάνει και το βαθμό δυσκολίας των εργασιών. Αυτήν τη στιγμή το συνεργείο των εργατών αποτελείται από 27 περίπου άτομα, μοιρασμένα στα τρία κτήρια.

Διαβεβαίωση υπάρχει από την εργολαβία ότι δε θα επηρεαστεί ο χρόνος της τελικής παράδοσης του έργου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τεχνική Υπηρεσία εμφανίζεται αρκετά προβληματισμένη για το γεγονός ότι η αίτηση για παράταση έρχεται τόσο νωρίς χρονικά και πριν καν ακόμα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση.

Η παράταση αναμένεται να δοθεί στον εργολάβο, αλλά αφού ζητηθούν επαρκείς εγγυήσεις ότι δε θα επηρεαστεί ο τελικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου και κυρίως ότι δε πρόκειται να ζητηθεί άλλη τέτοια παράταση από την εργολαβία εκτός απροόπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την εξέλιξη παρακολουθούν και οι πρυτανικές αρχές, με έντονο ενδιαφέρον. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για οδηγίες προς την Τεχνική Υπηρεσία ώστε να μην υπάρξει ούτε μία μέρα καθυστέρησης του έργου, που δεσμεύεται από τις αυστηρές διαδικασίες τού ΕΣΠΑ.

Ελλείψεις τεχνικών
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η διαδικασία για την παραχώρηση μηχανικών από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την παρακολούθηση του έργου. Αν και η δέσμευση ήταν σαφής από τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, λόγω εκλογών πήγε πίσω η διαδικασία παραχώρησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιακαλής στην αρχή του μήνα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, είχε τονίσει πως το συντομότερο δυνατόν θα παραχωρούσε προσωπικό στην Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου για την υποστήριξη του έργου. Στο τέλος του μήνα αναμένεται να υπάρξει συνάντηση περιφερειάρχη και εκπροσώπου των πρυτανικών αρχών για το θέμα.

Να αναφερθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ιδιαίτερο πρόβλημα στην Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, με το προσωπικό να ανταποκρίνεται πλήρως στις μέχρι τώρα απαιτήσεις του έργου. Μελλοντικά, όμως, αναμένεται να χρειαστεί σημαντική ενίσχυση η Υπηρεσία, κυρίως σε ειδικότητες τις οποίες δε διαθέτει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey